Foto: Pixabay

Je skvelé zaradiť ich do svojho jedálnička.

V dnešnej dobe je čoraz viac dôležité dbať na zdravie nášho mozgu. Stres, nedostatok spánku a nezdravý životný štýl môžu mať negatívny vplyv na našu mentálnu kondíciu. Našťastie existujú potraviny, ktoré nám môžu pomôcť zlepšiť fungovanie nášho mozgu a zvýšiť jeho vitalitu.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na 10 takýchto potravín a ich účinky na náš mozog.

Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Ryby ako losos, makrela či sardinky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú zlepšovať pamäť, zvyšovať koncentráciu a podporovať rast nových nervových buniek. Pravidelná konzumácia rybích pokrmov môže tiež pomôcť pri prevencii Alzheimerovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení.

Orechy a semená

Orechy ako vlašské orechy, mandle či pekanové orechy obsahujú veľké množstvo vitamínu E, ktorý je dôležitý pre zdravie mozgu. Vitamín E chráni bunky pred voľnými radikálmi a znižuje riziko vzniku demencie. Semená, ako sú ľanové semienka, chia semienka či tekvicové semienka, sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny a minerály ako horčík a zinok, ktoré podporujú správne fungovanie mozgu.

Avokádo

Toto chutné jedlo je bohaté na zdravé tuky, ktoré podporujú prietok krvi do mozgu a zlepšujú jeho funkciu. Avokádo tiež obsahuje veľké množstvo vitamínu E a vitamínu K, ktorý pomáha pri prevencii krvných zrazenín v mozgu.

Pexels

Bobule

Bobule ako čučoriedky, jahody či maliny sú plné antioxidantov, ktoré chránia mozog pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Antioxidanty v bobuliach tiež podporujú komunikáciu medzi nervovými bunkami a zlepšujú pamäť.

Špenát

Tento listový zelený zázrak je bohatý na vitamíny A, C a K, ako aj na minerály ako horčík a železo. Tieto živiny podporujú správne fungovanie mozgu a pomáhajú pri prevencii neurodegeneratívnych ochorení.

Brokolica

Brokolica je skvelým zdrojom vitamínu K a cholínu, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie mozgu. Cholín pomáha pri tvorbe neurotransmiterov, ktoré umožňujú komunikáciu medzi nervovými bunkami.

Čokoláda

Áno, aj čokoláda môže byť prospešná pre náš mozog! Tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné účinky a podporujú prietok krvi do mozgu. Konzumácia tmavej čokolády tiež môže pomôcť pri uvoľnení endorfínov – hormónov šťastia.

Pexels

Kurkuma

Toto indické korenie obsahuje účinnú látku kurkumín, ktorý má silné protizápalové a antioxidačné účinky. Kurkumín podporuje rast nových nervových buniek a pomáha pri prevencii neurodegeneratívnych ochorení.

Vajcia

Vajcia sú bohaté na bielkoviny a cholín, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie mozgu. Cholín sa podieľa na tvorbe neurotransmiterov a podporuje rast nových nervových buniek.

Celozrnné obilniny

Celozrnné obilniny ako ovsené vločky, pohánka či quinoa sú bohaté na vitamíny B-komplexu, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu. Vitamíny B-komplexu pomáhajú pri tvorbe energie v bunkách a podporujú rast nových nervových buniek. Zhrnutie Správnou voľbou potravín môžeme výrazne prispieť k zdraviu nášho mozgu a jeho správnemu fungovaniu.

Zahrnutím týchto 10 potravín do nášho jedálnička nielen podporíme vitalitu nášho mozgu, ale tiež prispejeme k celkovému zdraviu nášho tela.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov