Foto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Ako už dokázala aj samotná veda, sex nie je potešením len pre naše telo, aj aj pre našu myseľ.

S veľkou pravdepodobnosťou ste na sebe už stihli spozorovať, že sex je pre vás príjemný nielen po fyzickej, ale i po psychickej stránke. Dajme preto v mene vedy všetky s ním spojené emócie bokom a pozrime sa naňho z tej odbornejšej stránky. Ide totižto o činnosť, ktorá nevplýva blahodarne len na naše telo, ale i na náš mozog — a to tým výraznejšie, čím sme starší. 

Toto je 8 prekvapujúcich spôsobov, akými sex ovplyvňuje náš mozog. Popísal ich portál This Is Insider.

#1 Sexom sa do vášhu mozgu dostane “koktejl” hormónov

V roku 2017 to výskumom definitívne potvrdili rovno vedci z Harvardu. Podarilo sa im zistiť, že počas sexu sa do vášho mozgu dostane veľké množstvo dopamínu a oxytocínu, ktoré sú známe ako hormóny spôsobujúce šťastie. Ich účinok je podporený nadprodukciou noradrenalínu, vďaka čomu sa cítite byť príjemne nabudení a účinky dopamínu a oxytocínu sa tak ešte znásobujú. 

#2 Zaspí sa vám oveľa ľahšie

Sex vám môže pomôcť aj v prípade, ak máte problémy s nespavosťou. Vyššie už spomínaný oxytocín totiž funguje veľmi podobne, ako napríklad kofeín. Na istý čas vás príjemne nabudí, no po doznení jeho účinkov sa cítite byť ešte viac unavení. Keď sa teda hladina oxytocínu dostane opäť do normálu, môže sa stať, že to jediné, na čo budete mať chuť, bude poriadny spánok. 

#3 Sex znižuje hladinu stresu a úzkosti

Sexuálna aktivita stimuluje viaceré oblasti mozgu — medzi inými aj tie, ktoré sú zodpovedné za zvládanie stresu. Dokázala to aj štúdia uverejnená v Journal of Biological Psychology, ktorá však zároveň prišla na to, že najsilnejšie anti-stresové účinky má samotný pohlavný akt (teda nie predohra a podobne). Taktiež sa dokázalo, že zvýšený cerebrálny prietok krvi pomáha nášmu mozgu lepšie reagovať na úzkostné pocity. 

Foto: Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

#4 Vystavenie sa mužskému ejakulátu u žien znižuje hladinu depresie

Dokázala to kontroverzná štúdia z roku 2002. Jej autormi sú vedci z University at Albany, ktorým sa pri zbieraní dát od 300 žien podarilo zistiť, že ženy, ktoré preferovali styk bez ochrany pred tým s prezervatívom alebo prerušovanou súložou, vykazovali pri skríningu depresie výrazne nižšie skóre. 

#5 Ženám sa pri orgazme vyslovene “rozžiari” mozog

Dokázala to štúdia z roku 2017 publikovaná v The Journal of Sexual Medicine. Vedci z Rutgers University Newark v nej funkčnou magnetickou rezonanciou monitorovali mozgy žien pred orgazmom, počas neho a po ňom. Na snímkach bolo evidentne viditeľné, že počas orgazmu sa ich mozog v niektorých oblastiach vyslovene “rozžiaril”, čo je dôkazom toho, že ide o intenzívny zážitok nielen pre naše telo, ale i pre našu myseľ. 

#6 Podobne je to aj u mužov

Tým sa zaoberal tím vedcov z University Medical Center Groningen. Jediný rozdiel bol v tom, že u mužov bolo spomínané “rozžiarenie” zaznamenané už aj pred orgazmom. Ďalšia štúdia z roku 2003 však dokázala aj to, že orgazmus u mužov aktivuje tie oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné aj za spracovávanie emócií. 

Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

#7 Sex zlepšuje pamäť

Je prirodzené, že s pribúdajúcim vekom naša pamäť slabne. Skvelý “liek” však objavila austrálska štúdia z roku 2018 publikovaná v Archives of Sexual Behavior. Vedci v nej zistili, že sex naozaj zlepšuje pamäť — a to tým viac, čím sme starší. Podarilo sa im to dokázať na 6 000 participantoch vo veku nad 50 rokov.

#8 Pravidelný sex zlepšuje naše kognitívne funkcie

Štúdia z univerzity v Oxforde zas dokázala, že pravidelný sex vplýva priaznivo (okrem iného) aj na náš verbálny prejav, plynulosť reči alebo vizuálnu či priestorovú predstavivosť. 

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov