Trpí niekto z vašich najbližších úzkosťou? V tom prípade by ste nemali zabúdať na týchto 8 vecí.

Život s úzkostnou poruchou je veľmi ťažký. Ak máte vo svojom najbližšom okolí niekoho, kto ňou trpí, viete, že aj zvládnutie bežných, každodenných situácií sa niekedy môže premeniť na boj. Ak však túto osobu ľúbite, spravili by ste čokoľvek preto, aby ste jej tento boj vyhrať pomohli. Nie je to nemožné, no vyžaduje si to isté pravidlá. Preto by ste o ľuďoch trpiacich úzkosťou mali vedieť týchto 8 vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Úzkostná porucha nedefinuje celú ich osobnosť

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že človek trpiaci úzkosťou je viac, než len jeho úzkosť. V prvom rade je to muž či žena, otec, matka, sestra, brat, dcéra, syn, kamarátka či kamarát… Mohli by sme pokračovať ešte veľmi dlho. Úzkosť je len jednou z jeho súčastí.

#2 Môžu sa veľmi rýchlo unaviť

Úzkosť je naozaj vyčerpávajúca. To, čo vy zvládnete ľavou-zadnou, môže človeka trpiaceho úzkosťou nesmierne vyčerpať a nakoniec aj znechutiť. Ich myseľ je neustále v pohotovosti a tak sa do nepretržitej tenzie dostáva aj ich telo. Neutíchajúca únava je teda samozrejme pochopiteľná. Berte na to ohľad, keď ich nabudúce budete pobádať k vyššej produktivite.

pexels.com

#3 Sú hypersenzitívni

Sú nesmierne vnímaví na všetko, čo sa okolo nich deje. Pre vás môže byť niečo len sotva počuteľné klopkanie, zatiaľ čo človeku s úzkosťou môže ten zvuk trhať uši. Pre vás to môže byť len mierne osvetlenie, zatiaľ čo pre človeka s úzkosťou je to nepríjemné, oslepujúce svetlo. Uistite sa, že kamkoľvek spolu pôjdete, váš blízky bude mať kedykoľvek možnosť odísť.

#4 Uvedomujú si, že spúšťače ich úzkosti sú veľakrát iracionálne

Áno, oni to skutočne vedia. Vedia, že ani jeden z tej stovky katastrofických scenárov, ktoré im zahltili myseľ, sa na 99,9% nikdy nestanú. Presne o tomto však úzkosť je. Týchto myšlienok sa zbaviť jednoducho nedokážu. Ak im budete zdôrazňovať a neustále pripomínať, že ich obavy sú iracionálne, všetko tým len zhoršíte. Potrebujú jedine vašu podporu a porozumenie.

#5 Dokážu vám vysvetliť, čo cítia – no musíte ich počúvať

Veľa ľudí si myslí, že človek trpiaci úzkosťou nedokáže vysvetliť, čo práve pociťuje. On to však dokáže. Ak to tak nespraví, je to pravdepodobne preto, že pri vyslovení svojich pocitov sa už viackrát stretol s nepochopením, s výsmechom či s nadľahčovaním. Ak mu však dáte najavo, že vaša láska je úprimná, a že mu chcete skutočne pomôcť, pravdepodobne sa poteší, ak bude môcť o svojich pocitoch niekomu povedať.

pexels.com

#6 Nepotrebujú, aby ste sa ich neustále pýtali, či sú v poriadku

Položiť otázku: „Si v poriadku?“ je naozaj zbytočné. Odpoveď predsa veľmi dobré poznáte – nie je v poriadku. Jeho myseľ neustále napádajú katastrofické myšlienky, srdce mu búši ako o preteky, srdce sa mu sťahuje, jeho ruky sa trasú. Skúste teda radšej povedať niečo užitočnejšie a viac konštruktívne, ako napríklad:

  • „Nezabúdaj na správne dýchanie, môžeme si spolu dať to dychové cvičenie, ktoré ti pomáha.“
  • „Som tu pre teba, ak ma potrebuješ.“
  • „Neboj sa, prekonáme aj tento panický záchvat, presne tak, ako ten posledný.“

Nezabúdajte však na to, že ak vás váš blízky požiada, aby ste ho nechali osamote, toto želanie mu splňte. Sám najlepšie vie, čo mu pomáha.

#7 Mysľou nemusia byť vždy „prítomní“

Ak pred nimi dlhšie hovoríte, alebo ak niekde ste, možno si niekedy všimnete, že človek trpiaci úzkosťou momentálne nie je psychicky „prítomný“. Je to však úplne v poriadku, nakoľko jedným z charakteristických znakov úzkosti je neustále premýšľanie. V žiadnom prípade im nevyčítajte, že vás opäť nepočúvajú.

pexels.com

#8 Sú skvelí

Áno, skutočne, práve úzkosť z nich robí alebo z nich spravila jedinečných ľudí. Sú výnimočne citliví, vnímaví a empatickí. Okrem toho, vedeli ste, že úzkosť postihuje vo väčšine prípadov len ľudí s vysokou inteligenciou? Je to tak, ako sa hovorí – úzkosť je „vedľajším efektom“ nadmerného premýšľania nad životom. V každom prípade, títo ľudia sú jedineční a zaslúžia

Pozri aj: Ľudia trpiaci úzkostnou poruchou majú tieto 3 „superschopnosti“

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov