Mark Twain bol nielen spisovateľom, ale aj humoristom, satiristom a lektorom.

Medzi najznámejšie diela tohto spisovateľa sa radia dobrodružstvá Huckleberryho Finna, či Dobrodružstvá Toma Sawyera. Mark Twain je však aj autorom viacerých citátov, ktoré by sme dnes pokojne mohli premeniť na tipy, ktoré nám v dnešnom svete pomôžu žiť lepšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Prijmite samých seba

„Žiaden človek sa vo svojej koži nemôže cítiť dobre bez jeho vlastného súhlasu.“

Ak neschvaľujete svoje vlastné správanie a svoje vlastné činy, väčšinu svojich dní pravdepodobne strávite s nepríjemným pocitom. Naopak, ak robíte len veci, po ktorých vy sami túžite, budete omnoho uvoľnenejší a získate vnútornú slobodu. Nechcite, aby vás prijali ostatní, najdôležitejšie je začať tým, že prijmete samých seba.

#2: Jedine limity sú vo vašej mysli

„Vek je len otázkou mysle, nie tela.“

Väčšinu obmedzení si naozaj vytvárame len v našich mysliach. Mnohokrát si napríklad nahovárame, že ľudia s nami nebudú súhlasiť, pretože sme príliš mladí, či príliš starí. Na týchto veciach však v skutočnosti záleží len dovtedy, dokedy im venujete svoju pozornosť. Nikdy si v mysli nevytvárajte žiadne presvedčenia, ktoré by vás mohli limitovať.

#3: Buďte veselí a bavte sa

„Humor je najväčším požehnaním ľudstva.“

Humor a smiech sú úžasné. Ak sa na ne naučíte obrátiť väčšinu životných situácií, a to bez ohľadu na to, ako ťažko a komplikovane vyzerajú, vyhrali ste. Keď ste veselí a uvoľnení, čokoľvek sa vám robí ľahšie, pretože vaša myseľ nie je po okraj naplnená negatívnymi emóciami. V dobrej nálade tiež oveľa jednoduchšie riešite akýkoľvek problém, ktorý vám príde do cesty.

#4: Nedovoľte hnevu, aby vás ovládal

„Hnev je kyselina, ktorá narobí oveľa väčšie škody nádobe, v ktorej sa nachádza, než čomukoľvek inému, na čo ju vylejete.“

Vo väčšine prípadov je hnev absolútne zbytočnou emóciou, ktorá aj tak nikdy nič nevyrieši. Práve naopak, akúkoľvek situáciu dokáže ešte viac skomplikovať a spôsobiť, že sa vám úplne vymkne z rúk. Pravdou je taktiež to, že nech sa hneváte na kohokoľvek a za čokoľvek, oveľa viac škodíte sebe, než danej osobe.

production.patheos.com

#5: Nezabúdajte na to, že svet vám nič nedlhuje

„Neprežite svoj život s pocitom, že svet vám je niečo dlžný. Nedlhuje vám nič. On tu bol prvý.“

Naše nároky voči okoliu rastú s naším pribúdajúcim vekom. S tým je mnohokrát spojený aj pocit, že svet nám musí dať všetko, čo si zmyslíme. Toto presvedčenie však prináša do našich životov veľa hnevu a frustrácie, pretože nie vždy všetko vyjde podľa našich predstáv. Dôležité je vedieť, že každý človek je strojcom svojho vlastného šťastia a za svojimi snami si treba ísť, nie nečinne čakať, že nám ich niekto alebo niečo splní zadarmo.

#6: Ak nekráčate s davom, pripravte sa na kritiku

„Človek s nejakým novým nápadom bude považovaný za blázna dovtedy, kým jeho nápad neuspeje.“

Ak začnete robiť veci po svojom a inak ako väčšina ľudí, buďte pripravení na ich negatívne odozvy. Vždy si však v takýchto situáciách uvedomte to, že ich reakcia nie je reakciou na ten váš, ale na ich vlastný život. Ľudia vás vždy budú hodnotiť podľa skúseností, ktoré prežili oni, nie podľa toho, čo máte za sebou vy.

#7: Nesústreďte sa na svoje problémy

„Odtiahnite svoje myšlienky od svojich problémov… Za uši, za päty, alebo akýmkoľvek iným účinným spôsobom.“

Ak sa budete neustále sústrediť na svoje problémy, stanete sa ich obeťou. Zmeňte to a nachádzajte vo svojom živote pozitívne veci, ktoré stoja za to, aby ste im venovali svoju pozornosť. Aj negatívne myslenie je totiž len našou voľbou, z ktorej si však mnoho ľudí žiaľ vypestuje zvyk.

#8: Robte radosť druhým

„Najlepším spôsobom, ako si zlepšiť náladu, je zlepšiť ju niekomu inému.“

Ak niekomu pomôžete, vytvoríte špirálu pozitivity a výmeny hodnôt medzi ľuďmi. Pomôžte niekomu a pomôžete tým nielen danému človeku, ale aj sám sebe. Pozitívni ľudia majú navyše tendenciu všetko vrátiť, takže ak pre niekoho spravíte dobrý skutok, môže ho opätovať tým, že pomôže niekomu ďalšiemu.

#9: Skúmajte, snívajte, objavujte

„Takto o 20 rokov budete oveľa viac ľutovať veci, ktoré ste neurobili, než tie, ktoré ste urobili. Preto opustite svoj bezpečný prístav a nechajte vietor viať do vašich plachiet. Skúmajte. Snívajte. Objavujte.“

K poslednému citátu Marka Twaina nieto čo dodať. Snáď len to, aby ste vždy mali dostatok odvahy na splnenie aj tých najodvážnejších snov.

Pozri aj: PLATÓN – VÝROKY A CITÁTY

psych.sk (Henrieta Balázsová), collectivelyconscious
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov