Častokrát sa pri konverzácii medzi mužom a ženou stane, že žena začne mať pocit, že ju muž absolútne nepočúva. V skutočnosti to vôbec nie je tak a týchto 10 dôvodov vám to pomôže objasniť.

Muži sú zásadne odlišní ako ženy. A aj napriek tomu štúdie dokázali, že muži a ženy povedia v priemere rovnaký počet slov za deň. Takže stereotyp, že muži sú tí tichší, zatiaľ čo ženy veľa rozprávajú, je naozaj len stereotyp. Obe pohlavia majú tendenciu pristupovať k problémom odlišne. Ženy sú emocionálne bytosti, zatiaľ čo muži nie sú vždy poháňaní emóciami, a taktiež potrebujú v komunikácii začiatok, stred a koniec. Častokrát počúvajú a sú pripravení odpovedať na to, čo treba no v skutočnosti vôbec nerozumejú, čo rozprávate. Tu je niekoľko dôvodov prečo vás v konverzácii nepočúvajú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Muži nerozumejú tomu, čo ženy chcú

Ženy vo všeobecnosti hovoria s emóciami, čo muži občas nedokážu rozlúštiť, pretože majú tendenciu byť priamy, ak niečo chcú alebo potrebujú, a všetko okolo toho je pre nich teda nepodstatné. Ženy sa jednoducho radi vyžívajú v opisovaní pocitov a vkládajú sa do atmosféry, zatiaľ čo muži sa chcú len čo najrýchlejšie dostať k pointe udalosti.

pexels.com
pexels.com

Príliš veľa emócii

Umenie konverzácie nespočíva len v tom, že iných počúvame ale aj v tom, že chápeme čo niekto hovorí. Muži majú niekedy pocit, že ženy na nich ukladajú celú emočnú záťaž. A preto sa začnú cítiť doslova zahltení všetkými emóciami a frustrovaní, pretože majú pocit, že tie problémy nedokážu vyriešiť. Nie je to však tak, že by úplne nepočúvali čo sa im snažíte povedať. Je to len že nedokážu prísť rýchlo s nejakým riešením a preto sa cítia byť napadnutí. Muži nespracúvajú svoje emócie až tak dobre a preto to neznamená, že nepočúvajú, ale v podstate sa len chránia pred citmi, ktoré nedokážu vyjadriť rovnakým spôsobom ako ženy.

Neradi rozoberajú deň

Väčšina žien sa doslova zaoberá miliónmi otázok počas celého dňa. Ženy sú matky, dcéry, manželky, zamestnankyne, majiteľky podnikov a veľa ďalších pozícii. Niekedy to, čo chcú, je len byť uznávané za to, čo robia. Chcú mať pocit, že to čo robia, robia najlepšie, a že muž ich neberie ako samozrejmosť. Muži majú zase potrebu zabudnúť na všetko, čo sa cez deň stalo, a preto sa niekedy môže zdať, že vás pri večernej konverzácii nepočúvajú, prípadne s vami nesúhlasia.

pexels.com
pexels.com

Musia dávať veci do poriadku

Muži proste radi dávajú veci do poriadku. Keď žena povie svojmu mužovi nejaký problém, muž sa na neho okamžite vrhne a chce ho dať do poriadku, chce všetko napraviť. Muži nie sú však schopní analyzovať problémy a zisťovať všetky možnosti, ako to vyriešiť, všetko čo chcú je, aby bola žena šťastná. A preto vo chvíli, keď žena povie mužovi, že nechce aby ju naprával, muž okamžite prestane počúvať a svoju pozornosť opäť zameria na niečo, čo môže byť ním skutočne opravené.

Uvažujú o niečom inom

Muži môžu ticho sedieť za volantom svojho auta a sú hlboko zamyslení nad niečím, čo je pre nich dôležité. Narozdiel od nežného pohlavia, muži nezvládajú niekoľko úloh naraz. Majú tendenciu sústrediť sa poriadne na jednu vec, ktorú robia. Takže všetko, čo nezahŕňa “robenie tej veci” jednoducho odsúvajú bokom. Neignorujú svet, len sú jednoducho vo svojej hlave a premýšľajú o niečom absolútne inom, než sa im snažíte povedať.

pexels.com
pexels.com

Emocionálne reakcie

Muži majú tendenciu cítiť sa zahltene, ak sa jedná o pestovanie lásky. Citovo sa začínajú uzatvárať, čo však je len typický pud sebazáchovy. Je to na žene, aby venovala čas svojmu mužovi a jeho potrebám. Ak sa cíti žena nevypočutá, tak aj svojmu partnerovi musí ukázať rovnakú úctu a rešpekt, ktorú ona očakáva od neho. Muži proste neznášajú podpichovanie, vtedy okamžite prestanú dávať pozor.

Neznášajú byť prerušení

Priznajme si, mnoho žien jednoducho rozpráva veľmi veľa. A práve keď sú v strede niečoho a opýtajú sa na názor, no muži im nedokáže odpovedať až v takej miere, ako by si to možno predstavovali, začnú si v konverzácii rozhŕňať cestu. To sa samozrejme mužom nepáči, keď ich niekto preruší alebo dokonca úplne vyhodí z konverzácie.

pexels.com
pexels.com

Odlišné miestnosti

Ženy sú v neustálom pohybe. Môžu vyberať riad, variť večeru, kŕmiť dieťa a hovoriť o všetkom, čo sa im cez deň stalo. Muž môže byť v tom čase však v inej miestnosti, a aj keď žena hovorí nahlas, nepočuje všetko. Počuje, že niečo žena hovorí, no nerozozná veľmi čo a preto sa po chvíli ani nenamáha počúvať. Preto, ak chcete mať plnohodnotný rozhovor, radšej by ste mali byť v blízkosti.

Mužov nezaujímajú klebety

Mužom je úplne jedno, čo sa stalo vo svete celebrít. Nezaujíma ich, prečo sa vaša kolegyňa rozviedla. Vášho partnera zaujímate vy. Chce počuť o vašich snoch a vašom živote. Len v zriedkavom prípade bude hovoriť on o svojich kamarátoch, videohrách, autách, športe a ak to nemôžte vyrdžať ako žena, zrejme takto sa nejako cíti muž, keď mu hovoríte všetky klebety. Takéto konverzácie mužov doslova nudia.

pexels.com
pexels.com

Ženy sú všade možne

Ak je žena preťažená, jej myšlienkové pochody chodia od jednej veci k druhej. Muž môže sedieť a snažiť sa pochopiť o čom vlastne rozprávate, no ako sa snaží, tak sa snaží, spojenie jednoducho nemôže nájsť a stratí sa vo vašich myšlienkach. Muži dávajú prednosť rozprávaniu o jednej veci a nie o piatich naraz, ktorých spojenie dokáže pochopiť iba žena. Preto musíte ísť na mužov pomalšie a nie tak zhurta.

Muži rovnako ako ženy vyžadujú pozornosť. Keď hovoríte so svojim mužom, používajte slová chvály, chovajte sa k nemu ako by ste chceli, aby sa on choval ku vám. Konverzácia je totižto obojstranná a vyžaduje preto plnú účasť oboch strán.

Pozri aj: TENTO ČLÁNOK VÁM PODROBNE UKÁŽE, PODĽA ČOHO A AKO VÁS ĽUDIA SÚDIA NA ZÁKLADE VÝZORU VAŠEJ TVÁRE

psych.sk (Alexandra Geletová), powerofpositivity.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov