Robenie rozhodnutí je súčasťou každodenného života. Počínajúc výberom oblečenia, cez voľbu povolania až po to, ako strávite víkend, v živote máme neustále na výber.

Nie vždy sa nám však vyberá ľahko. Niekedy nás brzdia okolnosti, inokedy vedomie, že keď urobíme rozhodnutie, niečo stratíme, aj keď iné získame. Zanedbateľný nie je ani význam konkrétnej voľby pre váš život; vyberať si životné povolanie je predsa len iné, ako zvoliť si obedové menu. Je celkom prirodzené, keď máte strach, tápete a najradšej by ste boli, keby ste sa celej situácii mohli vyhnúť. No nedajte sa odradiť strachom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 10 tipov vám pomôže ľahšie sa rozhodnúť…

#1

Mýliť sa je ľudské a preto je v poriadku urobiť zlé rozhodnutie. Prijmite to ako fakt a možno sa tým zmierni vaša úzkosť z voľby, ktorej čelíte. Pokiaľ sa necháte ovládať strachom z pochybenia, riskujete, že sa utopíte v nerozhodnosti a nakoniec z nutnosti, pod tlakom okolností, urobíte skutočne zlé rozhodnutie. Viac si verte  a spoľahnite sa na svoju intuíciu či srdce, ktoré vedia, čo je pre vás ozaj dobré a navedú vás na správnu cestu.

Unsplash.com/Anton Darius Thesollers

#2

Spomeňte si na voľby, ktoré ste museli v minulosti urobiť. Zrekapitulujte si ich a trochu sa nad nimi pozastavte. Uvidíte, že pri výbere nie ste až takí neschopní, ako si zo strachu nahovárate. Okrem toho, v minulosti môžete nájsť kľúč, ktorý vám pomôže účinne riešiť výzvy týkajúce sa budúcnosti. A keby ste ho aj nenašli, môžete sa z dávnych chýb poučiť.

#3

Doprajte si čas, aby ste mohli celú vec dôkladne zvážiť. Nie je nič horšie, ako keď na vás pri rozhodovaní niekto alebo niečo tlačí. Vtedy hrozí, že urobíte chybu, ktorú by ste neskôr mohli trpko ľutovať, najmä, keď ide o niečo skutočne dôležité. Preto sa usilujte vymaniť sa spod vonkajšieho tlaku, upracte si v mysli a nad všetkým sa zamyslite s chladnou hlavou.

#4

Napíšte si svoje rozhodnutie. Tým nadobudne reálnejšie kontúry a pomôže vám lepšie si ho uvedomiť a prípadne ešte prehodnotiť.

Unsplash.com/Brandon Lopez

#5

Dobre preskúmajte klady a zápory. Pokojne si spíšte zoznam a uveďte tam aj tie najmenej pravdepodobné vlastnosti. Uvidíte, že sa vám potom bude ľahšie usudzovať.

#6

Pokojne požiadajte o radu. Uvážlivo si však vyberte toho, na koho sa obrátite. Nikdy nie je na škodu, ak je to niekto s bohatými skúsenosťami, dobrým rozhľadom a samozrejme nezainteresovaný. Slová od takéhoto človeka vám môžu priniesť to pomyselné svetlo, ktoré potrebujete.

#7

Rozhodnutie, ktoré je pred vami, vždy vnímajte v kontexte vášho života, nikdy nie izolovane. Ak si ho dáte do súvisu s vašimi životnými hodnotami, cieľmi a postojmi, máte oveľa reálnejšiu šancu vybrať si múdro a správne. Navyše, bude sa vám tak uvažovať ľahšie a jednoduchšie.

#8

Predstavte si, ako sa váš život zmení, keď zvolíte tú-ktorú možnosť. Rozprávajte sa o tom s ľuďmi, ktorým dôverujete, lebo už len tým, že svoje myšlienky vyjadríte nahlas, sa na ne dokážete pozrieť z iného uhla pohľadu. Práve ten je niekedy nevyhnutný.

Unsplash.com/Vladislav Babienko

#9

Dajte si pozor na impulzívne rozhodnutia, lebo tie sú väčšinou nesprávne. Radšej si doprajte dostatok času a priestoru na zvažovanie. Buďte obzvlášť dôslední, ak o sebe viete, že ste impulzívni, netrpezliví či prchkí. Niekedy je čas všetko, čo potrebujete.

#10

Robiť dobré rozhodnutia sa nenaučíte inak, než tým, že sa budete neustále rozhodovať. Prestaňte utekať pred neistotou, ktorá sa spája s každou voľbou a postavte sa k tomu čelom. Iste, radšej začnite drobnosťami, lebo pri nich nemá omyl hrozné dôsledky a aj keď pochybíte, nevzdávajte sa a verte, že nabudúce si vyberiete správne.

Navyše, niekedy je to v živote akoby naopak; to, čo sa zdá ako dobré a správne, sa časom premení na katastrofu a to, čo by ste si nikdy nevybrali, môže skrývať to, čo ste vždy chceli…

Pozri aj: Konečne funkčný „manuál“ na šťastný vzťah. Toto je 7 najčastejších vzťahových problémov + riešenia, ako si s nimi poradiť

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov