Mali ste alebo máte vo svojom okolí niekoho, kto žil takmer sto rokov? Alebo dokonca niekoho, kto žil viac než sto rokov? Je to vskutku úctyhodný vek, všakže?

Možno ste sa aj vy ako dieťa hrali na mága, ktorý má elixír nesmrteľnosti a k nemu ešte zopár vychytávok, ako napríklad Harryho neviditeľný plášť, schopnosť lietať… Fantázia vám pomohla vytvoriť si celkom nový, vzrušujúci svet. Žiaľ, v realite špeciálne schopnosti nemáme. Predsa sa však nájdu ľudia, ktorí žijú dlhšie než väčšina populácie a podľa štatistík je ich čím ďalej, tým viac.

Článok pokračuje pod videom ↓

Samozrejme, pozornosti vedcov neunikli. Podľa celosvetových meraní najviac storočných ľudí žije v Japonsku, potom v Taliansku, USA, Číne a v Indii. Čo majú tieto krajiny spoločné? Na prvý pohľad je to ťažké povedať, no vedcom sa podarilo dospieť k 5 spoločným znakom. Nie, nie je to výlučne o dobrých génoch, aj keď i tie zohrávajú istú rolu. Dôležitejšie sú však iné veci. Tieto…

Unsplash.com/Jake Thacker

Pozitívny prístup

Hm, zdá sa, že v dnešnej dobe často omieľaný pozitívny prístup nie je až takou novinku. Ľudia akoby cítili, že stres neveští nič dobré a majú pravdu – je základným menovateľom mnohých vážnych ochorení a základnou príčinou civilizačných chorôb. To len my si to nechceme pripustiť a tvárime sa, že stres nie je až taký zlý. Iste, vyhnúť sa mu úplne nedá, no dá sa naň pripraviť. Ako?

Pozitívnym prístupom. Nielen povrchne ale skutočne pozitívnym prístupom k sebe, k ľuďom, k životu… Natíska sa vám otázka, či to znamená, že máte cielene prehliadať problémy a nedostatky? Nie, nemáte. Skutočne optimistický postoj k životu nevylučuje vnímanie nedostatkov, skôr naopak, predpokladá snahu pozrieť sa na ťažkosti inak a vidieť v nich príležitosť, nie blížiacu sa katastrofu.

Zmysel pre humor

Určite poznáte známu hlášku: „Neberte život až tak vážne, aj tak z neho nevyviaznete živí!“ Milá veta, ktorá pobaví, no zároveň v sebe skrýva dôležitú správu. Tou je, že nech sa deje čokoľvek, mali by sme si zachovať zmysel pre humor a vedieť sa na seba i na svoj život pozrieť s odstupom a nadhľadom.

Toto si uvedomujú nielen ľudia, ktorí sa dožili viac než 100 rokov, ale popísal to už dávnejšie i Freud, ktorý zmysel pre humor zaradil k obranným mechanizmom zrelej a zdravej osobnosti.

Unsplash.com/Alex Harvey

Učte sa

Ak chcete žiť čo najdlhšie, je dôležité, aby ste svoj mozog udržiavali v aktivite. Preto toľko seniorov lúšti krížovky, sudoku a podobne. A to je len malá časť z toho, čo môžete pre svoj mozog urobiť. Dobrým cvičením je snaha robiť veci inak, nechodiť po vychodených chodníčkoch, a to nielen doslova. Prečo?

Príčina sa ukrýva v neurónových spojeniach – do určitej aktivity sa zapojí len malé množstvo neurónov a ak danú činnosť vykonávate automaticky, ostatné – nezapojené neuróny, začínajú degenerovať. Ak však robíte veci inak, nútite váš mozog vytvárať si nové cesty – nové neurónové spojenia.

Všetko s mierou

Kto z nás, moderných ľudí, počúva túto vetu s nadšením? Nikto. Všetko s mierou? A načo, keď si môžeme všetko dovoliť…? Viete, ako sa hovorí, že dovolené je všetko, no nie všetko, čo je dovolené, je aj dobré. Z toho vyplýva, že máte dovolené žúrovať koľko len chcete, nakupovať všetko, čo sa vám páči, pracovať od svitu do mrku, no aj keď si to teraz nemyslíte, nemusí to pre vás byť dobré. To skôr či neskôr zistí každý rozumný človek.

Žiť s mierou neznamená, že budete žiť asketicky, skôr naopak – môžete si dovoliť všetko, i nákupy, i dobrú párty, i prácu i leňošenie… Kľúčom k dlhovekosti však je, aby ste si svoj čas vedeli rozumne rozdeliť a každej aktivite dať toľko času a energie, koľko jej ozaj patrí.

Unsplash.com/Nathalia Bariani

Nezávislosť

Nielen od ľahkých či ťažkých drog, ale aj od problémov, ťažkostí, ba dokonca aj od svojho pohľadu na svet. Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí sa dožívajú najvyššieho veku, sa snažia žiť striedmo a zdravo, vďaka štipke humoru neberú samých seba až tak vážne a sú otvorení novým veciam.

Čo z toho všetkého vyplýva? Ak chcete žiť dlho, berte život s humorom, snažte sa na veci dívať inak, žite striedmo, nebojte sa nikoho a ničoho a nebuďte na ničom príliš závislí…

Pozri aj: 109-ročná žena prezradila kontroverzný recept na svoju dlhovekosť. Pobúril však všetkých mužov

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov