Zábery zo seriálu Squid Game Foto: Netflix

Bez spoilerov.

Určite sa všetci zhodneme na tom, že seriál Squid Game vyvolal celosvetový ošiaľ. Jeho námet, herecké obsadenie i celková réžia sú nepochybne vynikajúce, avšak seriál má ešte jednu výhodu – a to síce viacero “skrytých zmyslov”, vďaka ktorým nám dáva hneď niekoľko dôležitých životných lekcií. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré z nich popísali napríklad portály Drama Kicks či Zula. Ak ste seriál ešte nedopozerali, pokojne čítajte ďalej, jednotlivé životné lekcie sme zámerne spísali bez spoilerov.

#1 Naše dnešné rozhodnutia ovplyvňujú našu budúcnosť

Skvele to vidieť na samotnej hlavnej postave, ktorou je Gi-hun. Dalo by sa povedať, že za všetko nešťastie vo svojom živote si môže sám, nakoľko urobil viacero zlých životných rozhodnutí. Tie ho doviedli až do situácie, v akej ho vidíme už na začiatku seriálu. Každý jeden deň by sme preto mali premýšľať nad tým, či a ako aj tie naše najmenšie rozhodnutia ovplyvnia našu budúcnosť. 

#2 Vzhľad môže klamať

Medzi hráčmi bolo viacero ľudí, ktorí sa tvárili ako úspešní biznismeni, no napriek tomu sa topili v dlhoch. Nezabúdajme na to ani pri scrollovaní sociálnymi sieťami, kde sa mnoho ľudí snaží o vytvorenie ilúzie “dokonalého života”. Pravda je pritom veľakrát niekde úplne inde. 

#3 Zrada prichádza vždy od ľudí, ktorým veríme najviac

Jedným z najväčších paradoxov života je, že nepriateľ vás nikdy nedokáže zradiť tak veľmi ako niekto, kto vám je blízky. Mali by sme si dať preto pozor na to, komu dôverujeme. Ľudia nás totiž zradia vždy vtedy, keď to čakáme najmenej. 

Foto: MovieStillsDB

#4 Najviac nám niekedy pomôžu tí, od ktorých by sme to nečakali

To, o čom sme hovorili v predošlom bode, ale platí aj presne naopak. Vtedy, keď potrebujete pomoc, uvidíte, ako na vás komu záleží. Prekvapujúce ale je, že pomocnú ruku nám často podajú práve ľudia, od ktorých by sme to čakali najmenej. 

#5 Peniaze sú dôležité, ale nemusia nám priniesť šťastie

Mať peniaze je skvelé kvôli tomu, že nám dávajú finančnú nezávislosť a slobodu. Veľakrát ale dokážu človeka úplne zaslepiť, a pre ich získanie je ochotný spraviť doslova čokoľvek. Takisto nám nikdy nenahradia to, čo je v živote aj tak najdôležitejšie. 

#6 V zúfalstve ukáže človek svoju pravú tvár

Čím bola situácia vypätejšia, tým viac sa vynárali skutočná tvár a skutočný charakter všetkých hráčov. Niektorí sa snažili jeden druhému pomôcť, naopak, iní sa stali hotovým stelesnením zla. Tak je to ale aj v bežnom živote. Zlé obdobie odhaľuje v ľuďoch ich najtemnejšie stránky, ktoré sa pred svetom snažia skryť. 

#7 Premýšľajme “out-of-the-box”

Hráči v nejednej hre dokázali, že myslieť inak ako väčšina sa vypláca. Potvrdil to aj Gi-hun pri vykrajovaní svojho dáždnika. Ak preto čelíte nejakému väčšiemu problému alebo veľkej výzve, nepremýšľajte nad tým, čo by robili ostatní. Skúste urobiť niečo úplne iné. 

zula, dramakicks
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov