Foto: Pexels

Nech sa budete akokoľvek snažiť, s odstupom času budete na smiech aj sami sebe.

Nevera je jedným z najväčších strašiakov vo vzťahu. Keď sa raz stane, nič už nebude ako predtým. Mnohí ľudia sa snažia po nevere svoj vzťah zachrániť, no často končia sklamaním a bolesťou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo je tak ťažké obnoviť dôveru a vrátiť sa k pôvodnému stavu? Tu je 7 dôvodov, prečo už vzťah po nevere nebude nikdy fungovať.

Strata dôvery

Dôvera je základným kameňom každého vzťahu. Bez nej sa ťažko buduje spoločná budúcnosť. Neverou sa dôvera naruší a jej obnovenie je veľmi náročné. Ako môžete veriť partnerovi, ktorý raz klamal? Ako si môžete byť istí, že sa to už nebude opakovať? Tieto otázky vám budú neustále víriť hlavou a brániť vám v plnohodnotnom fungovaní vo vzťahu.

Zranenie a bolesť

Nevera spôsobuje obrovskú bolesť a zranenie. Je to ako dýka zasunutá do srdca, ktorá spôsobuje neustály pocit smútku a beznádeje. Tento pocit sa len tak nevytratí a bude vás sprevádzať dlhé mesiace, možno aj roky. Budete mať pocit, že ste nedostatočný, že ste niečo pokazili, alebo že ste na vine vy.

Strach zo zopakovania

Keď raz partner podviedol, vždy budete mať strach, že sa to môže zopakovať. Tento strach bude ovplyvňovať vaše správanie vo vzťahu – budete kontrolovať partnerove správy, sledovať jeho pohyb na sociálnych sieťach alebo ho dokonca obviňovať bez dôkazov. Toto správanie môže viesť k ďalším konfliktom a problémom vo vzťahu.

Pexels

Nedostatok rešpektu

Neverou partner ukázal nedostatok rešpektu voči vám a vášmu vzťahu. Ako môžete mať rešpekt voči niekomu, kto vám ublížil tým najhorším možným spôsobom? Rešpekt je jedným zo základných pilierov vzťahu a jeho strata môže mať fatálne následky.

Zmena vnímania partnera

Predstavte si situáciu: sedíte s partnerom na gauči, pozeráte spolu film, a zrazu vám napadne: „S kým bol ešte pred pár týždňami? Čo robil s tou osobou?“ Tieto myšlienky vám nedajú spávať a zmenia vaše vnímanie partnera navždy. Už ho nebudete vidieť ako toho milujúceho a verného človeka, ale ako niekoho, kto vám ublížil a klamal.

Neschopnosť odpustiť

Odpustenie je veľmi dôležité pre uzdravenie vzťahu po nevere. No nie každý je schopný odpustiť niečo takéto. Možno si myslíte, že ste odpustili, no v skutočnosti to len potláčate hlboko do seba. Tieto nespracované emócie sa časom môžu prejaviť ako hnev, nenávisť alebo odpor voči partnerovi.

Zbytočné úsilie

Nakoniec si možno uvedomíte, že všetko úsilie o obnovenie vzťahu bolo zbytočné. Možno ste sa snažili prejsť cez neveru spoločne, no nakoniec ste zistili, že to jednoducho nefunguje. Vtedy prichádza čas uznať porážku a ísť každý svojou cestou.

Vzťah po nevere je ako rozbité zrkadlo – aj keď ho poskladáte naspäť, stále budú viditeľné škvrny a trhliny.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov