Foto: Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Nech ste svoj prvý vzťah zažili kedykoľvek, platí, že ovplyvňuje zvyšok vášho života.

Spomínate si, koľko ste mali rokov, keď ste prežili svoju úplne prvú lásku? Nie, nie takú tú škôlkarskú, ktorá vydržala niekoľko hodín. Ale prvú naozajstnú lásku, váš prvý naozajstný vzťah. Mohli ste byť šialení tínedžeri, alebo ste možno študovali už na vysokej. Alebo to prišlo až v neskoršom veku. Nech to bolo kedykoľvek, vedci tvrdia, že náš vek počas prvého romantického vzťahu výrazne závisí od našich vzťahov s ostatnými priateľmi.

Článok pokračuje pod videom ↓

V akom veku ste teda boli vy počas vášho prvého „skutočného“ vzťahu?

13 – 17 rokov

Počas detstva sa naša osobnosť ešte len rozvíja. Odborníci sa domnievajú, že na prvý „skutočný“ vzťah sme pripravení okolo šestnásteho roku života. Výskumy hovoria, že až tridsaťpäť percent dospievajúcich vo veku od 13 do 17 rokov prežilo alebo prežíva romantický vzťah.

Ak ste aj vy našli lásku v tomto veku, môže to byť vďaka vašim priateľom a ľuďom, ktorí vás obklopujú. V tomto čase už človek nadobudol dostatok skúseností na to, aby vedel, ako sa vysporiadať s hádkami, ako riadiť emócie a city, mať dostatočné sebavedomie a celkovo si poradiť s medziľudskými vzťahmi. Sú to možno prvé vzťahy, no to neznamená, že sú o niečo horšie, než tie ostatné.

pexels.com

18 – 24 rokov

Tie isté priateľstvá, o ktorých sa rozprávalo v predchádzajúcom bode, sú pre vás niečo ako tréning. Poskytujú vám tréningový priestor pre neskoršie romantické vzťahy. Takže ak boli vaše priateľstvá silné a pravé, pravdepodobne vám to dalo mnoho „skúseností“ (o ktorých ani neviete) pre vaše vzťahy počas toho, ako ste sa stali mladými dospelými. Čo to teda znamená? Všetky predchádzajúce priateľstvá vo vašom živote boli veľmi dôležité, pripravovali vás totižto na niečo väčšie – na lásku.

pexels.com

25 – 30 a viac rokov

Ak ste svoj prvý ozajstný vzťah zažili až po 25. roku života, môže to byť znak toho, že ste boli opatrnejší než ostatní a chránili ste si svoj vlastný priestor. Vedci dokonca tvrdia, že niektorí ľudia sa nehrnú do vzťahu, pretože sa podvedome „boja“, že to bude mať vplyv na ich slobodu či nezávislosť. Namiesto toho ste sa možno rozhodli sústrediť na školu či kariéru a venovali ste čas týmto aktivitám.

Taktiež, prvé vzťahy v tomto veku môžu byť trochu ťažšie, pretože naša hlava si medzitým už urobila predstavu o dokonalej láske, takže máme prirodzene vyššie (často až nereálne) očakávania, ktoré je ťažké naplniť.

No samozrejme, nemusí to platiť pre každého. Ľudia začínajú prežívať svoje prvé lásky v rôznych vekových kategóriách z rôznych dôvodov. A je úplne jedno, kedy sa to stane. Keď príde ten správny čas, stane sa presne to, čo sa má stať.

pexels.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov