Foto: Unsplash

Čím skôr sa ich zbavíte, tým väčšiu službu si spravíte.

Mentálne zdravie každého z nás je rovnako krehké, ako to fyzické. Pri oboch si však niekedy najviac škodíme my sami. Mnohí ľudia sa totiž napríklad nedokážu zbaviť týchto 5 zlozvykov, ktoré im doslova devastujú mentálne zdravie. Vyvarujte sa im.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o nich napísal portál Medium.

#1 Utápate sa vo svojom vlastnom svete

Každý z nás má nejaký problém. Rozdiel je ale v tom, kto je ochotný riešiť, a kto o ňom bude len hovoriť a sťažovať sa, ako je to nemožné. Pokiaľ nás niečo trápi, postaviť sa do role obete je to najhoršie, čo môžeme spraviť. Svoj vlastný život držíme pevne v našich rukách — a tak aj riešenie našich problémov. Samozrejme si to ale vyžaduje vystúpiť zo zóny komfortu.

#2 Očakávate okamžité výsledky

Čím vyššie vaše ciele sú, tým dlhšie bude trvať, kým ich dosiahnete. Kľúčom je v tomto prípade trpezlivosť a dôvera v to, že ak do niečoho investujete vaše úsilie, váš čas či vaše financie, určite sa vám to vyplatí. Dôležité je ale nevzdať sa na polceste alebo vtedy, keď to začne byť ťažšie.

Unsplash

#3 Irituje vás úspech druhých

Nelson Mandela raz povedal, že závisť je ako vypiť jed a potom dúfať, že to zabije vašich nepriateľov. Jedinou otrávenou osobou ale budete jedine vy. Odpor k úspechu ostatných pramení z hlboko zakorenenej neistoty, vlastných zlyhaní a nenaplnených túžob. Niektorí ľudia cítia bolesť a závisť, keď vidia, že niekto dosiahol to, po čom túžili. Oveľa prospešnejšie ako utápať sa v žiali by ale bolo začať na sebe pracovať, a dosiahnuť niečo ešte väčšie.

#4 Chcete každému vyhovieť

Nech by ste robili čokoľvek, môžete mať istotu, že nikdy sa nezavďačíte úplne každému. Stále tu bude niekto, kto bude mať iný názor — či už preto, že mu úprimne verí, alebo jednoducho len z princípu, aby vás vytočil. Nikdy preto nechcite vyhovieť každému — je to nielenže nemožné, ale v prvom rade aj zbytočné.

#5 Sústredíte sa na veci, ktoré nemáte pod kontrolou

Bolo by ideálne, keby sme mali v našich životoch všetko pod kontrolou, takto to ale, žiaľ, nefunguje. Napriek tomu ale venujeme mnohokrát obrovské množstvo energie veciam, ktoré nedokážeme vôbec ovplyvniť. Nerobte to. Škodíte tým len sami sebe.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov