Asi ste sa s týmto slovom ešte nestretli, no to neznamená, že sa netýka aj vás. Najmä v dnešnej pretechnizovanej dobe. Nebudeme vás dlhšie naťahovať a prezradíme vám, o čo ide.

Phubbing je slovo, ktoré vzniklo spojením anglických výrazov „phone“ a „snubbing“ a voľne by sa dalo preložiť ako ignorovanie iných kvôli telefónu. Iste viete, o čom je reč. Asi málokto dokáže v dnešnej dobe fungovať celkom bez telefónu, no je fajn vedieť si v jeho používaní ustrážiť určitú hranicu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zvláštnejšie než to, že i tento fenomén už má svoje pomenovanie, je to, že sa týka čoraz viac ľudí. Priznajte sa, koľkokrát ste i vy počas toho, ako ste sedeli s priateľmi v bare, pozreli na svoj mobil? Nebolo to raz či dvakrát, že?

Na naše smartfóny sme si zvykli tak veľmi, že ich používame nielen vtedy, keď ich potrebujeme, ale čoraz častejšie ich berieme do ruky celkom zbytočne a bezmyšlienkovito. Že sa vás to netýka? Možno si to neuvedomujete, no i vy patríte k tým, ktorý pred skutočnou realitou uprednostňujú tú virtuálnu.

Unsplash.com/Jacob Ufkes

Takto sa správa osoba, ktorá podlieha phubbingu.

Počas rozhovoru

Na internete je milión vtipných i smutných obrázkov o tom, ako si dnešní ľudia miesto konverzácie naživo radšej píšu – a to sedia vedľa seba. Iste, je to trochu prehnané, no ten, kto má problém s phubbingom, bezdôvodne či zo zvyku kontroluje svoj telefón aj počas toho, ako sa s niekým rozpráva. Nielenže je to neslušné a necitlivé voči tomu druhému, ale v prvom rade tým, že nepočúva poriadne, môže prepočuť dôležité informácie, čo môže postupne viesť k narušeniu vzťahu.

Stále v ruke

Čo by to bol za phubbera, keby nemal mobil akoby zrastený s rukou? Nedokáže sa od neho odlepiť, má ho stále poruke a bežne sa s ním bezmyšlienkovito hrá alebo si niečo len tak prezerá.

Unsplash.com

Na dohľad

Ak ho práve nemá v rukách, má svoj smartfón položený tak, aby naň dovidel, prípadne aby počul zvuky upozornení. Len čo mu cinkne nová správa – a je jedno, čo práve robí, snaží sa pozrieť si ju čím skôr. Nepripomína vám to obrazne to, ako by sme sa mali správať k osobe, do ktorej sme zamilovaní?

So smartfónom sa zobúdza i zaspáva

Koľkí z vás robia ako prvú i poslednú vec dňa to, že si skontrolujú mobil? I keď sú dôvody rôzne, aj o to niečom svedčí. Smartfóny a dnešná moderná doba zmenili naše životy a je ťažké povedať, či len k lepšiemu. Veď napríklad, výskumy dokázali, že modré svetlo, ktoré vyžarujú telefóny, negatívne vplýva na kvalitu spánku.

Unsplash.com/Tony Lam Hoang

Je dôležitý

Svoj smartfón už dávno nevníma ako skvelý technický nástroj na komunikovanie s ďalšími funkciami. Potrpí si na to, aby nejako vyzeral, aby ním vyjadril určitý status či príslušnosť k istej skupine ľudí. Určite nestrpí, aby mal len taký hocijaký smartfón. Vždy chce jeden z najlepších.

Našli ste sa v týchto riadkoch aj vy? Nie je ľahké si to priznať, že? Dá sa s tým niečo urobiť, no chce to čas a pevnú vôľu. Začnite tým, že telefón budete brať do rúk vždy s presným zámerom – s vedomím toho, na čo sa ho chystáte použiť. Tiež keď ste v niečej spoločnosti, používajte mobil len vtedy, keď je to nevyhnutné. A samozrejme, snažte sa byť čo najviac offline.

Pozri aj: Fotograf odstránil z fotiek ľudí ich smartfóny. Nad výsledkom sa možno pousmejete, no v skutočnosti je veľmi smutný

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov