Niekedy je ťažko vyzerať a pôsobiť sebaisto. O to viac, ak sa cítime naozaj mizerne a najradšej by sme v takýchto situáciách boli doma. Sebaistota je však veľmi dôležitá a tieto kroky ti pomôžu, aby si sa cítil sebaistejšie.

Ak sa necítite veľmi sebaisto či sebavedome, väčšinou je ťažko sa potom uvoľniť a cítiť sa príjemne. O to viac, ak musíte čeliť prezentácii pred publikom, ak sa musíte stretnúť s novými ľuďmi alebo aj napríklad urobiť pracovný rozhovor. V takýchto situáciách rozmýšľate, ako by sa z toho dalo vykľučkovať, prípadne čo všetko by ste momentálne robili radšej. No a vedzte, že takéto myšlienky na už bez tak celkom nízkom sebavedomí vôbec nepridávajú. Našťastie, aj napriek tomu, aj napriek všetkým negatívnym pocitom existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste váš pocit sebaistoty predstierali, až ho úplne nadobudnete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sebaistota a sebadôvera je naozaj veľmi veľmi dôležitá, a to aj napriek tomu, že veľa ľudí jej neprikladá veľkú váhu. Rôzne štúdie a výskumy poukazujú na to, že napríklad sebaistota je oveľa viac dôležitejší faktor v našej ceste za úspechom, než talent, alebo jedinci, ktorí pôsobia sebaistejším dojmom zvyknú dosahovať vyšší sociálny status, než ich vrstevníci. Otázkou teraz ostáva, ako pôsobiť seabistejšie a sebavedomejšie ak nie ste? Pomocou týchto tipov sa aspoň trochu naučíte, ako pozdvihnúť vašu sebaistotu.

Očný kontakt

Očný kontakt je naozaj veľmi dôležitý a mocný nástroj, ktorý dokáže urobiť divy. Takže nabudúce keď budete s niekým hovoriť, dbajte na to, aby ste sa mu pozerali do očí a udržali tak očný kontakt. Ostatný vás potom budú vnímať ako sebavedomejšiu, dôveryhodnejšiu a vyrovnanejšiu osobu. Vyhnúť by ste sa mali hádam len pohľadu, ktorý by pripomínal zízanie a opačnú stranu by skôr vydesil, či odpudil, než urobil presne opačný krok.

pexels.com
pexels.com

Skúšanie póz pred akciami

Pred tým, než odídete na nejakú akciu, pohovor alebo na čokoľvek iné, choďte doma pred vaše zrkadlo a nebojte sa vyskúšať rôzne pózy. Napríklad “pózu supermana”. Ruky si dajte na vaše boky, tak aby ste mali lakte naširoko, vypnite hruď, zdvihnite bradu a pozerajte sa sebavedomo na celý svet. Štúdie totižto ukazujú, že trénovanie takýchto póz menia vaše vnímanie samého seba. V podsate takto rýchlo ošaliete vašu myseľ a budete presvedčený, že ste viac sebavedomejší.

pexels.com
pexels.com

Spomienky, keď ste sa cítili sebaistí

Dokážete si spomenúť na nejaký moment, keď ste sa cítili vážne veľmi sebaisto a dokonca ste sa tak aj správali? Ak áno, prehrávajte si takúto spomienku v hlave viackrát, prežívajte ju znovu a znovu a cíťte, aké to je byť sebaistý. Ak sa totiž vraciate k takému momentu a opätovne si ho prehrávate v mysli, jednoducho spôsobí to, že sa budete cítiť oveľa istejšie, než možno v daný okamih ste.

Oblečenie

Možno ste si nikdy ani nepomysleli, že taká vec, akou je oblečenie dokáže zmeniť takmer všetko. Výber vašich šiat je preto veľmi dôležitý a nemali by ste ho brať na ľahkú váhu. Oblečte sa elegantne a vyberte si formálne oblečenie. Pretože, práve oblečenie má priamy dosah na to, ako veľmi sebaisto sa budete cítiť. A čo viac, ovplyvní to aj to, ako vás bude vnímať vaše okolie.

pexels.com
pexels.com

Hovorte zrozumiteľne a pomaly

Nemusíte sa nikde ponáhľať. Pri rozprávaní si doprajte čas, hovorte kľudne a uistite sa, že slová vyslovujete správne. Prečo je to také dôležité? Pretože ak rozprávate pomalšie, zároveň máte viac času na to, aby ste si pozornejšie vyberali slová, ktorými sa budete vyjadrovať. Tým pádom dokážete viac zaujať a poslucháči budú doslova visieť na každom jednom slove, ktoré poviete.

Podporujte sami seba

Je dôležité byť k sebe úprimný a vedieť sa spoľahnúť sám na seba, veď keď to neurobíte vy, tak potom kto? Podporujte samého seba, opakujte si rôzne povzbudivé frázy, ako napríklad “môžem byť sebaistý a v pohode” a uverte ich významu. Takýmito frázami sa totižto môžete naučiť akceptovať samého seba, uvoľniť sa a mať situáciu opäť pod kontrolou.

pexels.com
pexels.com

Používajte ruky

Rovnako ako rozprávanie, dôležité je taktiež aj počúvanie. Ak máte zlozvyky ako napríklad hryzenie nechtov, či poklepkávanie prstov, alebo ak len cítite, že sa vám trasú ruky, keď počúvate iných pri ich rozprávaní, zopnite si prsty spolu. Naopak, keď budete rozprávať, gestikulujte rukami a dopĺňajte tak to, čo sa snažíte povedať. Výskumy totižto poukazujú na to, že ľudia, ktorí pri rozprávaní využívajú aj svoje ruky sú vnímaní poslucháčmi ako zaujímavejší a sebaistejší.

pixabay.com
pixabay.com

Pozri aj: PODĽA PSYCHOLOGIČKY JE TOTO NAJEFEKTÍVNEJŠIA CESTA AKO HOVORIŤ „NIE“ NA VECI, KTORÉ NECHCETE ROBIŤ

psych.sk (Alexandra Geletová), makeuseof.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov