Foto: Unsplash/ Jose A.Thompson

Akej farby sú vaše oči?

Ako sa ukázalo už pri viacerých vedeckých výskumoch, farba očí je dôležitým faktorom nielen v oblasti nášho vzhľladu, ale aj pri tom, ako nás vnímajú ostatní. Vedcom sa napríklad podarilo zistiť, že ak máte túto farbu očí, pôsobíte veľmi dôveryhodne a atraktívne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Akej farby sú vaše oči? Ak hnedej, nasledovné správy potešia práve vás. Ako informuje portál Spring, hnedookých ľudí vnímame ako tých najviac dôveryhodných a atraktívnych. 

Súdime v zlomku sekundy

Veľakrát si navrávame, že my určite nie sme tí, ktorí by druhých súdili podľa vzhľadu, pravdou ale je, že podvedome to robí každý jeden z nás.

Súd o človeku, ktorého sme práve stretli, spravíme v zlomku sekundy — a to bez toho, aby sme si to uvedomovali. 

pexels.com/Subin

Najdôveryhodnejšie črty tváre

Vedci zistili, že medzi črty tváre spájajúce sa s najväčšou dôveryhodnosťou patria: 

  • väčšie oči
  • výraznejšie obočie
  • ústa s kútikmi smerujúcimi nahor
  • hnedé oči

Musíme ale dodať jednu veľmi dôležitú informáciu, a to síce, že vedci v rámci výskumu porovnávali iba modré a hnedé oči. Zelené boli pre tento účel “vyňaté”, nakoľko ich má len cca 1 % populácie. 

Ide aj o tvar tváre

Vedci pritom poznamenávajú tiež to, že ich výskum dokázal, že nejde ani tak o farbu samotnú, ako o črty tváre, ktoré sa s ňou spájajú. 

Autori štúdie vysvetľujú: “Hnedookí ľudia majú tendenciu mať okrúhlejšiu a širšiu bradu, širšie ústa s kútikmi smerujúcimi nahor, väčšie oči a viac symetrické obočie.”

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov