Foto: pexels.com

Ak vás niečo nahnevalo, pred spaním je lepšie upokojiť sa.

Niekedy je naozaj ťažké zostať nad vecou, a z času na čas niečo vytočí každého z nás – a nie raz aj večer, len chvíľu pred spaním. Čo zvyknete v takejto situácii robiť? Ak sa uložíte na spánok, robíte chybu. Môžu sa totiž stať tieto 4 veci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich portál Brightside. 

#1 Hnev vám pokazí spánok

Hnev vždy spustí známu reakciu “boj alebo útek”, takže je isté, že váš mozog vás bude chcieť ponechať v bdelom stave, a preto nebudete vedieť zaspať. Kvôli tomu budete nahnevaní ešte viac, a ocitnete sa tak v začarovanom bludnom kruhu. 

#2 Kazíte si zdravie

Spánok je ako pre naše telo, tak i pre našu myseľ akousi uzdravujúcou “terapiou”. Počas spánku sa stabilizujú aj naše emócie, aby sme sa na ďalší deň dokázali čo najlepšie vysporiadať so svojimi pocitmi. Ak si spánok prekazíte hnevom, ohrozíte tak aj svoje zdravie.

Photo by Ivan Oboleninov from Pexels

#3 Spánok na zmiernenie hnevu nepomáha

Toto vás možno prekvapí, ale vedci sú presvedčení o tom, že ísť spať s hnevom je nebezpečné. Počas spánku totiž mozog spracováva všetky informácie, a ukladá ich buď do dlhodobej, alebo krátkodobej pamäte. Hnev sa žiaľ dostáva do tej dlhodobej, spracovať ho po prebudení bude preto ešte ťažšie. Naopak, ak ostanete ešte aspoň chvíľu bdelí, hnev sa výrazne zredukuje. 

#4 Hnev zabíja vzťahy

Ísť spať, keď ste so svojím partnerom pohádaní, je jednou z najhorších vecí, ktoré môžete pre vzťah spraviť. Ak zaspíte bez toho, aby ste konflikt vyriešili, dáte svojmu partnerovi najavo, že vaše ego je vám prednejšie, ako váš zdravý vzťah. Spôsob, akým sa vyrovnáte s “večerným” konfliktom môže váš vzťah buď posilniť, alebo ho úplne rozbiť. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov