Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Ak sa pozrieme na veľkosť mozgu spred 20 000 rokov, ten náš je menší o cca 17,4 %.

Profesor neurobiológie na Netherlands Institute for Neuroscience, Michel A. Hofman, pre portál Metro prezradil, že na základe fosílnych záznamov spred 10 000 až 20 000 rokov môžeme povedať, že náš mozog sa zmenšil. Čo to však znamená?

Článok pokračuje pod videom ↓

Najzásadnejšou otázkou, ktorá v súvislosti so zmenšujúcim sa mozgom v priebehu rokov napadne asi každému, je to, či to nejak ovplyvňuje našu inteligenciu. Náš vývoj predsa ukázal, že vývoj človeka ako druhu bol sprevádzaný aj zväčšovaním sa mozgu, čo okrem iného znamenalo aj to, že človek bol tvorom stále rozumnejším a inteligentnejším. Prečo sa potom mozog opäť zmenšuje?

V prvom rade treba upozorniť na fakt, že veľkosť mozgu nemá s inteligenciou nič spoločné. Keby to tak bolo, podľa jeho veľkosti by boli potom napríklad slony alebo veľryby omnoho inteligentnejšie než ľudia. Potvrdzuje to aj profesor Hofman: “Je dôležité brať ohľad na to, že sa nezmenila len veľkosť mozgu, ale aj organizácia jeho neurálnych prepojení a sietí. V tomto smere môžeme naše mozgy prirovnať k počítačom – väčší nemusí nevyhnutne znamenať aj výkonnejší či rýchlejší.”

Profesor hovorí tiež o tom, že je to niečo podobné, ako porovnanie mozgu muža a ženy. Ženy majú v priemere menšie mozgy, to však vôbec neznamená, že sú menej inteligentné. Znamená to jednoducho len to, že mozog muža a mozog ženy je usporiadaný inak. 

pixabay.com

Prečo sa ale naše mozgy vlastne zmenšujú? Odpovede vedcov nie sú jednoznačné a ich názory sa dosť rozchádzajú. Niektorí hovoria o súvislosti so zmenou klímy, ďalší o tom, že dôvodom je zníženie našej agresie, iní to zas pripisujú socializácii, strave či tomu, že jedlo si už nemusíme loviť. Dôležitým faktorom je i to, že za 10 000 – 20 000 rokov sa zmenšilo aj ľudské telo, je preto prirodzené, že došlo i k zmenšeniu mozgu. 

S týmito tvrdeniami však nie je stotožnení každý. Zaujímavým je aj napríklad názor, ktorý prezentuje vedec David Geary z University of Missouri. Ten tvrdí, že menší mozog je dôsledkom zníženej inteligencie, no je to prirodzené, pretože v dnešnej dobe ľudia musia byť menej inteligentní na to, aby prežili. 

Vedci však poukazujú aj na to, že aj keby menší mozog znamenal nižšiu inteligenciu, na druhej strane treba poukázať aj na to, že ako ľudia si navzájom pomáhame viac, a tvoríme jeden prepracovaný systém. Niektorí to prirovnávajú k mravenisku, kde je jeden samostatný mravec “hlúpy”, no tisíce mravcov tvoria jeden dokonale prepracovaný systém. 

V každom prípade sa však zmenšovania mozgu báť netreba. S najväčšou pravdepodobnosťou to totiž znamená len to, že mozog je síce menší, no pracuje oveľa efektívnejšie. 

metro
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov