Tajomný, kontroverzný a absolútne priamočiary. To sú slová, ktorými by sme mohli Charlesa Bukowskeho charakterizovať.

Henry Charles Bukowski sa narodil v Nemecku, ale keď mal 3 roky, presťahoval sa so svojou rodinou do Los Angeles. Jeho snom bolo už oddávna stať sa spisovateľom, preto sa ihneď po ukončení školy presťahoval do New Yorku. Jeho veľké očakávania sa však nenaplnili a nečakal tam naňho úspech, ale nezáujem. Začal preto piť a vystriedal veľké množstvo prác – od umývača riadu až po pracovníka na pošte. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nakoniec sa však aj tak vrátil k písaniu a spravil naozaj dobre. Jeho diela sú uznávané a vyhľadávané dodnes. Vydal viac ako 45 kníh, v ktorých vyobrazoval tú temnejšiu stránku spoločnosti, ktorá je plná zlomyseľnosti a násilia.

Napriek tomu, že jeho tvorba obsahuje plno vulgarizmov a veľakrát sa v nej pretriasa sexuálna tematika, hovorí sa, že Bukowski bol veľmi tichým a absolútne introvertným človekom. Zomrel v San Pedre 9. marca na leukémiu.

Týchto jeho 6 krásnych citátov by sme mohli označiť za tak trochu tajomné a temné, no niekedy zároveň plné humoru. Bukowski sa na svet totiž pozeral úplne iným, nekonvenčným spôsobom. Možno práve tieto citáty vám pomôžu odtrhnúť sa od vašich stereotypných a “zakorenených” myšlienok a po ich prečítaní sa pozriete na veci vôkol vás novým spôsobom.

#1 “Niekedy, keď ráno vstávate z postele, myslíte si, že to, čo vás v daný deň čaká, jednoducho nezvládnete. Niekde vo svojom vnútri sa však zároveň smejete, pretože si spomínate na množstvo takýchto rán a vždy ste to zvládli.”


#2 “Takmer vždy sa niečo poriadne pokašle. To, kým v skutočnosti sme odhaľuje to, ako sa v takýchto situáciách správame.”


#3 “Sme ako ruže, ktoré sa nikdy neobťažovali rozkvitnúť, aj keď by sme kvitnúť mali. A slnko ako keby už prestalo baviť čakať.“ 


#4 “Mať slobodnú dušu je veľmi vzácne, ale keď stretnete niekoho, kto ju má, spoznáte to okamžite. Pri takom človeku sa budete cítiť dobre, veľmi dobre.”

https://www.instagram.com/p/BaR2p4LDXdM/?tagged=charlesbukowski


#5 “Predtým, než budete môcť skutočne žiť, budete musieť zopárkrát zomrieť.”


#6 “Všetci, úplne všetci raz zomrieme. Práve preto by sme sa mali rešpektovať a milovať, ale my nie. My sa navzájom terorizujeme, hádame o banalitách a navzájom sa ničíme.”


#7 “Bude ďaleko horšie, ako teraz. Ale aj ďaleko lepšie. Ja si počkám.”


BONUS: “Svet patrí tým, čo sa nepo*erú.”

Pozri aj: 15+ výrokov Friedricha Nietzscheho, jedného z najkontroverznejších filozofov histórie

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov