“Povedz mi, čo sleduješ a ja ti poviem, akým si človekom.”

Áno, dalo by sa povedať, že to funguje aj takto. Zrejme vás asi neprekvapí, že ľudí môžeme do istej miery charakterizovať aj podľa toho, aké programy v televízii sledujú najčastejšie. Niektorí ľudia si napríklad miesto sledovania televízie večer sadnú ku knihe, iní si zas nedokážu predstaviť, že by im ušiel jeden diel ich obľúbenej reality šou. Ozaj, už keď sme pri nich…

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo si myslíte, ktoré 4 typy TV relácií sledujú narcisti najradšej? Áno, relácie, ktoré sa umiestnili hneď na 1. priečke, vás možno neprekvapia. Ide totiž o reality šou. 

Dokázalo sa totiž, že ľudia, ktorí sledujú reality šou, majú oveľa narcistickejšiu osobnosť než ľudia, ktorí si v televízii pozrú nejaké spravodajské relácie.

Samotní autori štúdie však poukazujú na jeden problém. Nepodarilo sa im totiž zistiť, či je sledovanie reality šou príčinou, alebo dôsledkom narcizmu.

pixabay.com

Ako hovorí jeden z jej spoluautorov, Ted Dickinson: “Pravda bude pravdepodobne niekde uprostred. Niektorí ľudia s narcistickými sklonmi sa na reality šou pozerajú radi, pretože tam vidia ľudí, ktorí sú im tak podobní. Ďalší zas reality šou sledujú a na základe toho nadobudnú presvedčenie, že takéto správanie je úplne normálne a prirodzené a začnú sa správať rovnako.”

Štúdie sa zúčastnilo celkom 565 ľudí s rôznymi charakterovými vlastnosťami. Ako sa ukázalo, ľudia s najvýraznejšími narcistickými črtami mali najradšej tieto 4 druhy relácií:

  • reality šou
  • športové relácie
  • politické talk šou
  • trilery

Ako sme už vyššie spomenuli, naopak, ľudia, ktorí vykazovali najnižšie sklony k narcizmu, mali najradšej spravodajské relácie.

Autori štúdie sa k tomuto zaujímavému zisteniu vyjadrili nasledovne: “Jedným z možných vysvetlení toho, že ľudia, ktorí mali od narcizmu najďalej sledovali najčastejšie spravodajské relácie môže byť to, že títo ľudia venujú pozornosť novinkám, sú viac občiansky zaangažovaní a menej individualistickí.”

pixabay.com

Autori štúdie sa na záver zhodujú na nasledovnom: “Mnohé z posolstiev, ktorým sme dnes prostredníctvom medií vystavení, spája nabádanie na sebeckosť, ignorovanie druhých a zameranie len na seba.”

Výber je však len a len na nás. Čo v televízii najčastejšie sledujete vy?

Pozri aj: Aj narcisti majú svoje slabé miesta. Toto je 10 najväčších strachov človeka, ktorý je zaľúbený iba do seba

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov