V dnešnej dobe sa zdá byť normálne, že mladí ľudia sa boja prehovoriť nahlas a povedať svoj názor. Boja sa spýtať hocijakú otázku, len aby nevyzerali hlúpo, a tak sa držia v úzadí. Napriek tomu, že sú si vedomí kvality svojich nápadov, nechávajú si ich pre seba.

Spoznávate sa v tomto opise? Pokiaľ áno, nebojte sa, nie ste v tom sami. No mali by ste si uvedomiť, že takýmto správaním len sabotujete samých seba. Na pracoviskách je to však v dnešnej dobe úplne bežné. Ak sa ale vyhnete nasledovným chybám, ktoré robí v práci väčšina ľudí, cesta k vašej vysnívanej kariére bude hneď jednoduchšia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nechcete vyjadriť názor

Ako ľudia zistia, že ste múdri, pokiaľ ste ticho? To, že sa nepodelíte o svoje nápady je taktiež sebecké. Ľudia sú najímaní v prvom rade kvôli ich službám a hodnotám. Preto sa nedržte v úzadí, aj priemerný nápad, ktorý je však vyslovený, je lepší, než geniálny, ktorý nikto nenavrhol.

Prehnané ospravedlňovanie

Keď nabudúce budete potrebovať radu, nejakú spätnú väzbu alebo sa budete chcieť niekoho niečo spýtať, nezačínajte vetou: „Prepáč, že ťa otravujem, ale…“. Jednoducho radšej povedzte: „Prosím ťa, mám rýchlu otázku, máš chvíľku?“. Prehnané ospravedlňovanie je slabosťou a pred ostatnými vďaka nemu vyzeráte slabšie. Máte právo pýtať sa otázky, požiadať o radu a rozprávať sa s ľuďmi okolo vás. Len to robte so slušnosťou a sebavedomím. Tiež ak chcete povedať: „Prepáč, že to tak trvalo“, povedzte radšej: „Ďakujem za tvoju trpezlivosť.“ Ľudia majú radšej, keď im poďakujete miesto toho, aby ste sa im stále ospravedlňovali.

pexels.com

Preťažovanie sa

Vždy toho chcete spraviť čo najviac? To je síce skvelé, ale iba ak ide o aktivitu, ktorá vás baví. Veľa ľudí robí obrovskú chybu a v práci vždy robia niečo navyše, čím na seba berú zodpovednosti iných ľudí, ktoré by sa ich týkať nemali (alebo sa jednoducho boja, že nebudú dosť nápomocní, alebo že sa dostanú do problémov, ak to nespravia). Nerobte prácu niekoho iného iba preto, aby ste sa zapáčili alebo preto, že si myslíte, že ak sa zaťažíte prácou, tak vám to pomôže. Len sa tým vyšťavíte a vo väčšine prípadov vám to žiaden úžitok neprinesie.

pexels.com

Neschopnosť poveriť prácou ostatných

Pokiaľ niekto dokáže vypracovať zadanú úlohu tak dobre ako vy, nechajte ho. Všetci úspešní lídri sa musia naučiť prenechať jednoduchú prácu, ktorou by len strácali čas, niekomu inému. Pokiaľ viete, že zatiaľ čo by ste museli pracovať na zadaní, ktoré zvládne aj niekto iný, by ste sa mohli venovať niečomu dôležitejšiemu, necíťte sa previnilo, ak to dáte na zodpovednosť niekomu ďalšiemu.

Zlá prezentácia a reč tela

Každý z nás sleduje výzor tých druhých, či už ide o každodenný život alebo o pohovor do zamestnania. Pokiaľ ste prácu získali, neznamená to, že sa do nej môžete obliekať nevhodne. Oblečte si sako, zabudnite na mikiny, ožehlite si oblečenie, vystrite sa, zdvihnite bradu a snažte sa vyžarovať sebavedomie. Stačí tak málo a uvidíte, že ľudia sa k vám budú správať inak.

pexels.com

Na sebavedomí nie je nič zlé, práve naopak. Zdravé sebavedomie je správne, no veľa ľudí na to zabúda. Pamätajte na to, že pokiaľ chcete byť úspešní v práci, ale aj v osobnom živote, nemôžete sa držať v úzadí. Práve naopak, potrebujete zažiariť – tak, aby to ostatní videli.

Pozri aj: 10 DÔLEŽITÝCH ŽIVOTNÝCH PRÍSTUPOV, KTORÉ BY SI MAL OSVOJIŤ KAŽDÝ Z NÁS

psych.sk (Ivana G.), brit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov