Kamaráti buďme, no dlhy si plaťme, hovorí známe príslovie. Ako však zistiť, či vám druhá strana vráti to, čo ste jej tak ochotne požičali?

Bežne sa stretávame s tým, že ak si od nás niekto chce niečo požičať, nemáme problém so samotnou vecou, ale skôr s tým, či a v akom stave nám ju ten druhý vráti. Ešte zložitejšie to je pri peniazoch, ktoré sú samy o sebe dosť háklivou témou. Požičať? Nepožičať? Komu áno a komu nie? Čítajte ďalej a dozviete sa odpoveď…

Článok pokračuje pod videom ↓

V jednom výskume tím vedcov zistil, v čom spočíva základný rozdiel medzi ľuďmi, ktorí požičané vrátia a tými, ktorí tak neurobia. Máte nápad? Ak ste hádali, že ide o slová, ktoré ľudia používajú, hádali ste správne. Prečo ide o to, čo človek, ktorý nás prosí o pôžičku, povie? Lebo často hovorí viac, než si myslí…

Unsplash.com/Thomas Malama

Keď ide o požičanie si peňazí, podľa štatistík výskumníkov ľudia používajú najčastejšie týchto 10 výrazov:

  • Bože
  • sľubujem
  • bez dlhov
  • splátka
  • nízka úroková sadzba
  • zaplatím
  • absolvent
  • ďakujem
  • nemocnica
  • po zdanení

S úhradou úveru koreluje 5 z nich negatívne a 5 z nich pozitívne. Niektoré vám dávajú zmysel, iné už menej. Vedeli by ste si však tipnúť ktoré sú ktoré?

Možno ste sa nechali zviesť predstavou, že človek, ktorý pôsobí zdvorilo a otvorene, vám splatí dlh skôr ako ten, ktorý používa strohé výrazy. Opak je pravdou. Vedci zistili, že ľudia, ktorí vám dlh vrátia používajú slová ako: bez dlhov, nízka úroková miera, po zdanení, splátka, absolvent. Tí, u ktorých je vyššie riziko, že vám peniaze nevrátia, používajú skôr tieto výrazy: Bože, sľubujem, zaplatím, ďakujem, nemocnica.

Unsplash.com/Vitaly

Dôvodom, prečo je to tak, je základné pravidlo: čím viac sa vás ten druhý snaží presvedčiť, že vám peniaze vráti, tým menšia je pravdepodobnosť, že tak nakoniec urobí. V praxi to znamená, že ak vám niekto povie: „Ó, Bože, ani nevieš, ako si mi pomohol… Sľubujem, že ti to všetko vrátim, len čo budem mať peniaze. Máš to u mňa. Ďakujem…“ mali by ste naozaj zvážiť, či chcete svoje peniaze nenávratne investovať do tohto človeka. Rovnako aj v prípade, že niekto spomína príbuzného v nemocnici, a vôbec, ktoréhokoľvek člena rodiny.

Ďalšie slovo, na ktoré by ste si mali dať pozor je „vysvetliť“. Prečo? Aj keď pôsobí milo a neškodne, ľudia ho často podvedome ale aj zámerne používajú na to, aby odvrátili vašu pozornosť od svojich skutočných zámerov a nadchli váš súcit a empatiu. Nasľubovať sa dá veľa, no to, čo zaváži, sú skutky.

pixabay.com

Dať niekomu pôžičku je dosť vážna vec. Naša rada teda znie: ak už chcete požičiavať peniaze, radšej požičajte niekomu, kto hovorí k veci a bez zbytočných rečí. Samozrejme, každý človek je iný a ani univerzálne rady vám nemôžu stopercentne zaručiť dobré rozhodnutia, preto je konečné slovo na vás. Niekedy je však lepšie vyhnúť sa zbytočným problémom a peniaze vôbec nepožičiavať. Možno sa stretnete s nepochopením, no predídete väčším nepríjemnostiam. Čo si o požičiavaní peňazí myslíte vy?

Pozri aj: 15 krátkych motivačných a inšpiratívnych príbehov, ktoré by si mal prečítať každý. Ukážu vám cestu vždy, keď stratíte nádej

nymag
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov