Doteraz ste o tomto slove možno nepočuli, no s pareidóliou sa stretávame každý deň.

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste nejaký symbol uvideli vo svojom jedle, v oblakoch či v piesku. Možno tam naozaj bol a možno ste ho videli len vy – pretože ste ho vidieť chceli. Niektorí ľudia tieto symboly považujú za isté znamenia, o čom svedčia aj nasledovné prípady.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako už teda tušíte, slovo pareidólia vyjadruje schopnosť vidieť určité predmety, osoby alebo zvieratá v bežných objektoch alebo predmetoch. Schopnosť pareidólie veľmi často využívame napríklad pri sledovaní oblakov a hádaní, čo predstavujú.

Ježiš Kristus v tortille, či v chrumkách

Pochopiteľne, veľmi častým symbolom pareidólie je Ježiš Kristus. V Lake Arthur v Novom Mexiku bol Ježiš nájdený v tortille. Áno,  čítate dobre. Niečo podobné sa odohralo aj v roku 2004 na Floride, priamo v Miami, tentokrát však bola vyobrazenou postavou Panna Mária. Jej tvár objavila na spálenom syrovom toaste. Rozhodnutie, či išlo o skutočné symboly alebo len o bujnú predstavivosť domácich necháme na vás, faktom však je, že spomínaný toast na eBay vydražila nálezkyňa Diane Duyserová za neuveriteľných 26 000€. Spoločnosť eBay však zakročila a danú kúpu zrušila s odôvodnením, že išlo o podvod.

nydailynews.com

Tento pokus však samozrejme spustil vlnu pokusov o jednoduchý zárobok a postupne sa začali ohlasovať ľudia, ktorý vyobrazenie Ježiša Krista nachádzali naozaj všade. Takisto v roku 2004 sa ohlásil aj riaditeľ mládežníckej metodistickej cirkvi v Houstone, Steve Cragg, ktorý našiel Ježiša Krista v Cheetos (obľúbený americký snack podobný chrumkám).

S pareidóliou sa stretávame všade okolo nás

S pareidóliou sa však stretávame naozaj všade, a to dokonca aj vo vesmíre. Príkladom je fotografia z Marsu, kde z povrchu planéty vystupuje útvar v podobe ľudskej tváre. Snímka samozrejme opäť rozdelila ľudí na 2 skupiny, jedna je presvedčená, že ide o náhodu, druhá tvrdí, že ide o odkaz ľudstvu od mimozemskej civilizácie.

huffpost.com

Schopnosť pareidólie sa používa aj pri známych psychologických testoch, kedy sa pozoruje, čo človeku pripomínajú atramentové škvrny. Nedávne fínske štúdie dokázali, že viac duchovne založení ľudia majú schopnosť pareidólie vyvinutú viac, obrazcom teda priraďujú významy rýchlejšie.

Je tiež známe, že pareidólia je významnou schopnosťou, ktorú vo svoj prospech využívajú mnohí umelci. Hovoril o nej už aj Leonardo Da Vinci, keď vyjadril presvedčenie, že keď sa zapozeráte na stenu pokrytú rôznymi škvrnami, alebo tvorenú rôznymi povrchmi, môžete v nej uvidieť krajinu, akú len chcete – môže byť pokrytá vrchmi, riekami, lesmi, jednoducho čímkoľvek, čo si predstavíte.

Pareidólia tu teda je už oddávna a isté je, že tu bude navždy. Či už ako nevyhnutná zložka umenia, alebo ako zmysel našich nádejí. Aký najzaujímavejší symbol a kde ste našli vy?

Pozri aj: AK PREJDETE TÝMTO TESTOM, MALI BY STE VEDIEŤ, ŽE MOŽNO TRPÍTE PORUCHOU OCD

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov