Foto: pixabay.com

Možno robíte tieto veci aj vy a neuvedomujete si, že sú vlastne toxické.

Vo vašom vzťahu niečo nefunguje, no vy neviete prísť na to, čo by to tak mohlo byť. Neviete nájsť žiaden konkrétny problém, dokonca ani váš partner nie je zdrojom ťažkostí, tak čo potom? Odpoveď vás asi nepoteší, no v takom prípade je možné, že ste zabudli na seba. Možno to je práve vami. Možno ste práve vy tá toxická osoba vo vašom vzťahu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako to zistiť? Skúste sa nad sebou zamyslieť. Robíte niektoré z týchto vecí? Ak áno, potom je odpoveď jasná.

#1 Neustále všetko kontrolujete

Je rozdiel medzi tým, keď je niekto len sebavedomý, alebo tým, keď má potrebu neustále všetko a všetkých kontrolovať. Tým, že potrebujete vedieť všetko a ihneď a potrebujete mať nad všetkým kontrolu, beriete zo vzťahu tú slobodu a prirodzenosť, ktorá by tam mala panovať. Skúste trochu vypustiť, uvidíte, že sa vám bude žiť ľahšie.

#2 Chcete, aby bolo vždy všetko iba po vašom

To, čo vy poviete, to je správne. To, čo vy poviete, to je sväté a nesmie to byť nijak inak. Nuž, to vôbec nie je dobrá stratégia, pokiaľ ide o vzťahy. Je to totiž aj o kompromisoch a prispôsobovaní sa. O vzájomnom akceptovaní názorov. Nemôže byť vždy všetko iba „po vašom“.

pexels.com

#3 Nerešpektujete hranice

Hranice majú tri funkcie: chrániť nás pred ľuďmi, ktorí by to chceli zneužiť, chrániť iných pred nami – z tých istých dôvodov a poskytovať určitú formu sebavyjadrenia. A aj preto je dôležité, aby sme vedeli, kde sa hranice nachádzajú a následne ich rešpektovali. No pokiaľ ich permanentne prekračujete a je vám jedno, komu pri tom ublížite a v akej miere, potom to rozhodne nie je dobré.

#4 Chcete, aby bol váš partner presne taký, ako vo vašich predstavách

Predstavy sú jedna vec, no skutočný život druhá. Váš partner možno nikdy nebude taký dokonalý a perfektný, ako si ho predstavujete, no to neznamená, že nie je skvelý. Mali by ste po ňom prestať chcieť, aby sa zmenil, aby vám zapasoval do vášho dokonalého obrázku, pretože to sa nestane.

#5 Zaujímajú vás len vaše potreby a túžby

Každý z nás ma nejaké potreby, ktoré musia byť naplnené. A rovnako to platí aj vo vzťahu. Ak sa tak nestane, potom je jasné, že to nemôže ďalej fungovať. Ak sa teda zaujímate iba o seba a potreby vášho partnera sú vám celkom ukradnuté, potom aj to je signál toho, že tá toxická osoba ste vy.

pexels.com

#6 Emocionálne spojenie pre vás nie je dôležité

Tak čo potom je? Dôležitou súčasťou každého fungujúceho a úspešného vzťahu je intímnosť, ktorá je založená práve na emocionálnom spojení. Je založená na dôvere medzi partnermi, na tom, že sa spolu rozprávajú o hocičom, o svojich najtajnejších snoch či emóciách. A keď sa od toho budete dištancovať, potom sa nemôžete čudovať, že to nefunguje.

#7 Manipulujete

Možno ste zistili (chcene či úplnou náhodou), ako manipulovať s vaším partnerom. A možno sa vám to zapáčilo, pretože ste našli spôsob, ako ho ovládať. Ako ho prinútiť k tomu, aby robil presne to, čo chcete. Myslíte si však, že je to správne?

#8 Vždy si nájdete zámienku na urazenie sa

Čokoľvek, čo váš partner urobí, je zle. Čokoľvek, čo váš partner povie, je zle. A vy sa, samozrejme, nezabudnete patrične uraziť a dať mu to pocítiť. Dokonca to robíte tak často, že váš partner sa k vám „bojí“ prehovoriť.

pexels.com

#9 Nedokážete si priznať vlastnú chybu

Vôbec nie je hanba, ak niekto prizná, že sa mýlil. Je to prirodzené, pochopiteľné, správne. Naopak, nevedieť si priznať chybu, to je na uváženie. Pokiaľ zo všetkého obviňujete druhých a vy nikdy za nič nemôžete, potom máte asi vážny problém.

#10 Žiarlivosť vás privádza do hrobu

Žiarlite na vášho partnera vždy a všade. Žiarlite naňho, keď sa rozpráva s niekým iným, žiarlite, keď ide von so svojimi kamarátmi, žiarlite, nech robí čokoľvek. Ale pamätajte si, žiarlivosť nie je dobrá. Práve naopak, môže vám spôsobiť ešte veľa problémov.

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov