Foto: Image by Vitabello from Pixabay

Niektorým ľuďom jednoducho vyhovuje pozícia obete.

Ak sa niekto stal obeťou manipulácie, vzbudzuje to v nás ľútosť, a preto sa snažíme takéhoto človeka akýmkoľvek spôsobom podporiť. No nie je obeť ako obeť. Sú ľudia, ktorým vyhovuje pozícia obete, hovejú si v nej a urobia všetko preto, aby sa celý svet točil len vôkol nich. Je to taktiež forma manipulácie, ktorú treba zastaviť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pretože ľudia, ktorí sa na obete len hrajú, ostatných nielen okrádajú o čas, ale aj o pozornosť. Toto je podľa portálu learning-mind 5 typov obetí, ktoré druhými manipulujú. Preto je dôležité, aby ste nepristúpili na ich manipulatívnu hru.

#1 Sebec

Takýto človek má pocit, že sa musí okolo neho točiť celý svet. Nech urobíte čokoľvek, vždy to bude preňho málo, a preto vás začne citovo vydierať. Bude tvrdiť, že ho nemilujete, pretože ak by ste ho milovali, tak by ste preňho určite urobili milión vecí. Nie je to tak. Nikto by sa nemal stáť bábkou v rukách druhého človeka.

Photo by Nadine Shaabana on Unsplash

#2 Kontrolór

Určite ste sa už aj vy stretli s takýmto typom človeka. Je to „obeť,“ ktorá chce mať pod kontrolou všetkých a všetko. Chce vedieť o každom vašom kroku a najradšej by za vás aj dýchala. Ak niečo neurobíte podľa jej predstáv, ihneď je oheň na streche. Celú situáciu raz-dva otočí proti vám a zahrá to tak, aby ste sa cítili čo najhoršie.

#3 Parazit

Parazit z vás s radosťou vycucia posledné zvyšky energie. Neustále za vami bude chodiť len preto, aby ste ho podporili a zahrnuli komplimentmi. Potrebuje počuť, že je dobrý, že má množstvo kvalít, že bude lepšie a podobne. Avšak sám na sebe nebude chcieť pracovať, ani sa nebude chcieť zmeniť. Vy sa po rozhovore s takýmto človekom budete cítiť absolútne vyčerpaní, no on takýmto spôsobom rastie. Nevadí mu, že je mu lepšie na úkor vás.

Photo by Aminsureal on Unsplash

#4 Duševne chorý človek

Pozícia obete býva často spojená s rôznymi psychiatrickými diagnózami, ako je napr. bipolárna porucha, schizofrénia či rôzne druhy psychóz. Na takýchto pacientov by sme rozhodne nemali byť tvrdí, pretože za svoj stav nie sú plne zodpovední. Avšak je dôležité stanoviť si v ich prítomnosti zdravé hranice a vedieť si povedať dosť. Pretože ak sa dáte vtiahnuť do tejto hry, sami sa môžete dostať do začarovaného kruhu, z ktorého sa únik hľadá len veľmi ťažko. Je dôležité tomuto človeku zabezpečiť kvalitnú liečbu a dbať na to, aby nezabúdal na lieky a terapiu.

#5 Obeť, ktorá prežila traumu

Trauma akéhokoľvek druhu dokáže poriadne zamávať s psychikou každého človeka. Je normálne, ak sa po prežití nejakej krízovej situácie stotožníme s rolou obete. Hlavné je však vedieť nájsť svetlo na konci tunela. No sú ľudia, ktorí to nechcú. Aj po desaťročiach stále nevystúpia z role obete a tak budú mať pocit, že sú im všetci niečo dlžní. Svoje strachy a zranenia sa však musia naučiť prekročiť sami.

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov