Majte ho vždy poruke, naozaj vám dokáže pomôcť.

To, že najlepšie rozhodnutia robí človek vtedy, keď je pokojný už síce dokázali aj mnohé štúdie, no určite ste to už najlepšie spozorovali aj sami na sebe. Pokojná myseľ nám ďalej okrem iného pomáha aj odolávať pokušeniam, no rovnako navodzuje aj pocit šťastia a pohody. Ak však vaša myseľ patrí skôr k tým nepokojným, máme pre vás jedno skvelé riešenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Zázračným liekom“ na nepokojnú myseľ sú nasledovné obrázky:

pexels.com
pexels.com
pexels.com
pexels.com

Pravdepodobne ste si všimli, čo majú spoločné – sneh, chlad a ľad. Najnovšia štúdia publikovaná len nedávno totiž dokázala, že obrázky, ktoré boli nafotené pri nízkej teplote a „ide z nich zima“, dokážu ľudskú myseľ veľmi výrazne upokojiť.

Ak si totiž samých seba predstavíte v chladnom prostredí, podľa psychológov vám to pomôže schladiť aj vašu nepokojnú myseľ.

Okrem tejto skvelej výhody by vám malo prezeranie zimných fotografií priniesť aj ďalší bonus, a to síce zlepšenie kognitívnych funkcií.

Vedci to dokázali výskumom, pri ktorom poprosili účastníkov, aby očami hýbali v protismere pohybujúceho sa predmetu. Je to naozaj náročná úloha, nakoľko prirodzenou vlastnosťou očí je presne protikladné správanie sa – teda kopírovanie dráhy pohybujúcich sa objektov.

Účastníci výskumu boli rozdelení do dvoch skupín. Jednej boli pred začiatkom experimentu zobrazované letné obrázky, druhej skupine zimné. Ako už možno tušíte, oveľa lepšie výsledky dosiahla „zimná skupina“.

Nakoniec tá nečakaná zmena počasia nemusí byť až tak na škodu, čo poviete? 🙂

Pozri aj: JEDINÁ AKTIVITA VÁS DOKÁŽE ZBAVIŤ STRESU UŽ V PRIEBEHU NIEKOĽKÝCH MINÚT. TUŠÍTE, KTORÁ TO JE?

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov