Tušíte, o ktorú aktivitu ide?

V roku 2015 bol spoločnosťou Cake Angels vykonaný výskum, pomocou ktorého sa zistilo, že každý tretí človek sa cíti viac vystresovane, než pred piatimi rokmi. Osemdesiat percent z nich však začalo pred stresom unikať pomocou… pečenia! Mnoho ľudí berie pečenie skôr ako povinnosť, je však dokázané, že je veľmi prospešné pre náš psychický stav.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podobnú skúsenosť s pečením má aj ambasádor spoločnosti Cake Angels, John Waite. „Zistil som, že pečenie ma veľmi upokojuje. Je dobré vedieť, že niečo tak jednoduché, ako pečenie koláča, môže mať taký pozitívny dopad na naše emócie. Navyše, posledné úpravy a nejaká ozdoba na finálnom diele nám dodáva pocit hrdosti, že sme niečo vytvorili.“

pixabay.com

Prečo sa pri pečení cítime lepšie?

Profesorka Donna Pincus z univerzity v Bostone tvrdí, že pečenie nám umožňuje kreatívne sa vyjadriť. Existuje veľa literatúry, ktorá píše o súvislosti medzi kreatívnym spôsobom vyjadrenia sa a celkovou pohodou. Či už je to maľovanie, hudba, či pečenie, činnosti, pri ktorých môžeme niečo vlastné vytvoriť, pomáhajú uvoľniť stres. Pečenie je veľmi dobrým spôsobom, ako zamerať svoju myseľ na niečo konkrétne, pretože často vyžaduje, aby sme pridávali presné množstvo surovín a držali sa presných postupov, aby sa koláč vydaril. Sústredenie sa na proces pečenia nám nedovoľuje myslieť na nič iné, čo má výrazný terapeutický účinok.

pixabay.com

Koláčová terapia je skutočná vec

Prvou osobou, ktorá sa zaoberala koláčovou terapiou bola Sara Barthol. Vedie hodiny koláčovej terapie. Počas týchto hodín pečiete koláč, no nejde však len o samotné pečenie, je to terapia. Začiatok každej hodiny trochu pripomína skupinovú terapiu, pričom každý prítomný sa vyjadrí, prečo koláčovú terapiu navštevuje a čo by chcel dosiahnuť. Následne každý dostane recept a ide sa na výrobu cesta. Potom opäť nasleduje prestávka, počas ktorej sa diskutuje o tom, ako sa účastníci cítia. Bartholová vraví, že často počuje, ako ľudia vravia, že keď prišli, boli veľmi vystresovaní a porovnávali sa s ostatnými. Počas prestávky sa snažia prísť na to, čo ich vedie k pocitu úzkosti a nervozity.

Počas týchto terapií je možnosť pracovať aj v pároch, čo môže byť pre niektorých ľudí výzvou. Avšak Sara hovorí, že počas pečenia sa ľudia o sebe veľa naučia. Napríklad, či je niekto radšej dominantný, alebo mu nevadí spolupráca, či mierna závislosť.

Samozrejme, koláčová terapia nie je vhodná na liečenie diagnóz, ktoré patria do rúk odborníkov, ako napríklad psychiatrov, či profesionálnych terapeutov. Avšak relaxačná atmosféra a pocit, že ste niečo zvládli je odmenou, hlavne pre tých, ktorí predtým nepiekli.

pixabay.com

Pečenie pre iných ľudí je taktiež nápomocné

Ďalšou výhodou pečenia je, že môžete urobiť niečo dobré pre iných. Strávite čas vytváraním niečoho, z čoho bude mať niekto iný radosť. V mnohých krajinách je varenie a darovanie jedla prejavom lásky. Navyše, ak si niekto prechádza ťažkým obdobím, môže byť lepšie ponúknuť mu dobré hrejivé jedlo, než hľadať slová útechy. Darovať niekomu koláč môže byť aj spôsobom, ako niekomu vyjadriť vďaku, či iné pocity, ak sa vám ťažko hľadajú správne slová.

Nemusí ísť len o situáciu, keď je niekto smutný. Občas stačí, ak napečiete niekomu, na kom vám záleží, len tak, pre radosť. Ukážete tým, že vám na danej osobe naozaj záleží.

pixabay.com

Akékoľvek dôvody si nájdete na to, aby ste zapli rúru a napiekli niečo dobré, či už od stresu alebo z lásky, stavím sa, že ten, koho obdarujete, určite nebude protestovať.

Pozri aj: KRESLENIE VČELÍCH PLÁSTOV ČI ZHOTOVENIE BÁBIKY. TOTO JE 20 NEČAKANÝCH SPÔSOBOV, KTORÝMI ZATOČÍTE S 20 NEGATÍVNYMI EMÓCIAMI AKO STRACH, HNEV ČI ÚZKOSŤ

psych.sk (Petra Sušaninová), thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov