Foto: Pexels

Nie každé priateľstvo je úprimné...

V živote sa stretávame s mnohými ľuďmi, ktorí nám ponúkajú svoje priateľstvo. Niektoré z týchto vzťahov sa časom premenia na hlboké a trvalé priateľstvá, ktoré nás obohacujú a posilňujú. Avšak nie vždy je to tak ružové, ako by sme si priali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niekedy nás osoby, ktorým dôverujeme, môžu sklamať alebo dokonca zradiť. Ako spoznať, že niekto blízky nás zradil? Tu je 7 znamení. Niektoré z nich popísal aj portál The Minds Journal.

1. Klamstvá a polopravdy

Jedným zo základných pilierov každého vzťahu je dôvera a otvorenosť. Ak si všimnete, že váš priateľ začal klamať alebo vám skrývať informácie, mohlo by to naznačovať problém vo vašom vzťahu. Je možné, že sa snaží zakryť svoju nepoctivosť.

2. Zmeny správania

Zradenie môže mať veľa podôb a jednou z nich je aj zmena správania voči vám. Ak váš priateľ začne byť viac uzavretý, odmietavý alebo dokonca agresívny, môže to byť signál, že vám niečo tají. Pozorujte, či sa jeho správanie mení aj voči iným ľuďom, alebo iba vo vašej prítomnosti.

3. Znepriatelenie spoločných priateľov

Ak si všimnete, že váš priateľ sa pokúša získať na svoju stranu spoločných známych a obracať ich proti vám, je to jasný znak zrady. Toto správanie môže naznačovať, že sa snaží oslabiť vašu pozíciu a získať kontrolu nad situáciou.

4. Útoky na vašu osobnosť

Zradenie niekedy môže mať formu útoku na vaše hodnoty a presvedčenia. Ak váš priateľ začne kritizovať vaše názory a postoje vo veciach, ktoré sú pre vás dôležité, je možné, že sa snaží podkopať vaše sebavedomie a priviesť vás do pochybností o svojich schopnostiach.

Pexels

5. Rozširovanie klebiet o vás

Klebetenie je jednou z foriem zrady, ktorá môže mať veľmi negatívne následky pre obe strany. Ak sa dozviete, že váš priateľ o vás šíri nepravdivé informácie alebo klebety, mali by ste sa zamyslieť nad dôvodmi jeho konania a nad tým, či naozaj stojí za to udržiavať takýto vzťah.

6. Priatelenie sa s vašimi nepriateľmi

Ak váš priateľ začne prejavovať záujem o osoby, s ktorými máte konflikty alebo ťažkosti, je možné, že sa pokúša spriateliť sa s nimi za účelom získať informácie, ktoré by vás mohli poškodiť.

7. Ignorovanie vašich potrieb a pocitov

Priateľstvo je vzťah založený na vzájomnej podpore a porozumení. Ak si však váš priateľ prestane vážiť vaše pocity a ak uňho nevidíte žiadnu ochotu zlepšiť situáciu, možno je čas revidovať svoje priority.

Priateľstvo je vzácnosť, ktorú si treba vážiť, ale iba ak sú obidve strany ochotné investovať do jeho udržania a rastu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov