Foto: Photo by Isis França on Unsplash

Tieto znaky vám napovedia, či aj vy patríte k vysoko citlivým ľuďom.

Vysoko citliví ľudia a introverti majú veľmi podobné potreby, a preto sa tieto pojmy často krát zamieňajú. Dnes na vysokú citlivosť trpí asi dvadsať percent populácie, to znamená, že byť vysoko citlivým človekom nie je až také ojedinelé. Nemusí to však hneď znamenať, že ste introvert. Aj extroverti môžu byť hypersenzitívni. Patríte k tejto skupinke ľudí aj vy? Týchto 19 znakov vám to prezradí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľahko sa vyplašíte

Keď sa ľudia vo vašej blízkosti čo i len pohnú, alebo sa v miestnosti zjaví niekto, koho ste vôbec nečakali, vy ihneď vyskočíte ako vydesená mačka. Vyplašíte sa naozaj veľmi ľahko a jednoducho.

Musíte tráviť veľa času osamote

A to dokonca aj vtedy, ak ste extrovert. Samota totiž upokojuje vaše až nadmerne aktívne zmysly. Po náročnom dni potrebujete odísť do nejakej miestnosti, v ktorej budete mať súkromie.

pexels.com

Na akékoľvek násilie máte veľmi silnú negatívnu reakciu

Keď čítate napríklad nejaký článok o zneužívaní zvierat alebo o obzvlášť krutom a brutálnom zločine, vyvoláva to vo vás veľmi silnú negatívnu reakciu. Môže vám dokonca prísť zle a kruté obrazy nedokážete vyhnať von z hlavy ešte niekoľko dní.

Naopak, na krásne veci máte silnú pozitívnu reakciu

Pohľad na umenie, prírodu alebo len obyčajný slnečný lúč, ktorý dopadá na nejaký objekt v miestnosti vás dokáže úplne ohúriť. Vyvolá vo vás veľmi silnú pozitívnu reakciu a vy ste v takýchto situáciach veľakrát úplne ohromení šťastím a bez slov.

pexels.com

Ste veľmi citliví na zvuky

Niektoré ihriská, ulice alebo miestnosti s ľuďmi vás nielenže poriadne dráždia, ale dokonca vytáčajú do nepríčetnosti. A to všetko len pre ten hluk, ktorý stále počujete. Rovnako to funguje s hudbou. Niekedy už máte jednoducho pocit, že vám z tej hudby praskne hlava.

Obťažujú vás silné pachy

Zvuk nie je to jediné, na čo ste hákliví, rovnako tak vám život môžu znepríjemňovať aj rôzne pachy či vône. Nedokážete zjesť niektoré potraviny, pretože vám jednoducho veľmi zapáchajú, alebo krútite nosom, ak má niekto silný parfém.

V otázke oblečenia ste veľmi vyberaví

Na svojej koži neznesiete oblečenie vyrobené zo „svrbivých“ textílii. Neznesiete nohavice, ktoré by boli až príliš tesné, pretože potom máte pocit, že sa nemôžete vôbec hýbať. Alebo si niekedy odstrihujete štítky z vášho oblečenia, pretože vás škriabu.

pexels.com

Pod časovým tlakom vám to nemyslí

Neznášate, ak musíte veci robiť rýchlo a na poslednú chvíľu, bez dostatočného času na spracovanie vašich myšlienok. Ak ste v nejakej časovej tiesni či pod tlakom, jednoducho vám to až tak nemyslí.

Ľudia o vás hovoria, že ste „plachí“ a „tichí“

Ľuda vám možno hneď nalepia nálepku na čelo, že ste tichí alebo plachí. Samozrejme to vôbec nemusí byť pravda. Môžete byť rezervovanejší, ale tak sa cítite iba kvôli niektorým situáciám, ktoré vás vedú k tomu, aby ste sa v danom momente uzavreli do seba.

Neznášate preplnené miesta

Bary, kluby, koncerty, festivaly, či dokonca niekedy aj učebne alebo kancelárie, kde je veľa ľudí, na vás pôsobia naozaj veľmi stresujúco. Vaša energia z vás postupne ubúda a vy sa po čase cítite úplne „vyšťavene“.

pexels.com

Máte bohatý vnútorný svet

Vždy sa toho vo vašom vnútornom svete odohráva veľa. A vy sa doňho vždy s radosťou vraciate.

Neustále hľadáte zmysel

Nie ste spokojní s plytkými odpoveďami. Vždy sa snažíte nájsť ten pravý zmysel, tú pravú podstatu vecí. Všetko chcete preskúmať detailnejšie a do hĺbky.

Všímate si veci, ktoré iným unikajú

Vidíte, že sa niečo s vaším priateľom deje, aj keď on bude tvrdiť, že je v poriadku. Rovnako tak si ako prvý všimnete, že obchod, okolo ktorého každý deň prechádzate, zmenil značku. Jednoducho vášmu oku neunikne žiadny detail.

pexels.com

Ľahko sa rozplačete

A nemusí to byť vždy iba zo smútku. Ľahko sa dokážete rozplakať aj z radosti, zo stresu, či z hocijakej inej emócie.

Často premýšľate o zmysle života

Prečo boli ľudia umiestnení na túto planétu? Ako začal život? Čo to celé znamená? Tieto a mnohé iné myšlienky vám neustále vŕtajú v hlave.

pexels.com

Zmeny zvládate ťažko

Všetky zmeny, ktoré sa dejú vo vašom živote, či už ide o veci negatívne alebo pozitívne – ako napríklad nové zamestnanie, nový byt, či nový vzrušujúci vzťah, vás môžu poriadne zaskočiť a zmenám sa prispôsobujete dlhšie. Potrebujete čas, aby ste si na to všetko zvykli. Podobne to funguje, ak sa niečo vo vašom živote končí – vzťah, práca či nejaká iná životná kapitola. Môžete mať problém sa toho len tak vzdať, nechať to tak a ísť ďalej. Neustále nad tým musíte uvažovať.

pexels.com

Vaša nálada klesá so stúpajúcim hladom

Čím viac ste hladní, tým menej sa dokážete sústrediť, alebo tým horšiu náladu máte. Ste obzvlášť citliví na pokles hladiny cukru v krvi a kofeín má na vás veľmi silný vplyv.

Nemáte radi, ak vás niekto pozoruje pri práci

Je pre vás veľmi nepríjemné, ak vás niekto pozoruje pri tom, ako vykonávate nejakú činnosť. Veľakrát znervózniete a cítite sa pod tlakom, čo v konečnom dôsledku zhoršuje váš výkon.

pexels.com

Zdá sa, že potrebujete veľa spánku

Dobrý a hlavne dlhý spánok je pre vás základom. Taktiež je jedným z najlepších spôsobov, ako upokojiť vaše zmätené zmysly.

introvertdear
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov