Hnev občas vzkypí v každom z nás.

Niekedy dokonca naberie také obrátky, že máme pocit, že to už viac hádam ani nevydržíme a explodujeme. Viete, že práve to je príznakom Hulk syndrómu? Možno ste o ňom doteraz nepočuli ani vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako už napovedá samotný názov, Hulkov syndróm je sprevádzaný náhlymi výbuchmi hnevu, ktoré môžu viesť až k násiliu a agresivite. Pôvodne sa agresívnym výbuchom hnevu hovorilo len amok, ľudia si však vytvorili asociáciu so slávnou filmovou postavou z Marveloviek, tak sa uchytilo pomenovanie Hulk syndróm. Amok je však taktiež prevzatý termín a znamená zabiť niekoho v návale slepej zúrivosti.

Ak ste spomínaný film nevideli, hlavou postavou je Bruce Banner, ktorého alter ego je obrovská zelená zúrivá beštia menom Hulk. Alter ego sa objavilo po tom, čo doktor Banner experimentoval s nebezpečnými toxickými materiálmi a nedopatrením sa nimi kontaminoval. Hulk sa objavuje nečakane a keď sa objaví, zvyčajne to neznamená nič dobré. Je to totiž zúrivý obor, ktorý ničí všetko, čo mu príde do cesty.

Hulk je o to nebezpečnejší, že doktor Banner nad ním nemá absolútne žiadnu kontrolu. Nenechá sa však ovládnuť úplne a postupne sa so svojím alter egom naučí žiť. Benner sa totiž na Hulka mení vtedy, keď ho niečo veľmi nahnevá. Bežný smrteľník sa síce na Hulka nepremení, hnev sa však v nás môže hromadiť do takej miery, až ho v sebe napokon neudržíme a vybuchneme.

Okrem toho, Hulk syndróm sa neprejavuje u každého rovnako, je totiž viazaný na kultúru. Neznamená to, že v niektorých národoch sa ľudia hnevajú menej a v iných viac, v závislosti od kultúry, v ktorej vyrastáme, sa však Hulk syndróm prejavuje všade iným spôsobom a inou intenzitou. U nás sa o tomto syndróme príliš veľa nehovorí, odborníci sa však domnievajú, že sa vyskytuje pomerne často. Neraz sa to však už nemáme ako dozvedieť, pretože následkom amoku môže dôjsť k tomu, že jedinec spácha samovraždu.

Aj keď Hulk syndróm nie je práve najzdravší, odborníci tvrdia, že hnev nie je vždy zlý a na škodu. Každý duševne zdravý človek totiž z času na čas pociťuje aj hnev a potláčať emócie nie je pre nás prospešné. Hnev je totiž varovným signálom, ktorý nám ukazuje, že niekto porušil naše práva a mali by sme sa brániť. Okrem toho, hnev pôsobí aj ako akýsi katalyzátor, ktorý nám poskytuje dostatok energie na primeranú reakciu.

Foto: unsplash

Problém však nastáva, keď dovolíme, aby nás hnev ovládol úplne a je dôležité pochopiť, že zvládanie vlastného hnevu a jeho prejavov je proces, ktorý sa človek učí postupne. Ako zabrániť vzniku Hulk syndrómu? Skúste napríklad riadené dýchanie, ktoré vám pomôže vyplaviť do tela hormóny šťastia. Ďalšími možnosťami sú napríklad meditácia alebo slovné vyjadrenie svojho hnevu. Opäť je však dôležité uvedomiť si, kedy a ako by bolo vyjadrenie najvhodnejšie.

Akými technikami zvládate svoj hnev vy?

Pozri aj: Olfactory reference syndróm: Jedno z najbizarnejších psychických ochorení, aké vás môže postihnúť. Toto si myslí človek, ktorý ním trpí

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov