Niektoré vedecké zistenia sú naozaj skvelé, však?

Dobrá správa pre všetkých skutočných knihomoľov – nová štúdia dokázala, že ľudia, ktorí pravidelne čítajú (predovšetkým beletriu) sú skutočne lepšími a empatickejšími ľuďmi, než tí, čo nečítajú. Nezabudnite teda tento článok poslať všetkým, ktorí vám hovorili, že sa nevyznáte v ľuďoch alebo ste antisociálny, pretože máte nos stále strčený v knihe 🙂

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo robíte vo svojom voľnom čase najradšej?

Výskum sa uskutočnil na Kingstonskej univerzite v Londýne a jeho výsledky boli prezentované minulý týždeň na konferencii britských psychológov v Brightone.

Výskumu sa zúčastnilo 123 ľudí, ktorí odpovedali na jednoduchú otázku, a to síce či preferujú čítanie kníh, sledovanie televízie alebo hranie hier. Ak odpovedali, že najradšej sledujú televíziu alebo čítajú, výskumníci sa ich ďalej pýtali, aký žáner kníh alebo relácií majú najradšej.

Následne boli účastníci výskumu testovaní v oblastiach interpersonálnych a sociálnych zručností. Vedci sa zaujímali predovšetkým o ich správanie sa voči iným ľuďom, o schopnosť ich súcitu či empatie, o ich rešpektovanie iných názorov a podobne.

Na základe týchto odpovedí zistili vedci viaceré zaujímavé veci. Patrí k nim napríklad aj zistenie, že ľudia, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú čítaniu, majú lepšie spoločenské správanie, či lepšiu schopnosť vnímať ostatných a cítiť s nimi. Naopak, ľudia, ktorí sa vo svojom voľnom čase venovali sledovaniu televízie, mali menšiu schopnosť empatie a pravdepodobnosť, že sa u nich prejaví antisociálne správanie bola väčšia.

pexels.com

Na žánri záleží

Rozdiely medzi medzi účastníkmi výskmumu boli badateľné aj na základe toho, aký žáner prózy uprednostňovali. Zistilo sa napríklad, že ľudia uprednostňujúci fikciu sú najviac sociálne zruční, zatiaľ čo fanúšikovia romantiky a drámy preukázali najempatickejšie správanie a najväčšiu schopnosť rešpektovať aj názory iných. Fanúšikovia literatúry s nádychom humoru sa zas ukázali ako tí, ktorí sú najviac spoločenskí.

Samozrejme, aj samotní autori štúdie pripúšťajú, že celý výskum je možné poňať aj otázkou, či bolo skôr vajce, alebo sliepka – aplikované na tento prípad, dalo by sa polemizovať o tom, či robí ľudí milšími a empatickejšími čítanie, alebo či jednoducho ľudia, ktorí sú empatickí a milí radi čítajú.

Na zistenie toho, ktoré z týchto tvrdení je správne budú potrebné ďalšie štúdie, ak sa však rozhodnete stráviť dnešný večer s knihou, určite tým nič nepokazíte.

Pozri aj: RADI ČÍTATE? TOTO JE 8 SUPERSCHOPNOSTÍ, KTORÝMI SA LÍŠITE OD ĽUDÍ, KTORÍ NEČÍTAJÚ

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov