„Človek, ktorý nečíta, nemá žiadnu výhodu nad človekom, ktorý nevie čítať.“ - Mark Twain

Ak raz knihám podľahnete, čítanie sa stáva vašou (mnohokrát najväčšou) záľubou na celý život. Knihy vám však nedávajú len nové vedomosti. Okrem mnohých iných benefitov čítanie napríklad dokáže ochrániť mozog pred starnutím, či redukovať hladinu stresu až o viac ako 50%. Navyše, ak sa hrdo hlásite ku knihomoľom, čítanie vám dodáva týchto osem superschopností.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Problémy riešite s väčšou ľahkosťou

V knihách si môžete prečítať príbehy o stovkách miest a o stovkách ľudí. Aj keď sú príbehy väčšinou fiktívne, nič to nemení na tom, že ľudská psychológia vám je omnoho bližšia ako ľuďom, ktorí sa čítaniu nevenujú. Problémom preto čelíte ľahšie a ste si vedomí toho, prečo konáte alebo reagujete určitým spôsobom. Práve vďaka knihám viete z ťažkých životných situácií „vykľučkovať“ ľahšie.

#2: Čítanie je skvelým relaxačným prostriedkom

Je dokázané, že čítanie dokáže redukovať stres až o neuveriteľných 50 – 60%. Knihy dokážu vašu myseľ odviesť do sveta fantázie, preč od každodenných problémov, ktorým musíte čeliť či už v práci, alebo v súkromí. Stačí pritom len jedna hodina čítania a vaša myseľ bude príjemne upokojená a zregenerovaná.

pexels.com

#3: Máte obrovskú slovnú zásobu

Pravidelné čítanie neustále zvyšuje vašu slovnú zásobu. Tým pádom sa dokážete lepšie vyjadrovať – či už pri nejakej odbornej prezentácii, alebo pri všednej konverzácii. Taktiež vaša gramatika je na podstatne vyššej úrovni ako u ľudí, ktorí sa čítaniu nevenujú.

#4: Máte skvelé komunikačné schopnosti

Možno by ste sa síce radšej venovali čítaniu, no ak príde na nejaký rozhovor, ste veľmi príjemným spoločníkom. Nemáte totiž núdzu o zaujímavé témy a máte prehľad, vďaka ktorému sa dokážete pohotovo vyjadriť k mnohým oblastiam. Ľuďom tiež mnohokrát pomôžete nazrieť na ich problémy z inej perspektívy, čo im môže naozaj pomôcť. Je taktiež dokázané, že čítanie rozvíja empatiu.

#5: Uvedomujete si silu slova

Neraz sa povedalo, že „pero je mocnejšie ako meč“. Ľudia sa našťastie naučili zdieľať informácie prostredníctvom písania a slová sa tak uchovávajú z generácie na generáciu. Viete, že človek dosiahne viac vedomosťami a inteligenciou, než hrubou fyzickou silou.

pixabay.com

#6: Neustále sa posúvate vpred

Hovorí sa, že myseľ čitateľa je záhrada a knihy sú vodou, vďaka ktorej záhrada prekvitá do svojej plnej krásy. Čítanie vám umožňuje, aby ste každý deň vchádzali do sveta plného poznania a múdrosti. Neustále objavujete niečo nové, čím „kŕmite“ svoju hladnú myseľ a v dôsledku toho ako ľudská bytosť rastiete.

#7: Myslíte inak

Človek, ktorý veľa číta bude spravidla takmer vždy myslieť inak ako rovnako zmýšľajúce masy. Osvietené mysle sa rodia z kníh. Ľudia, ktorí veľa čítajú nie sú ľahko ovplyvniteľní, pretože majú až príliš veľa informácií, ktoré dokážu využiť vo svoj prospech.

#8: Kreativita vám nerobí problém

Vďaka čítaniu dokáže váš mozog spracovávať informácie ľahšie. Myseľ čitateľa však nikdy nie je nečinná. Ak práve nie ste zahĺbení do nejakej knihy, s najväčšou pravdepodobnosťou sa venujete nejakej kreatívnej činnosti – napríklad písaniu, či maľovaniu. Čítanie totiž obohacuje vašu myseľ o nové nápady, čím sa automaticky spúšťa proces kreativity.

Pozri aj: 12 NÁDHERNÝCH CITÁTOV ANTOINE DE SAINT- EXUPÉRYHO, KTORÉ VÁS ZAHREJÚ

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov