Ja, len ja. To je často heslo dnešnej doby. Keď máte vo svojom najbližšom okolí nejakého narcistu, máte o zábavu postarané. No aj oni majú svoje strachy...

Ego schováva za zdravé sebavedomie. Kult tela za sebalásku. Narcizmus je mor dnešného ľudstva. Nepriamo ho podporujú aj selfie fotografie. Všetci sa však podvedome (či vedome) chceme prezentovať v čo najlepšom svetle. No hranica medzi zdravým sebavedomím a psychickou diagnózou môže byť až desivo tenká… Niekedy však narcistovi stačí strhnúť masku, alebo len trocha poodhaliť fasádu dokonalosti a uvidíme tak človeka, ktorý má celý balík strachov a komplexov…

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď však vieme, čoho sa narcista obáva, môžeme to použiť v náš prospech. Avšak cieľom toho nie je mu ublížiť, len mu trocha zraziť hrebienok, aby zistil, že sa celý svet netočí len vôkol neho. Aj cez túto skúsenosť sa narcisti môžu kadečo naučiť. Napríklad aj to, ako žiť, aby za sebou nenechávali len sklamanie a spúšť. Čo ich teda desí najviac zo všetkého?

#1 Záväzky

Je to jasné. Ak človek zahľadený do seba vstupuje do vzťahu, väčšinu nemá dlhé trvanie. Má to svoju logiku. Predsa nemôže milovať seba aj niekoho iného. Samozrejme, že teraz hovoríme o tom extrémnejšom variante. Vzťah si vyžaduje kompromisy, schopnosť pozerať sa na druhého, a toho žiaľ nie je schopný žiaden narcista.

#2 Boja sa pozrieť do vlastného vnútra

Nechce vidieť, aký skutočný je. Keď sa pozrieme do svojho vnútra, natrafíme tam na svojich démonov. Všetky omyly, nedokonalosti a nedostatky vyplávajú na povrch. No narcista nechce vidieť svoje vnútro. Radšej dbá na svoju fasádu. Tá je pre neho to najdôležitejšie.

#3 Urážky

Pozor, narcisti berú urážky veľmi osobne. To, že niekto urazí ich ješitnosť, je jeden z ich najväčších strachov. Verbálny útok môže byť pre nich hotová pohroma. Bežného človeka sa síce urážka tiež dotkne, no je schopný sa s ňou vysporiadať za niekoľko hodín, maximálne je to záležitosťou pár dní. No u narcistov hrozí, že sa z urážky nikdy nedostanú. A uznajte, nikdy je naozaj dlhý čas. Niekedy ich strach z urážky môže prejsť až do paranoje.

pixabay.com

#4 Hanba

Hanby sa boja ako čert sväteného kríža. Keď ich niekto zahanbí, znamená to, že znižuje ich sociálny status v spoločnosti, a to je pre nich jednoducho neprípustné. Veria, že v spoločnosti majú dominantné miesto, že len na nich svieti slnko. A keď ich niekto zahanbí a tým ukáže na ich nedostatky, zrazí ich to pod čiernu zem. Netreba si však pliesť hanbu s pocitom viny. Je veľká pravdepodobnosť, že význam slova vina si musí narcista nájsť v slovníku cudzích slov. Pretože na vlastnej koži nepochopí  význam tohto slova nikdy.

#5 Nedostatok uctievania

Ego potrebuje pozornosť. Bez pozornosti nie je ničím. Ak si narcistu nebude všímať okolie, končí. Preňho sa to doslova rovná záhube. Potrebuje okolo seba ľudí, dav, pred ktorým môže hrať svoje divadlo. No ak mu nedávame pozornosť, stráca zmysel. Ostáva sám so sebou, hoci toho sa bojí práve najviac.

6# Strach z odhalenia ich klamstiev

Narcisti sú známi tým, že klamú alebo preháňajú, aby tak zdôraznili svoju dôležitosť. Klamú aj preto, aby sa cítili lepšie vo svojom postavení v spoločnosti. Takže je len logické, že jeden z najväčších strachov narcistov spočíva v tom, že niekto ich lži a zveličovanie odhalí. Nielen že sa zahanbia, ale zníži sa aj ich ego a svetu sa ukáže to, akí naozaj sú. Slabí a neistí. To môže spôsobiť celkový kolaps ich (falošného) sveta. Od chvíle, kedy začnú klamať, sa stávajú neuveriteľne paranoidnými, pretože sa boja, že by ich niekto mohol jedného dňa odhaliť.

pixabay.com

#7 Strach z toho, že sa nebudú nachádzať v dominantnej pozícii

Narcista ako radový občan? Zabudnite! Bude chcieť, aby po ňom niečo ostalo. Bude sa prezentovať všade, kde je to len čo i len trošku možné. Od detstva sa bude chcieť zapáčiť triednej učiteľke a keď vyrastie, môže kandidovať do obecného či mestského zastupiteľstva. Ak sa mu to podarí, tak ostatní sa musia mať na pozore. Pretože tá pravá zábava sa práve začína! Jeden zo strachov človeka, ktorého hlavnou osobnostnou črtou je práve narcizmus, je pád zo spoločenského rebríčka. Vtedy nastupujú slzy, plač a manipulácia.

#8 Strach zo smútku

Ďalšou kľúčovou charakteristikou narcisizmu je neschopnosť cítiť výčitky. Nie je to len to, že nevedia cítiť smútok, či ľútosť, je to aj o tom, že ju úplne odmietajú ukázať. Nič ich nemrzí, s nikým nevedia súcitiť. To všetko svedčí o neuveriteľnej plytkosti. Až takej, že vám z toho prebehne po chrbte mráz.

#9 Cítiť vďačnosť

Narcista a cítiť sa vďačný? Hotová katastrofa! Pre týchto ľudí je vyjadrenie vďačnosti formou slabosti. Veď oni nepotrebujú za nič ďakovať, pretože všetko prijímajú akosi automaticky. Čakajú, že im bude slúžiť celý svet. Možno aj preto nevedia cítiť vďaku. Všetko berú ako samozrejmosť. Podľa nich je vďačnosť len pre slabochov.

#10 Smrť

Smrťou sa končí jedna ilúzia. Opona padá. Väčšina ľudí sa cíti krajne nepríjemne pri zmienke o nevyhnutnom konci existencie každého jedného z nás. U narcistov sa tento pocit ešte znásobuje a vyvoláva hotovú paranoju. Tam sa všetko končí, aj jeho večné divadlo. A to narcista len veľmi ťažko dokáže prijať…

pixabay.com

Veríme, že sme vám trocha pomohli nahliadnuť za fasádu (takmer) dokonalého človeka. Preto, ak sa nabudúce stretnete s narcistom, nezabúdajte na to, že zdanie (sakramentsky) klame…

Pozri aj: Otvorený list tyrana a narcistu obeti, ktorej ubližoval: „Nehraj moje špinavé hry…“

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov