Čo stojí za touto desivou záhadou?

Šialenstvo týkajúce sa tejto tváre vypuklo ešte v roku 2006. O to desivejšie však, že aj o 11 rokov neskôr sa ozývajú stále noví a noví ľudia a tvrdia, že táto tvár sa stále objavuje v ich snoch. Čo stojí za touto bizarnou záhadou?

Článok pokračuje pod videom ↓

Kto je tento muž?

Celé šialenstvo sa začalo v roku 2006 v New Yorku. Pacientka tamojšieho známeho a úspešného psychiatra vtedy nakreslila tvár muža, ktorý sa opakovane objavoval v jej snoch. Zohrával v nich viac než nezvyčajnú úlohu – radil jej v oblasti jej súkromných záležitostí. Žena však odprisahala, že tohto muža v živote nestretla a nikdy predtým ho ani len nikde nevidela (v televízii, v novinách a pod.).

Psychiatrovi ležal tento prípad v hlave a na kresbu muža sa nasledovné dni viackrát pozeral. Nechal si ju preto položenú na svojom pracovnom stole. O niekoľko dní nato prišiel do jeho ambulancie istý muž. Zostal veľmi prekvapený, keď danú kresbu uvidel a povedal, že muž, ktorý je na nej zobrazený, ho v jeho snoch už dlhšiu dobu prenasleduje. Taktiež však potvrdil, že vôbec netuší, o koho ide.

Psychiater sa tak rozhodol tento portrét rozposlať viacerým svojim kolegom, ktorých pacienti trpeli opakujúcimi sa snami. Na jeho prekvapenie, mnoho ľudí potvrdilo, že tohto muža vo svojich snoch naozaj vída.

thisman.org

Od januára 2006 do dnešného dňa potvrdilo tento bizarný jav niekoľko tisíc ľudí z celého sveta. Svoje sny so záhadným mužom popisujú ľudia z Los Angeles, Berlína, Teheránu, Pekingu, Ríma, Barcelony, Štokholmu, Moskvy a stoviek ďalších miest. Neznámy muž má dokonca na Facebooku aj svoj “fanklub” (stránka má názov Ever Dream This Man?), ktorý má viac než 41 tisíc fanúšikov. Každý deň na stránku pribúdajú nové a nové bizarné sny ľudí, ktorí tvrdia, že hlavnú rolu v nich zohral práve tento muž.

Čo za touto záhadou stojí, je však dodnes nezodpovedanou otázkou. Niektorí ľudia samozrejme celú záležitosť vysvetľujú ako hoax, ktorým sa chcú niektorí ľudia zviditeľniť. Iní očakávali, že ide o skvele premyslenú marketingovú kampaň, no za 10 rokov sa tvár tohto muža nespojila ani so žiadnou značkou, ani so žiadnym výrobkom. Jediné, čoho neustále pribúda, sú príbehy o snoch, v ktorých údajne tento muž vystupuje.

Teórie vysvetľujúce prítomnosť tohto muža v snoch ľudí

Samozrejme, dostupných je viacero teórií, ktoré sa túto záhadu snažia vysvetliť. Najčastejšie diskutovanými sú nasledovné.

Jungova teória archetypu: niektorí ľudia sú presvedčení o tom, že ide o muža, ktorý je predstaviteľom teórie Carla Gustava Junga o archetypoch a kolektívnom nevedomí. Neznámy muž by teda mohol byť archetypálnym obrazom, ktorý sa nám v snoch objavuje v ťažkých obdobiach problémov a ťažkostí.

Teória sugescie: táto (veľmi pravdepodobná) teória hovorí o tom, že pokiaľ sa v našom sne ocitne niekto, koho nespoznávame, jeho tvár si jednoducho nie sme schopní zapamätať. Ľudia si tak obrysy tváre neznámych mužov zo svojich snov asociovali s týmto mužom na základe príbehu, ktorý sa s ním spája.

ladycate.com

Objavujú sa samozrejme aj bizarné teórie, ktoré hovoria, že ide napr. o “snového surfera”, ktorý po nociach “surfuje” na vlnách našich snov. Asi najbizarnejšia teória hovorí o tom, že tento muž je Bohom a v snoch navštevuje ľudí, ktorých niečo trápi.

V každom prípade, všetko okolo tejto záhady je prinajmenšom zvláštne. Podľa výpovedí ľudí, ktorí tohto muža vo svojich snoch zazreli, v nich zohrával rôznu úlohu. Niektorým radil, iných naháňal, ďalších sa pokúšal zabiť, inokedy bol zas len tichým pozorovateľom.

Čo si o tejto záhade myslíte vy? Sníval sa vám niekedy sen, v ktorom by vystupoval tento muž, alebo si myslíte, že ide len o sugesciu ľudí?

Pozri aj: O lucídnych (vedomých) snoch ste už určite niečo počuli. Podľa tohto návodu si ich môžete privodiť aj vy

theepochtimes
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov