Foto: Midjourney

V živote človeka môže narobiť množstvo problémov.

Syndróm „dieťaťa zo zlata“ je jav, ktorý sa vyskytuje v rodinách, kde jedno dieťa dostáva od svojich rodičov nadmernú pozornosť a obdiv na úkor ostatných súrodencov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento článok sa zameriava na 9 znakov tohto syndrómu, vďaka ktorým zistíte, či syndrómom „dieťaťa zo zlata“ netrpíte aj vy. Popísal ich portál The Minds Journal.

1. Rodičia vám vždy poskytujú špeciálny prístup

Jedným zo základných znakov tohto syndrómu je, že rodičia dávajú dieťaťu zo zlata viac pozornosti než ostatným deťom. To môže byť prejavované napríklad tým, že dostáva viac darčekov alebo viac pochvál za svoje úspechy.

2. Ťažko prijímate kritiku

Dieťa zo zlata je často naučené myslieť si, že je dokonalé a nemá žiadne chyby. Preto môže mať problém prijať konštruktívnu kritiku a učiť sa z nej.

3. Súrodencov vnímate ako konkurenciu

Keďže dieťa zo zlata je stredobodom pozornosti svojich rodičov, môže sa cítiť ohrozené, keď si myslí, že niekto iný by mu mohol túto pozornosť „ukradnúť“. To môže viesť k tomu, že vníma svojich súrodencov ako konkurenciu a bojuje s nimi o priazeň rodičov.

Unsplash

4. Emocionálna nezrelosť

Dieťa zo zlata často nedostane príležitosť rozvíjať svoje emocionálne zručnosti. Keďže mu nikdy nebolo dovolené spoznať skutočné sklamanie alebo neúspech, môže mať problém spracovať negatívne emócie a vyrovnať sa s nimi.

5. Nízke sebavedomie

Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať paradoxné, dieťa zo zlata často trpí nízkym sebavedomím. V dôsledku neustáleho obdivu a chvály za svoje úspechy sa totiž naučí spoliehať na vonkajšie hodnotenie svojej hodnoty.

6. Nedostatok samostatnosti

Dieťa zo zlata často dostáva od rodičov všetko, čo potrebuje, bez toho, aby sa muselo o niečo snažiť. Toto zvyšuje jeho závislosť na rodičoch a znižuje schopnosť byť samostatné.

7. Nadmerná chvála

Rodičia často dieťa zo zlata obdarujú nadmernou chválou za všetko, čo urobí. To môže viesť k tomu, že dieťa prestane rozlišovať medzi skutočným úspechom a len „obyčajnými“, každodennými vecami.

Ak ste si pri čítaní týchto znakov uvedomili, že možno aj vy ste „dieťa zo zlata“, nezúfajte. Uvedomenie si tohto problému je kľúčovým prvým krokom k jeho riešeniu. Môžete začať hľadať spôsoby, ako rozvíjať svoje emocionálne zručnosti, učiť sa prijímať konštruktívnu kritiku a pracovať na svojom sebavedomí a samostatnosti. A ak máte súrodencov, snažte sa s nimi nadviazať lepší vzťah – veď rodina je jeden z najdôležitejších pilierov v našom živote.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov