Zdá sa, že nejde až o taký neškodný (zlo)zvyk…

Často sa hovorí, že muži sa po obzerajú po iných ženách častejšie, než ženy po mužoch. Dnes už však vieme, že je to len mýtus a obe pohlavia to robia v rovnakej miere. Aj napriek tomu, že sa hovorí, že partnerovi predsa sľubujeme vernosť a nie slepotu, jednému novému výskumu sa podarilo dokázať, že tieto dve veci so sebou súvisia viac, než by sme si mysleli. 

Článok pokračuje pod videom ↓

„Veď sa len pozerám“

Ak svojej polovičke často vyčítate, že sa pozerá po druhých a dostávate buď smiešne odpovede vo forme popierania alebo slávnu vetu: “Veď sa len pozerám,” zdá sa, že váš vzťah má oveľa väčší problém, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Možno ste si doteraz mysleli, že “pokukovanie” po opačnom pohlaví je predsa úplne neškodné, opak je však pravdou. Podarilo sa to dokázať v istom novom výskume, ktorého výsledky vás pravdepodobne (viac či menej) prekvapia.

Pozeranie sa nie je až také neškodné

Dokázalo sa totiž, že u ľudí, ktorí sa často obzrú za príslušníkom opačného pohlavia, a to aj keď sú zadaní, hrozí až o 50% vyššia pravdepodobnosť, že sa dopustia nevery ako u ľudí, ktorí svoje pudy dokážu ovládať. Výskumný tím pritom skúmal 233 novomanželov počas prvých 42 mesiacov ich manželstva.

Konečný “rezultát” je teda nasledovný: čím väčší problém niekomu robí nevšímať si atraktívnych príslušníkov opačného pohlavia, tým je pravdepodobnejšie, že sa dopustí nevery. Smutné, ale je to tak.

Vzťahy zabíjajú aj sociálne siete

Výskumný tím sa však na neveru pozrel aj z jej iných stránok. V USA je totiž miera rozvodovosti približne rovnaká, resp. približne rovnako hororová, ako na Slovensku – dosahuje vyše 50%. Okrem iného sa vedcom podarilo zistiť aj to, že na tvrdení “Partneri sú partnermi len dovtedy, pokiaľ sa jeden druhému nedostanú do telefónu,” je žiaľ naozaj pravdivé. Ďalším obrovským zabijakom lásky sú totiž sociálne siete.

View this post on Instagram

Oh how the tables have turned. #distractedgirlfriend

A post shared by Erna (@erna.jpeg) on

Ako hovorí samotný autor tohto výskumu, profesor McNulty: “S príchodom sociálnych sietí je neuveriteľne jednoduché nájsť si alternatívneho partnera, teda milenca či milenku. Je len na pevnej vôli človeka, aby tomuto pokušeniu odolal.” My však vieme, že človek je tvor s mimoriadne slabou pevnou vôľou, čo je v tomto prípade, žiaľ, problém.

Ďalšie „ohrozené skupiny“

Okrem “pokukovania” po iných osobách či virtuálnej nevere sa však výskumnému tímu podarilo odhaliť aj ďalšie rizikové faktory nevery. Ide o nasledovné zaujímavé zistenia:

  • Menej atraktívne, resp. neatraktívne ženy sú nevernejšie oveľa častejšie, než tie atraktívne.
  • Čím viac sexuálnych partneriek mal muž pred svadbou, tým je pravdepodobnejšie, že sa dopustí nevery.
  • Pre ženy však platí opak: čím viac sexuálnych partnerov pred svadbou vystriedali, tým je väčšia pravdepodobnosť, že budú manželovi verné.

Nuž, vyššie uvedenými zisteniami sme vás možno nepotešili. Je však dobré, keď človek vie, čo môže čakať – či už od svojho partnera, alebo od seba.

Pozri aj: Nevera sa dá predvídať. Stačí, ak sa započúvate do hlasu svojho partnera a všimnete si tento znak

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov