Ego-obranné mechanizmy sú pojem, ktorý zaviedol Freud na označenie duševných procesov, ktoré slúžia na redukovanie úzkosti a spôsobujú nevedomé skreslenie reality.

Či sa už s freudovskou teóriou stotožňujete alebo nie, mali by ste vedieť, že obranné mechanizmy používa naozaj každý, veď kto by chcel denno-denne čeliť úzkosti?

Článok pokračuje pod videom ↓

Hovorí sa, že v každom nešťastí je iskierka nádeje, a že aj to najväčšie šťastie obsahuje kvapku horkosti. Práve tieto protiklady silných emócií spôsobujú, že pociťujeme napätie alebo úzkosť. Poznáte to, je to taký ten nepríjemný šepotavý hlások, ktorý vám kdesi vzadu v hlave pripomína to pomyselné ALE: „Ale čo keď sa stane…“, „Ale veď to, že ste teraz spolu šťastní, neznamená, že budete šťastní naveky…“ Čo my na to? Pomyselný hlas umlčíme jednoducho – potlačíme ho. Či už vedome, alebo podvedome.

Prečo to tak je? Ľudia nemajú radi zmenu a preferujú pozitívne emócie pred negatívnymi. Z krátkodobého hľadiska vám ego-obranné mechanizmy môžu pomôcť udržať si príjemné pocity a stabilný sebaobraz. V dlhodobom časovom horizonte je to však už iné – môže sa stať, že nebudete schopní prispôsobiť sa novým situáciám, alebo, že sa vaše vzťahy s blízkymi ľuďmi narušia. Aj v tomto prípade platí známe porekadlo: Všetko s mierou. Nadmerné využívanie ego-obranných mechanizmov môže spôsobiť, že sa síce budete cítiť v poriadku, no vaše vzťahy sa budú rúcať a vy nebudete mať poňatia, prečo.

Unsplash / Tony Lam Hoang

Otázky pri jednotlivých druhoch ego-obranných mechanizmov vám pomôžu zistiť, ktorý z nich používate.

Projekcia

Obviňujete svojho priateľa alebo partnera z nedostatkov, ktoré ste pocítili sami na sebe? Máte pocit, že sa voči vám správa nervózne a nechápe vás? Možno len nerozumiete sami sebe, alebo sa len bojíte priznať si, že nie ste takí, akí by ste chceli byť. Skúste si predstaviť, ako sa cíti váš blízky – vníma vaše slabosti a zároveň počúva, ako tieto neželané vlastnosti pripisujete jemu. Nič príjemné, že? Ak sa chcete vyhnúť projekcii, vážne sa nad sebou zamyslite a pokúste sa postupne prijať vlastné nedokonalosti. Možno budete musieť čeliť nepríjemným pocitom, no pomôže vám to zapracovať na sebe a raz si za to budete vďační.

Potlačenie

Kúpili ste si nové tričko a keď vám ho priateľka skitizovala, tvárili ste sa, že ste to prepočuli? Pohádali ste sa s blízkym a snažíte sa tváriť, že sa nič nestalo? Dajme tomu, že išlo o maličkosti, a nič hrozné sa nedeje. No predstavte si, že váš priateľ sa chystá presťahovať do zahraničia. Cítite, že vám bude chýbať, ale radšej sa tvárite, že ste v poriadku, veď je to jeho voľba. Napokon odíde, vzájomný kontakt sa zredukuje a vy nemôžete prestať myslieť na to všetko, čo ste mu pred odchodom mali povedať, no nepovedali. Nemyslíte, že je to ešte horšie? Nemá zmysel zatvárať pred problémom oči. Je potrebné riešiť ho hneď a nečakať, kým ešte viac narastie.

pixabay.com

Kompenzácia

Miesto toho, aby ste sa zamysleli nad príčinou vášho hnevu alebo smútku, si vyberiete pohár piva alebo vína so známymi? Takéto náhradné riešenie je v poriadku, ak ste čerstvo po rozchode, no ak takto riešite väčšinu svojich problémov alebo negatívnych pocitov, nerobíte dobre. Azda si to neuvedomujete, no čím ďalej, tým viac sa vzdávate kontroly nad vlastným životom. Okrem toho, je to detinské. Ak ste nahnevaní, jednoducho to dajte najavo, povedzte tomu druhému, čím vás nazlostil. Určite to bude produktívnejšie, ako zapiť problémy pohárom piva.

Denné snenie

Ako často si predstavujete, že zrazu všetky problémy a starosti zmiznú? Denné snenie patrí k životu, veď kto by si nechcel zafantazírovať? Každému to z času na čas dobre padne, aj vedci potvrdili, že niekoľko minút strávených predstavovaním si toho, aká by mohla byť realita, je pre nás prospešné a pomáha nám. Čo nám ale škodí je, keď sa do vysnívanej reality pohrúžime natoľko, že sa od nej nevieme odpútať. Potom sme sklamaní zo života a všetky prekážky riešime len v rovine úvah. Mali by sme si uvedomiť a prijať, že na „keby“ sa v živote nehrá, je potrebné žiť tu a teraz.

pexels.com

Fixácia na vlastné ego

Zvykli ste si mať v hádkach navrch?  Sú pre vás vaše priority dôležitejšie, ako priority vášho partnera? Možno si to neuvedomujete, no priveľmi sa sústredíte na vlastné ego a na to, čo chcete, alebo čo si myslíte vy. Vám sa na tom nezdá nič zvláštne, ale ľuďom okolo vás to zaiste vadí. Na zmenu vášho správania vám pomôže jednoduchá otázka: Radi by ste stretli samých seba? Myslím, že odpoveď je dosť dobré zrkadlo pre každého, komu záleží nie len na sebe, ale aj na iných.

Zmena samého seba je vždy najťažšia, najmä, ak sa chcete vzdať vzorcov správania, ktoré ste používali niekoľko rokov. Riskujete, že sa budete chvíľu cítiť neisto, no ak budete mať dostatočnú vôľu, môžete sa naučiť zvládať úzkosť novým, prospešnejším spôsobom, ktorý nebude škodiť vzťahom s vašimi priateľmi a blízkymi.

Pozri aj:Reverzná psychológia: pravý dôvod lásky Rómea a Júlie a veľmi často využívaná manipulačná psychologická technika

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov