Buď ho milujete, alebo nenávidíte.

Mnohými uznávaní, inými zatracovaní, no stále fascinujúci. Jeden z najkontroverznejších filozofov histórie, Friedriech Nietzsche, je autorom mnohým podnetných diel, ktoré vyvolávajú mnoho diskusií ešte aj dnes. Toto je 15 jeho výrokov, ktoré vám jeho osobnosť priblížia o čosi viac.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nietzsche je mnohými zatracovaní kvôli tomu, že je „otcom“ teórie nadčloveka, tzv. „Übermensch“. Žiaľ, túto teóriu si neskôr osvojil nehumánny a krutý nacizmus. S nacizmom je jeho meno často spájané aj kvôli tomu, že počas posledných rokov jeho života, keď bol už ťažko chorý, začala jeho sestra prepisovať niektoré z jeho pôvodných diel a vkladala do nich myšlienky jemu nie vlastné, len aby sa zapáčila vtedajšiemu systému.

O Nietzschem je známy aj fakt, že zošalel. Zábavným náhodným paradoxom, na ktorý poukazujú viacerí historici je pritom fakt, že Nietzscheho šialenstvo nadobro zmohlo presne v roku, kedy sa narodil Adolf Hitler, teda v roku 1889. S nadhľadom a trochou čierneho humoru sa hovorí, že to bolo práve preto, že tušil, ako jeho diela v rukách tohto muža skončia. Nietzsche totiž odmietal antisemitizmus aj nemecký nacionalizmus svojej doby – vyjadruje sa o nich výsmešne na mnohých miestach vo svojich dielach.

V každom prípade, faktom je, že Nietzsche sa v roku 1889 v Turíne skutočne nervovo zrútil, no žil ešte ďalších 11 rokov. Nikdy však už nedokázal fungovať samostatne. Hovorí sa však, že „šialeným“ bol už od svojej mladosti, kedy pri páde z koňa utrpel vážny úraz hlavy. Sám o sebe vyhlasoval, že šialený je, no jedine preto, že pri štúdiu teológie uvidel svet takým, akým v skutočnosti je.

#1 “Ak nechce človek patriť k davu, stačí, aby prestal byť voči sebe pohodlný.”


#2 “Byť vzdelaný znamená nedať na sebe poznať, aký úbohý a hrozný človek je, aký je dravý v nenásytnosti a sebeckosti.”


#3 “Cez hudbu majú vášne rozkoš zo seba samých.”


#4 „Človek nechová nenávisť, pokiaľ si niekoho necení, ale až potom, keď si ho cení rovnako ako seba alebo viac.”


#5 “Čo ťa nezabije, to ťa posilní.“


#6 “Geniálny človek sa nedá zniesť, pokiaľ nemá ku genialite ešte aspoň dvoje: vďačnosť a čistotnosť.“


#7 “Keď si musíme o niekom zmeniť mienku, potom mu nepohodlie, ktoré nám spôsobil, tvrdo spočítame.“


#8 “Najlepší prostriedok, ako začať každý deň dobre, je hneď po zobudení myslieť na to, či môžem aspoň jednému človeku urobiť radosť.“


#9Nakoniec človek miluje svoju túžbu, a nie to vytúžené.”


#10 “Nie to, že si ma oklamal, ale to, že ti už neverím, mnou otriaslo.”


#11 „Rok treba mlčať, aby sa človek odnaučil tárať a naučil sa hovoriť.“


#12 “Rovnaké afekty sú u mužov a žien predsa len odlišné tempom. Preto si muž a žena neustále nerozumejú.”


#13 “Učiť sa nevidieť seba je nutné, aby sme mohli vidieť mnoho vecí.“


#14 “V pravej láske, duša prekrýva telo.“


#15 “Veľa o sebe rozprávať môže byť aj prostriedkom ako sa dobre skryť.”

https://www.instagram.com/p/BYOjq-rFGrO/?tagged=friedrichnietzsche


#16 „Boh je mŕtvy a vy ste ho zabili! Ako sa utešíme? Zavliekli ste ho do svojich chrámov a tam ste ho zabili!” (Ide o výrok, ktorý je veľmi často skracovaný len na prvé 3 slová: „Boh je mŕtvy.“ Napriek tomu, že Nietzsche bol po vyštudovaní teológie ateistom, vytrhnutie týchto slov z kontextu dáva tomuto výroku úplne iný, neželaný význam.)


BONUS: Friedrich Nietzsche bol známy aj svojím častým striedaním partneriek a odporom k manželstvo. Vystihol ho takto: „Manželstvo je obdobie ľudskej existencie, keď je žena šťastná a muž ženatý.” 🙂

Pozri aj: Nikola Tesla a jeho 7 nadčasových životných lekcií, ktoré „rozsvietia“ váš život

wikiquote
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov