Syndrómov v našej spoločnosti pribúda každým rokom čoraz viac.

Kedysi sa za psychicky chorých považovali tí jedinci, ktorí sa navonok zdali chorí. Dnes však môže byť chorý aj človek, ktorému navonok zdanlivo vôbec nič nie je. Môže napríklad trpieť tzv. olfactory reference syndrómom alebo v skratke ORS. Čo sa s takým človekom vlastne deje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ide o pomerne ojedinelé ochorenie a ak ním jedinec trpí, je presvedčený o tom, že nepríjemne zapácha a obťažuje tým svoje okolie. Samozrejme, toto presvedčenie je iracionálne, napriek tomu však jedinec pozorne sleduje svoje okolie a vyhľadáva akýkoľvek náznak toho, že by mohol ľuďom okolo seba zapáchať. Ak napríklad niekto v miestnosti kýchne alebo sa rozhodne, že otvorí dvere či okno, chorý si to vysvetlí ako znamenie, že zapácha.

V extrémnych prípadoch začne človek trpieť úzkosťami a vyhýba sa rôznym situáciám, kde by mohol prísť do kontaktu s ľuďmi. Aj keď sa môže zdať, že ide o pomerne neškodné ochorenie, dokáže byť poriadne nebezpečné a je dôležité včas ho odhaliť. Môže totiž dôjsť k tomu, že jedinec sa začne celkom izolovať od spoločnosti.

Foto: unsplash

V názore na to, čo vlastne ochorenie spôsobuje, sa vedci rozchádzajú ešte aj dnes, prvýkrát však pojem ORS zadefinoval v roku 1971 neurológ Pruse – Phillips. Nezhodli sa s ním však napríklad vedci ako Davidson či Bishop, ktorí trvali na tom, že ORS nie je psychickým ochorením v pravom slova zmysle, ale ide o halucinácie. Iní zas naznačujú, že môže ísť o istý prejav obsesívno-kompulzívnej poruchy.

Aj keď porucha ešte nemá svoje oficiálne miesto v diagnostických manuáloch, väčšina odborníkov toto ochorenie eviduje a snažia sa symptómy čo najlepšie popísať, aby ich mohli včas zachytiť. ORS ide väčšinou ruka v ruke s ďalšími psychickými ochoreniami alebo je následkom užívania návykových látok a medzi najčastejšie sa vyskytujúce príznaky patrí presvedčenie o vlastnom zápachu, opakujúce sa správanie, ktoré bráni jedincovi v normálnom fungovaní a vyhýbanie sa sociálnym situáciám.

Foto: unsplash

Vo väčšine prípadov chorí veria, že zapáchajú potom alebo močom, v extrémnych prípadoch však môže byť jedinec presvedčený o tom, že páchne po hnijúcej cibuli alebo syre. So syndrómom ORS sa často spája aj nadmerná hygiena hraničiaca s posadnutosťou, jedinec sa totiž snaží urobiť všetko preto, aby zápach zo svojho tela odstránil. Neustále si umýva zuby alebo používa nadmerné množstvo parfumov.

Ak máte podozrenie, že by niekto mohol trpieť týmto syndrómom a ohrozuje to jeho bežný život, možno je načase vyhľadať odbornú pomoc.

Pozri aj: Máte mimoriadne dobre vyvinutý čuch? Ak áno, mali by ste vedieť, čo to prezrádza o vašom sexuálnom živote

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov