Tento článok patrí medzi tie, ktoré vám určite neodporúčame čítať pri jedle.

Island je naozaj prekrásnou krajinou s jedinečnou, nepoškvrnenou prírodou. Mnohí ľudia, ktorí Island navštívili vám povedia, že krajšie prírodné scenérie nevideli ešte nikdy. Žiaľ, aj v knihe histórie takejto krásnej krajiny sa nájde nejaká tá temná kapitola, ktorú by sme radšej preskočili… 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ale my ju (samozrejme) nepreskočíme a dnes vám prezradíme, čo sú to tzv. nábrók, vo voľnom preklade niečo ako “mŕtvolné nohavice”.

Čarovný prostriedok, ktorý mal ľuďom priniesť peniaze

Áno, vy a rovnako aj my vidíme v nábrók odpornú atrapu nohavíc vyrobenú z chlpatých nôh mŕtveho muža. To, že ich ešte k tomu všetkému zdobí aj “pýcha” mŕtvoly je už len čerešničkou na tejto nie priveľmi chutnej a podarenej torte.

Ľudia na Islande však tieto nohavice v 17. storočí považovali za niečo vyslovene posvätné. Človeku, ktorý si ich obliekol (nie, nepredstavujte si to) mali priniesť nekonečné množstvo peňazí. A to bola predsa už od pradávna veľmi lákavá predstava.

Podmienkou však bolo, že dotyčný si tieto nohavice nesmel dávať dole, musel ich teda na sebe mať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku.

wikipedia.org

Ako sa nohavice vyrábali?

Asi vás neprekvapí, že “postup výroby” tohto módneho kúsku nebol priveľmi príjemný. Prvým krokom bolo to, že ak niekto chcel nábrók získať, musel na to mať povolenie. Nuž, áno, dnes sa žiada o ruku, na Islande sa v 17. storočí žiadalo o nohy. Jednoducho ste za dotyčnou osobou museli prísť a tá vám musela podpísať súhlas, že po smrti si môžete kožu z jej nôh vziať.

Nebolo to však také jednoduché. Koža totiž mohla byť stiahnutá až po pohrebe dotyčného, takže kto ju chcel získať, telo musel vykopať. Následne z neho musel stiahnuť kožu – od pása až dole, a to bez jediného poškodenia či škrabanca. Vtedy by totiž svoj “magický” účinok stratili.

To však stále nebolo všetko. Keď si niekto tieto nohavice obliekol a “prilepili sa” na jeho pokožku, následne musel čakať na Veľkú noc alebo na Vianoce. Vtedy musel nejakej chudobnej vdove ukradnúť mincu a strčiť si ju spolu s istou špeciálnou kresbou (na obrázku nižšie) do nohavíc. Nie však kamkoľvek. Áno, možno už tušíte kam…

wikipedia.org

Nie je totiž náhodou, že nohavice stále obsahovali aj mužský pohlavný úd a semenníky. Práve do nich mali byť minca s obrázkom uložené. Až vtedy získali “magickú moc”.

Na celom svete nájdete jediné nábrók

Ak by ste si tieto nohavice náhodou chceli pozrieť aj na vlastné oči, nájdete ich v Múzeu islandského čarodejníctva v meste zvanom Holmavik. Nemusíte sa však báť, ide len o repliku, avšak naozaj veľmi hodnovernú. Pri nohaviciach je vystavená aj vyššie spomínaná kresba a (našťastie) ide o jediný kus nábrók, ktoré vo svete nájdete.

Veríme, že vás náš dnešný návrat do histórie zaujal.

Pozri aj: Bizarný príbeh Blanche Dumas: Trojnohá prostitútka, ktorá svoje remeslo zavesila na klinec, keď stretla lásku svojho života

dailymail, wikipedia, cultofweird
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov