Ak ste fanúšikom Harryho Pottera a zároveň psychológie, nasledovné riadky vás naozaj potešia.

Takisto milujete Harryho Pottera? Je isté, že naša generácia na jeho príbeh nezabudne už nikdy. Ak máte načítané všetky knihy (niekoľkokrát) a napozerané ich sfilmované verzie (takisto niekoľkokrát), určite ste sa už niekedy zamysleli nad tým, ktorej z postáv sa svojou osobnosťou podobáte najviac. My vám to teraz prezradíme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo však musíte vedieť je to, aký je váš osobnostný typ podľa charakteristiky Myersovej a Briggsovej. Ak ste doteraz tento test neabsolvovali, poradíme vám, aby ste použili vševedúci Google a do vyhľadávania zadali “Myers-Briggs osobnostný test” či “MBTI test”. Na internete nájdete množstvo stránok, kde môžete test v slovenskom či v anglickom jazyku bezplatne absolvovať a po zodpovedaní niekoľkých sérií otázok sa dozviete, ktorý zo 16 osobnostných typov je ten váš.

Vyplnenie celého testu vám nezaberie viac ako 15 minút a na základe výsledku, ktorý sa vám v závere objaví, sa o svojej osobnosti dozviete množstvo zaujímavých informácií. Okrem iného aj to, ku ktorej postave máte z Harryho Pottera najbližšie – a to predsa za tých 10 či 15 minút vášho času stojí.

ISTJ: Harry Potter

Ak je váš osobnostný typ ISTJ, ste presne ako samotný Harry Potter. Ste zásadoví, vaše konanie je vždy jednoznačné a pre spravodlivosť ste toho ochotní nezištne obetovať naozaj veľa. Harry bol priam učebnicovým príkladom osobnostného typu ISTJ. Aj keď nebol nadšený z toho, že vždy sa ocitol vo svetle reflektorov, svoju rolu bojovníka proti čiernej mágii bral so všetkou vážnosťou. Bol ochotný obetovať všetko, len aby obhájil to, čomu skutočne veril – presne tak, ako vy.

View this post on Instagram

Where do you guys live? Comment below! #harrypotter

A post shared by Harry Potter (@harrypotter) on

INFP: Luna Lovegoodová

Romantická, bystrá, no zároveň špekulatívna a priam až éterická osoba, ktorá sa vyhýbala iným – Luna Lovegoodová je typickou predstaviteľkou osobnostného typu INFP. Hlavu síce mala stále v oblakoch, no bola nesmierne inteligentná. Ako všetci ľudia typu INFP sa však vyznačovala rovnako aj istou ostrosťou, nebojácnosťou a v neposlednom rade vernosťou, ktorú preukázala svojim priateľom.

https://www.instagram.com/p/BWPQTtQDtDD/

ENTP: Fred a George Weasleyovci

Nie príliš zásadoví, no zato veľmi šikovní veční rebeli Fred a George Weasleyovci sú klasickými predstaviteľmi osobnostného typu ENTP. Príležitosť videli úplne vo všetkom a so svojou obrovskou fantáziou ju vždy dokázali premeniť na úspech. Vďaka svojej chytrosti, vtipnosti a priam roztomilému charakteru sa vždy dostali z akýchkoľvek problémov, ktoré sa im postavili do cesty. Tak, ako všetci predstavitelia ENTP sa vyznačovali pre nich typickým bezstarostným šarmom.

View this post on Instagram

Fred and George Weasley ->Fred and George were born on April first, 1978. -> Fred and George wanted to be Beaters from the moment they learned about Quidditch. -> Fred and George have always been able to read each other’s thoughts. -> The twins think that Harry needs more laughter in his life, and go out of their way to amuse him- whether it’s by sending him a toilet seat, teasing him about being the Heir of Slytherin, or just goofing off. -> No one else knows it, but Fred is the more ruthless twin. The Hat offered to place him in Slytherin, but he declined in order to stay with George. -> Fred and George actually wrote both of their names on each slip that they tried to put into the Triwizard Cup, hoping to be co-champions. -> The night that Voldemort returned, Fred and George swore to support Harry, above Dumbledore even, no matter what he chose to do. -> George kissed Fred first, when they were both fourteen, in the Quidditch locker room after Fred was hit by a Bludger in the Ravenclaw game. They’ve been together since. Only Lee, Angelina, Katie, and Harry know. -> Quite a few of their Wheeze ideas come from the Muggle cartoons they watched when they were younger on the television that Arthur had set up in the garage. #harrypotter #hogwarts #themaraudersmap #fredgeorgeweasley

A post shared by @ the__marauders_map on

ESTJ: Minerva McGonagallová

Ostrá a prísna, no zato milujúca a večne chrániaca ľudí, na ktorých jej záležalo – taká bola Minerva McGonagallová, ktorá dokonale reprezentuje osobnostný typ ESTJ. Nevadilo jej, keď bola za “tú zlú” alebo prísnu, ak tak robila pre vyšší účel alebo pre ochranu tých, ktorých mala najradšej. Každé jej rozhodnutie odzrkadľovalo jej skvele vyvinutú logiku a lojalitu – dve hlavné princípy, ktoré riadia celý jej život.

INFJ: Albus Dumbledore

Nesmierne múdry, introspektívny a vždy priam až s magickou presnosťou schopný odhadnúť úmysly a motiváciu druhých – Albus Dumbledore bol veru typickým príkladom osobnostného typu INFJ. Bol silne analytický typ, vedel rozlíšiť zlo od dobra a veci dokázal vidieť v akejsi univerzálnej schéme, ktorá mu pomáhala vyriešiť akýkoľvek problém. Dumbledorova múdra, ochranárska povaha predstavovala archetyp INFJ v jeho najrozvinutejšej forme.

View this post on Instagram

How are you all?

A post shared by Albus (@albus_dumbledore) on

ESFP: Ron Weasley

Prispôsobivý, orientovaný na prítomný okamih, no niekedy nerozhodný – Ron ponúkol veľmi dôverné zobrazenie osobnostného typu ESFP. Aj keď jeho odvaha možno nebola práve jeho najsilnejšou stránkou, svoje strachy bol pre vyššie ciele vždy ochotný a schopný prekonať. Ľudia s osobnostným typom ESFP sú priateľskí a otvorení, čo z Rona robilo skvelého spoločníka a najlepšieho priateľa pre viac introvertného Harryho.

ISFP: Rubeus Hagrid

Ochranársky a veľmi dobrosrdečný poloobor Hagrid ponúkol nekonvenčný pohľad na typ osobnosti ISFP. Zatiaľ čo jeho častá samota a osamelý spôsob života sú dôkazom jeho introvertnosti, pravdou je aj to, že sa vyznačoval nesmiernou láskou ku všetkým zvieratám, pre ktoré bol ochotný spraviť čokoľvek – rovnako, ako aj pre svojich priateľov. Jeho oddanosť, dobrosrdečnosť a úprimnosť dokonale vystihujú archetyp ISFP.

ESFJ: Molly Weasleyová

Nezištná, (niekedy až príliš) starostlivá – no predovšetkým absolútne oddaná svojej rodine, taká bola Molly Weasleyová ako skvelá predstaviteľka osobnostného typu ESFJ. Takmer v každej časti, v ktorej v knihách vystúpila, sme videli, ako sa práve o niekoho strachuje či stará. Nechcela však nič viac, než mať istotu, že jej najbližší sú šťastní, zdraví, a že je o nich dobre postarané.

ISTP: Cedric Diggory

Výborne koordinovaný, racionálny a prirodzene vnímavý – taký bol Cedric Diggory ako dokonalý predstaviteľ archetypu ISTP. Jeho prirodzený zmysel pre riešenie hádaniek a problémov a výborná fyzická zdatnosť ho priviedli až do Trojčarodejníckeho turnaju. Žiaľ, v ňom sa mu jeho obetavosť a dobrosrdečnosť stali osudnými.

ENFJ: Lily Evans Potterová

Hoci Lily poznáme len z útržkovitých spomienok, jej osobnosť môžeme bezpochyby priradiť k osobnostnému typu ENFJ. Bola úprimná, empatická a spravodlivá. Čo sa týka mentálnej zrelosti, svojich rovesníkov predbehla o niekoľko rokov. V ľuďoch sa snažila vidieť vždy len to dobré a bola veľmi obetavá. Harryho zachránila jej jedinečná a výnimočná láska.

View this post on Instagram

This scene always makes me cry 😭

A post shared by Harry Potter News ⚡ (@potternews) on

ESTP: Ginny Weasleyová

Spoločenský, atletický typ orientovaný na akciu – Ginny svojimi vlastnosťami ponúkla zaujímavý pohľad na osobnosť archetypu ESTP. Napriek tomu, že bola z rodiny Weasleyovcov najmladšia, nikdy to na sebe nedala pocítiť. Vedela, čo od života chce a smelo si za tým išla, presne ako ľudia s osobnostným typom ESTP.

https://www.instagram.com/p/3MDQiVkE4m/

ENTJ: Draco Malfoy

Rozhodný, analytický a prirodzene sociálne dominantný – týmito vlastnosťami ponúkol Draco fantastické zobrazenie osobnosti ENTJ. Draca sme najprv mohli vidieť v pozícii extroverta, ktorý sa zo seba, nasledujúc svojho “slizkého” otca, snažil spraviť alfa-osobnosť. Neskôr sa uňho však vyvinula skvelá intuícia a prehodnocovanie jeho smerovania, čo je zas charakteristické práve pre introvertov. V priebehu celej série sme tak mali možnosť vidieť premenu a dozretie jeho osobnosti, ktorá nie je pre tento archetyp nezvyčajná.

ENFP: Nymphadora Tonksová

Temperamentá, vášnivá a absolútne oddaná – taká bola Nymphadora Tonksová ako skvelá predstaviteľka archetypu ENFP. Síce bola “trochu” nemotorná a nekonvenčná, vďaka svojim schopnostiam však dokázala svoju podobu meniť v priebehu niekoľkých sekúnd, vďaka čomu sa dokázala skvele prispôsobiť akejkoľvek situácii. Práve táto jej schopnosťou je mimoriadne dokonalou metaforou na neustále sa meniacu, no prispôsobivú osobnosť typu ENFP.

View this post on Instagram

Magical me <(@-@)>/**

A post shared by Nymphadora Tonks (@nymphadora__tonks) on

INTP: Remus Lupin

Nejedna fanúšikovská slza pretiekla pri smrti ochranárskeho, analytického a neúnavne filozofického Remusa Lupina, ktorý bol absolútne verným predstaviteľom archetypu INTP. Jeho skvelé logické myslenie mu však niekedy bolo nielen na úžitok, ale aj na obtiaž – napríklad keď ho začala trápiť myšlienka, že dieťa, ktoré by mal s Tonksovou, by mohlo byť takisto vlkolakom. Remus sa taktiež vyznačoval tým, že neveril všetkému, čo počul a všetko si musel sám preveriť – presne tak, ako každý predstaviteľ typu INTP.

ISFJ: Dobby

Spravodlivý, starostlivý a nesmierne oddaný tým, ktorých morálke veril – taký bol domáci škriatok Dobby, ktorý bol dokonalým stelesnením osobnosti ISFJ. Dobby sa rozhodol slúžiť ľuďom, ktorých miloval. Najšťastnejší bol vtedy, keď im mohol pomáhať, čo je typickým znakom archetypu ISFJ.

INTJ: Severus Snape

Severus Snape bol v celom príbehu jednou z najviac rozvinutých postáv. Jeho osobnosť môžeme považovať za priam ukážkový príklad archetypu INTJ. Aj keď bol Snape prirodzene chladný a od každého si držal odstup, svoju lojalitu prameniacu z jeho obrovskej lásky dokázal tým, ako oklamal Temného pána. Ako jeden z mála čarodejníkov (ak nie jediný) bol schopný manipulovať najsilnejším čarodejníkom všetkých čias. Práve takáto obrovská mentálna sila spojená s intelektom je charakteristická pre predstaviteľov osobnostného typu INTJ.

Nezabudnite sa s nami podeliť, ktorá postava je tá “vaša”.

Pozri aj: Harry Potter je viac, než len príbeh o mladom čarodejníkovi. O živote vás naučí týchto 6 veľkých právd

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov