Foto: pexels.com

Pokiaľ hovoríme o dospelosti, každý si s ňou spája niečo iné.

Niekto je dospelý, keď dosiahne vek 18 rokov, môže oficiálne voliť, stane sa sám sebe pánom a preberá plnú zodpovednosť za svoje skutky. Okrem toho sa hovorí, že ženy dospievajú skôr ako muži. Vedeli ste však, že náš mozog dospieva omnoho neskôr, ako v 18 rokoch?

Článok pokračuje pod videom ↓

Legálna hranica dospelosti

Presná neurologická definícia dospelého mozgu neexistuje, faktom však je, že ľudí vo veku tesne po 20 často trápia rôzne mentálne problémy. Tie sa neraz zlepšia, keď človek dosiahne vek 30 rokov. Okrem toho, legálna hranica dospelosti síce je 18 rokov, no koľkí z vás sa v 18 skutočne cítia alebo cítili celkom dospelo? Každý dospievanie a dospelosť prežíva ináč, niekto dosiahne zrelosť skôr, niekto neskôr, no mozog každého dozrieva neskôr, ako by sme si mysleli.

Foto: unsplash

Systém vyžaduje definície

Vedci zistili, že aj keď prekročíme hranicu 18 rokov, v mozgu sa ešte stále dejú výrazné zmeny. Peter Jones, profesor z cambridgskej univerzity, sa na jednej z besied v Londýne vyjadril, že dospievanie je komplikovanou zmenou, no mnoho systémov, ako napríklad ten školský či zdravotnícky, si vyžadujú prísne definície. Tie však ale neraz nesedia, čo je síce veľakrát výhoda pre inštitúcie, nie však pre jedincov.

Zložitá cesta

Jones dodáva, že ľudia sa neradi vzdávajú predstavy kukly, ktorá sa premení na motýľa. No život nie je jednoducho rozdelený na obdobie pred dospelosťou a dospelosť, je to zložitá cesta, po ktorej každý kráča rôzne dlhý čas.

Prístup školstva a iných inštitúcií

Daniel Geschwind z kalifornskej univerzity zas dodáva, že spôsob, akým sa vyvíja mozog človeka, je vysoko individuálny, školstvo sa však sústreďuje na skupiny ľudí, nie na individuálne schopnosti jedinca. Dozrievanie môže trvať aj desiatky rokov a nie je možné obmedziť ho vekom či ináč zjednodušiť.

Foto: unsplash

Psychické zdravie ako ukazovateľ dospelosti

Ako sme už spomenuli, odborníci sa zamerali nielen na samotné dospievanie, ale aj na psychické zdravie jedinca, ktoré je s ním úzko prepojené. Hovoria, že napríklad schizofrénia je často diagnostikovaná teenagerom, no len zriedkavo vo veku okolo 30. Práve tento jav poukazuje na to, že až v tomto veku sa dá hovoriť o stupni zrelosti mozgu, ktorý sa dá označiť za dospelosť.

Ako ste na tom vy? Kedy ste nadobudli pocit, že ste skutočne dospeli?

dailymail
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov