Prokrastinácia je prekliatie, ktoré postihuje celkom značné množstvo populácie a najhoršie je, že zbaviť sa jej je skutočne obtiažne - vo väčšine prípadov až nemožné.

Prokrastinácia je akt vyhýbania sa činnostiam, ktoré by sme mali v danom momente robiť a mnohí so mnou určite budú súhlasiť, ak poviem, že dokáže celkom skomplikovať život a to nielen študentom, ktorí vďaka nej píšu seminárnu prácu deň pred dátumom odovzdania. 

Článok pokračuje pod videom ↓
kth.se
kth.se

Prokrastinácia nás núti robiť zvláštne veci, ako napríklad zapínať počítač s tým, že idete pracovať len preto, aby ste si o dve hodiny neskôr uvedomili, že pozeráte na YouTube videá mačiek a k práci ste sa vôbec nedostali. Núti nás odkladať veci na neskôr s tým, že nejaká časť vášho ja dúfa, že jednoducho zmiznú a nebudete ich musieť robiť. Ako sa jej teda môžeme zbaviť? Prvým krokom je poznať nepriateľa.

Existujú dva druhy prokrastinácie: dobrá prokrastinácia zlá prokrastinácia. Pred tým než začnete namietať a pýtať ako, ako môže byť prokrastinácia dobrá, odpovedzte na túto otázku: Je lepšie prokrastinovať tak, že hoci ste neurobili to, čo ste urobiť mali, máte aspoň uprataný dom a knižnicu zoradenú abecedne, alebo tak, že keď príde večer, zistíte, že ste sa celý deň pohybovali v bermudskom trojuholníku Facebook, Gmail a YouTube?

imgur.com
imgur.com

Keď ste už úspešne identifikovali, ktorý typ prokrastinátora ste, je načase pristúpiť k riešeniu. Teraz. Nie neskôr. Žiadne YouTube. Ani váš stôl teraz nepotrebuje, aby ste ho upratali.

Plánovanie

Je pravdou, že niektorí prokrastinátori milujú plánovanie, ale ich to do lists vyzerajú poväčšinou dosť vágne a nerealisticky (napíš knihu, kúp si psa, zanes Prsteň do Mordoru) alebo tam zase nájdete úplne nepodstatné veci ako vynes smeti, uvar obed, či uprac a na tie dôležité veci, ktoré sa väčšinou nachádzajú najvyššie, akosi nevyjde čas.

weheartit.com
weheartit.com

Treba sa naučiť plánovať efektívne. To do listy si robte kratšie a konkrétnejšie – každý večer si napíšte krátky zoznam vecí, ktoré musíte urobiť na druhý deň. Päť vecí by mal byť optimálny počet a dlhodobé ciele, ako „napíš knihu“ tam určite nepatria. Taktiež pomáha, keď ku každej činnosti nakreslíte malý štvorček, do ktorého môžete napísať krížik, keď ju splníte. Vyvoláva to príjemný pocit satisfakcie. Tiež odporúčam oblepiť si každú viditeľnú plochu lepiacimi papierikmi s vecami, ktoré by ste mali robiť – okrem toho, že váš pracovný priestor bude mať peknú žltú farbu, budete sa cítiť tak zle, že nerobíte to, čo máte, že sa k tomu eventuálne aj dostanete.

Neodkladajte veci a nezastavujte sa

Tým, že veci odložíte na neskôr nedosiahnete to, že sa hviezdy dostanú do vhodnejšej konštelácie, ani ich nikto (väčšinou) neurobí za vás. Len sa vám nahromadia a nakoniec ich aj tak budete musieť urobiť a budete pritom plávať v slzách a pote. Najlepšie je sa tomuto vyhnúť a to tak, že každú úlohu urobíte tak skoro, ako budete môcť a potom sa odmeníte krátkym videom s mačiatkami.

Prokrastinátori majú taktiež tendenciu robiť si nepotrebné a veľmi časté prestávky, ktoré sa preťahujú z piatich minút na dve hodiny a potom je už zrazu večer. Toto treba eliminovať. Treba sa jednej činnosti venovať dlhšie, aspoň polhodinu, nie desať minút, aby ste upadli to rytmu. Najlepšie je nastaviť si na mobile upozornenia a keď to nepomáha, pustite si Don´t Stop Me Now. A priviažte sa k stoličke.

Zničte perfekcionizmus

Veľká časť prokrastinátorov patrí zároveň aj medzi perfekcionistov, čo je skutočne nezávideniahodná kombinácia. Perfekcionistickí prokrastinátori každý deň stoja pred konfliktom: oni chcú urobiť veľa vecí, ale chcú ich urobiť tak, aby boli perfektné a keďže si uvedomujú, že také zrejme nebudú, nakoniec neurobia nič. Perfekcionizmus sa takto stáva zabijakom produktivity a to môže človeka dosť deprimovať. Najlepšie teda je prijať realitu, že veci len málokedy vyjdú tak, ako si ich predstavujeme a snažiť sa o to najlepšie, čoho sme schopní.

Vyhýbajte sa zabijakom času

Sociálne siete. Nekonečné scrolovanie na Facebooku. Neustále kontrolovanie e-mailov, hoci viete, že vám nemá kto písať. Občasné úniky na YouTube a Tumblr. Toto všetko vás oberá o čas, pretože sa do toho zamotáte, nájdete odkazy na rôzne články či videá a zrazu, ani neviete ako, prešli dve hodiny.

Ak na veci, ktoré by ste mali robiť, nepotrebujete Internet, najjednoduchšie riešenie je ho vypnúť (alebo o to požiadať niekoho iného). V prípade, že Internet potrebujete, existujú rôzne programy a aplikácie, ktoré na vami zvolený čas zablokujú tie stránky, ktoré vás najviac zvádzajú – napríklad Cold Turkey. Pre spisovateľov je tu navyše aj skvelá vec s názvom FocusWriter, ktorá vám úplne zablokuje celý počítač a nedovolí vám zatvoriť textový editor kým nedosiahnete svoj denný cieľ. Pre sadistickejších jedincov je tu zase Write or Die.

Nájdite si niekoho, kto na vás dá pozor

Zúfalé časy volajú po zúfalých riešeniach a vy občas nemáte inú možnosť, len poprosiť niekoho z vašich blízkych, aby na vás dal pozor. Niekoho, kto vám nedá pokoj, kým nebudete mať odškrtnuté všetky veci z vášho zoznamu, zamkne vás v kancelárií, zmení vám heslo na Wi-Fi…niekoho s bohatou fantáziou. Niekedy jednoducho potrebujete svojho osobného Gordona Ramsaya. Ale zase opatrne a nevyberte si nijakého sadistu.

avclub.com
avclub.com

Dúfame, že vám tieto rady aspoň trocha pomôžu dostať vašu prokrastináciu pod kontrolu. Ak ale máte svoje vlastné tipy a triky, ako si s ňou poradiť, neváhajte a dajte nám vedieť v komentároch. Zatiaľ vám želáme príjemný a produktívny deň.

interez.sk (Simona Gray)
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov