Foto: Unsplash

Ste ranný vtáčik alebo nočná sova?

Podľa štúdií sú ranní ľudia spravidla šťastnejší ako nočné sovy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako píše portál Life Hack, nech ste ktokoľvek, je inšpirujúce pozrieť sa na ranné návyky šťastných ľudí, pretože sa nimi môžete sami motivovať. Odmietnuť môžete, samozrejme, čokoľvek, čo vám vôbec nevyhovuje. 

V dnešnom článku nájdete 10 vecí, ktoré robia úspešní ľudia pre šťastné ráno každý deň. Vyberte si tie, ktoré vás oslovia a zodpovedajú vášmu životnému štýlu.

#1 Buďte sa s pocitom vďačnosti

Občas môže byť veľmi náročné zamerať sa na to dobré vo vašom živote. Začať by ste ale mali už po prebudení – napríklad tým, že sa budete snažiť zamerať sa na pocit vďačnosti. Tú totiž môžete nájsť všade – buďte vďační za svoj život, za dar nového rána a radosť z nových dní. Keď sa veci zhoršia, nájdite si v hlave zoznam tých dobrých.

Foto: Unsplash/Zac Durant

Výskum jasne ukazuje, že ľudia, ktorí pravidelne prejavujú vďačnosť, menej často trpia osamelosťou, úzkosťou, depresiou alebo závisťou.

#2 Jedlo je dôležitý základ

A hoci sa to opakuje všade a je to otravné, je to skutočne pravda. Raňajky nám poskytnú všetky živiny, minerály a energiu, ktorú počas dňa potrebujeme. Urobte si z nich malý rituál a naplánujte si ich každý večer – pomôže vám to tak nájsť nejaký dôvod na to, aby ste si možno dokonca ráno privstali a tešili sa na moment, kedy začnete jesť. Kto by predsa nevstal, ak vie, že ho ráno čakajú wafle s jahodami a šľahačkou.

#3 Venujte sa duchovnému životu v hocijakom zmysle

„Ranný vietor šíri svoju sviežu vôňu. Musíme vstať a prijať to, vietor, ktorý nás necháva žiť. Dýchaj skôr ako zmizne.“ – Sufi, básnik 13. storočia

Je úplne jedno, akým spôsobom sa radi venujete duchovným cvičeniam. Či ide o jógu, meditáciu, modlitbu či manifestovanie, duchovné cvičenia sú vždy dobrý nápad. Predstavujú cenný spôsob, ako sa spojiť so súčasnou realitou a vychutnať si vzácne chvíle predtým, ako sa pustíte do stereotypu denného života.

#4 Skôr, než začnete pracovať, zacvičte si

„Do práce jazdím na bicykli, pretože to vytvára čas bez stresu. Najlepšie nápady dostávam na bicykli.“ – Tania Burke, prezidentka spoločnosti Trek Travel

Niektorí ľudia radi venčia skoro ráno psa alebo idú do práce na bicykli, ak je to možné. Ostatní ľudia, ako bývalý prezident Obama, začínajú s každodenným cvičením o 6:45 hod. Jedna štúdia ale jasne ukazuje, aké prospešné môže byť cvičenie pred raňajkami, hoci nemusí vyhovovať každému.

#5 Ráno si povedzte, ako dnes môžete byť lepším človekom

„Ranná otázka, čo dobrého mám dnes robiť?“ – Benjamin Franklin

Pixabay

Nemalo by byť prekvapením, že keď šťastní ľudia pomáhajú druhým, zvyšuje to ich šťastie a nie je to pre nich bremeno. Štúdie publikované v časopise Journal of Happiness Studies to názorne ilustrujú. Ďalšie štúdie uvádzajú, že títo šťastnejší a láskavejší ľudia budú žiť oveľa dlhšie.

#6 Zamerajte sa na dnešok

Je jedna vec, ktorú má spoločnú väčšina šťastných ľudí. Takmer nikdy neplačú nad minulosťou. Vedia totiž, ako veľmi to je zbytočné. Je veľmi potrebné zamerať sa na to, aby sme žili dnes – preto sa netreba nechať unášať minulosťou alebo včerajšími zlyhaniami.

#7 Rovnako ako smútok, aj šťastie je z veľkej časti voľba

Vedeli ste, že až 40 percent vašich denných aktivít je čistým zvykom alebo rutinou? Polovičný čas svojho života ste na auto-pilote. Je len na vás, akým spôsobom túto vedomosť využijete. 

Šťastní ľudia si totiž všetky predchodzie body osvoja ako vlastnú rutinu. Rovnako, ako nefajčiara ráno nenapadne zapáliť si cigaretu, nenapadne šťastného človeka ráno presedieť s telefónom v ruke a byť celý deň nevďačný a nevšímavý. Z týchto rutín si ale môžete vytvoriť zvyk rovnako, ako z iných vecí.

Foto: Unsplash/Bruno Adam

#8 Skoro ráno sa nenechajte rozptyľovať

Šťastní ľudia vedia, že nechcú, aby ich rozptýlenie správami či e -mailami začalo príliš skoro. Miesto toho sa zameriavajú na iné veci – práve to je dôležité. Tieto správy predsa môžu počkať. To im tiež pomáha pristupovať ku všetkým termínom, stretnutiam a úlohám oveľa pokojnejšie.

#9 Každý deň si nastavte svoje ciele

Šťastní ľudia vedia, že keď začnú pracovať, mali by sa najskôr pokúsiť splniť najťažšiu úlohu. Je to len časť zoznamu cieľov, ale vždy majú jasné ciele a stanovujú si priority, čo chcú dosiahnuť. Zvyšuje to ich šťastie.

Richard Davidson, neurovedec z University of Wisconsin, to všetko preskúmal. Zistil, že keď vidíte pokrok smerom k dosiahnutiu náročnej úlohy alebo cieľa, zvyšuje to šťastie a tiež potláča všetky negatívne emócie.

#10 Nečakajte najhoršie

Keď stretnete šťastných ľudí, vyvolá vo vás dojem, že sa rozhodli predplatiť si šťastie. Nesedia a neočakávajú, že im na dvere zaklopú náhodné šťastné udalosti. Svoje šťastie si tvoria sami a šíria ho ďalej. Preto vždy vyniknú v dave.

liehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov