Pamätáte si, kedy ste boli naposledy sami s vašimi myšlienkami, bez hudby, priateľov, rodiny alebo iného podnetu, ktorý by vás vyrušoval? Alebo vás pomyslenie na to, že by ste zostali sami so svojimi myšlienkami desí?

Niektorí ľudia sa samote snažia vyhnúť, zatiaľ čo iní ju vyhľadávajú. Nedávny výskum sa prikláňa k tej druhej skupine a poukazuje na to, že u ľudí, ktorí sa rozhodli tráviť určitý čas osamote, sa dokonca posilňuje zdravie. Napriek tomuto pozitívu je však štúdia samoty stále len v počiatkoch a je ťažké hovoriť vo vedeckých termínoch o tom, aká je správna miera času stráveného osamote. Vo väčšine prípadov je to však individuálne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Samota vám pomôže upokojiť sa

Už dávno predtým, než sa samotou začali zaoberať vedci, ľudia vedeli, že samota môže niekedy pomáhať. Určite to poznáte aj vy. Ak je pred vami nejaká dôležitá udalosť, ak zostanete sami so svojimi myšlienkami a rozmýšľate nad tým, čo je pre vás dôležité, zbavíte sa okolitého hluku, lepšie sa upokojíte a môžete sa lepšie pripraviť na čokoľvek, čo vás čaká.

pexels.com

Samota podporuje kreativitu

Hocikto, kto spravil niečo hodnotné, strávil nejaký čas osamote. Ak máte prácu, ktorá vyžaduje kreativitu, viete, že najhodnotnejšie myšlienky a nápady zvyčajne prídu len vtedy, ak im necháte priestor, a to sa zvyčajne stáva, keď doprajete sami sebe súkromie. Necíťte sa previnilo, ak sa odpojíte od okolia, keď potrebujete prísť s nejakým dobrým nápadom.

pexels.com

Ľudia, ktorí majú radi samotu, sú všímavejší

Zatiaľ čo niektorí ľudia si samotu vyberajú, pretože im pomáha myslieť, introverti ju preferujú, pretože im pomáha celkovo sa cítiť lepšie. Je však rozdiel medzi samotou a osamelosťou. Nie každý, kto je sám je aj osamelý. Ľudia len niekedy potrebujú čas pre seba, aby svoju rodinu a priateľov vedeli lepšie pochopiť.

pexels.com

Treba si však dať pozor na rozdiel medzi samotou a osamelosťou. Samota je voľba, no osamelosť znamená izoláciu, a tá vášmu zdraviu nie len že neprospeje, ale môže dokonca uškodiť. Ľudia, ktorí sú osamelí, netrpia len mentálne, ale pokiaľ sú chorí, tak ich symptómy sa prejavujú silnejšie. Nebojte sa dopriať si každý deň pár minút len pre seba, no dajte si pozor, aby ste to neprehnali.

Pozri aj: 100 CITÁTOV O INTROVERTOCH: ZNÁME OSOBNOSTI PREZRÁDZAJÚ, AKÉ TO JE BYŤ JEDNÝM Z NICH

psych.sk (Ivana G.), today
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov