Na nový zvyk stačí 21 dní. Aspoň tak to tvrdia niektoré články, ktoré nájdeme na internete. Je to naozaj tak? Alebo je to mýtus, a v skutočnosti potrebujeme oveľa viac času?

Dali ste si záväzok, že sa (konečne) prestanete napchávať sladkosťami, začnete behať alebo prestanete fajčiť? Nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Nenadarmo sa vraví, že zvyk je železná košeľa. Ako dlho sa teda musíme snažiť, aby sme naše telo (a psychiku) presvedčili o tom, že nový zvyk sa stane bežnou súčasťou nášho života? Zistenia vedcov možno prekvapia aj vás. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak chcete uspieť a zakoreniť v sebe zvyk, ktorý povedie k prospešnejšiemu a aktívnejšiemu životnému štýlu, je dobré sa za každý úspech odmeniť. Touto pozitívnou motiváciou dosiahneme skutočne veľa. Podľa viacerých odborníkov práve absencia odmeny môže byť príčinou toho, že sa nám nechce ďalej pokračovať v novom zvyku a radšej to vzdáme už za prvou zákrutou.

V mnohých časopisoch sa dočítame, že ak chceme uspieť, mali by sme sa riadiť 21-dňovým pravidlom. Toto pravidlo predstavil v roku 1960 svetu Maxwell Max. No ľudia to (ako väčšinou) pochopili úplne inak.

Nie LEN 21 dní, ale MINIMÁLNE 21 dní

Photo by Estée Janssens on Unsplash

21 dní je naozaj málo na to, aby sme sa každé ráno zobudili o niečo skôr a išli si zabehať. Na to, aby sme v sebe zafixovali tento zvyk, predsa len treba trošku viac času. Sme individuálni, a preto aj na nový návyk potrebujeme individuálny čas. Podľa viacerých štúdií by sme fixovaním nového zvyku mali stráviť minimálne mesiac.

Ak prekonáme túto hranicu, začneme ranný beh vnímať ako prirodzenú súčasť života. V tom najlepšom prípade nám dokonca nový návyk bude chýbať. Napríklad v prípade behu – keď bude vonku naozaj zlé počasie, v ktorom by ste mohli behať jedine s dáždnikom.

V experimente publikovanom v magazíne The European Journal of Social Psychology vedci prezentovali výsledky naozaj zaujímavého výskumu. U celkovo 96 ľudí počas 12 týždňov sledovali, ako sa v nich zakorení určitý zvyk. Prišli na to, že v priemere sa u nich nový zvyk pevne zakorenil v časovom horizonte 76 dní. Je to viac ako dva mesiace. Niekomu sa to môže zdať dlho, avšak je dôležité všetko urobiť pre to, aby sme vydržali.

Ľahšie porušíme nový zvyk než starý

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

A na to by sme si mali dať pozor. Znovu sa vraciame k tomu, že zvyk je železnou košeľou. A tá sa vyzlieka skutočne ťažko. Ak prídu pochybnosti, skúste sa sústrediť na odmenu. Ak chudnete, môžete si kúpiť o číslo menšie oblečenie, prípadne sa odmeňte zdravou maškrtou. Vytrvajte, pretože ak raz zlyháte, len skutočne ťažko nabehnete na vlak, ktorý ste tak dlho a ťažko púšťali do pohybu.

Ak sa chcete zbaviť nejakého zlozvyku, na záver vám môže pomôcť malá rada. Nahraďte starý zlozvyk novým, prospešným zvykom. Ak ste boli závislí od čokolády, skúste závislosť premeniť na pohyb. Keď sa chce, všetko sa dá. A pohľad na pozitívny výsledok naozaj stojí za tú námahu!

Pozri aj: Efekt prvej a poslednej sekundy: Skvelý psychologický trik, vďaka ktorému zanecháte v ľuďoch vždy dobrý dojem

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov