Ide o látku, ktorú všetci veľmi dobre poznáme.

Výsledky tohto nového experimentu prekvapili nielen samotných vedcov, ale predovšetkým ľudí trpiacich depresiou. Ide o naozaj prevratné zistenie, nakoľko liečba depresie a dokonca čo i len jej zmiernenie je naozaj dlhým procesom, ktorý niekedy trvá celé týždne či mesiace. Pre pacienta je to však neznesiteľne dlhé obdobie, ktoré sa mu zdá ako celá večnosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Práve preto sa tento objav považuje za mimoriadne prevratný. Okamžite po vpichnutí injekcie s touto látkou sa totiž zaznamenalo zmiernenie príznakov depresie až u 50% percent pacientov. Aj keď ide o nový poznatok, ktorý je ešte potrebné poriadne preskúmať zo všetkých strán, môže ísť o objav, ktorí môže zmierniť utrpenie pacientov čakajúcich na to, kým im zaberú predpísané antidepresíva.

Aby sme však nechodili okolo “horúcej kaše”, rovno vám prezradíme, ktorá látka sa v týchto injekčných striekačkách nachádzala. Bol to botox. Áno, čítate dobre. Ak vám pri tomto slovku doteraz napadli neesteticky vyzerajúce pery, odteraz sa vám možno bude spájať s týmto experimentom.

Photo by Blake Connally on Unsplash

Zúčastnilo sa ho celkom 74 ľudí trpiacich depresiou, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Jednej skupine bola do svalov v oblasti medzi obočím vpichnutá injekcia s botoxom, druhej skupine týmto spôsobom vpustili do tela iba placebo.

Výsledky experimentu ukázali, že príznaky depresie povolili až u 47% ľudí, ktorým bol vpichnutý skutočný botox. V druhej skupine, teda u ľudí, ktorí dostali len placebo, však zaujímavo taktiež došlo k zlepšeniu, ale len u 21% pacientov.

Autorom tejto štúdie je doktor Eric Finzi a hovorí, že ak sa podarí tieto výsledky dokázať aj v ďalších výskumoch, pôjde o naozaj prelomový objav. Botox sa totiž využíva v úplne iných oblastiach, nie v zdravotníctve a v súčasnosti nie je známe, že by kontraindikoval s liečivami na liečbu depresiou. Obrovskou výhodou je taktiež jeho rýchly účinok.

Sami sme teda zvedaví, či sa podarí tento výskum posunúť ďalej.

Pozri aj: Toto je najzvláštnejší symptóm depresie, o ktorom však väčšina ľudí ani len netuší

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov