Foto: Image by 【中文ID】愚木混株 【ins-ID】cdd20 from Pixabay

Deň má nanešťastie len 24 hodín a z toho približne 8 hodín by sme mali stráviť spánkom.

Doba je však uponáhľaná a v priebehu jediného dňa potrebujeme zvyčajne stihnúť obrovské množstvo vecí, či už v práci alebo v domácnosti. Ledva nám potom ostáva čas na odpočinok a ak by to bolo možné, mnohí by sa spánku najradšej vzdali, aby tento čas využili na plnenie povinností alebo na vzdelávanie sa. Vyvstáva však otázka: je možné naučiť sa niečo aj v spánku?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je učenie ako učenie

Nanešťastie, odpoveď vedcov na túto otázku nie je celkom jednoznačná, záleží totiž od toho, čo máte na mysli pod pojmom „učiť sa“. Možno ste v nejakom filme videli, ako si postava dala na noc na uši slúchadlá v nádeji, že sa takto v spánku naučí napríklad cudzí jazyk. Sklameme vás, naučiť sa totiž jazyk alebo inú schopnosť celkom od základov je v spánku nereálne.

Učenie pred spaním

Učenie v spánku má dokonca aj svoje odborné pomenovanie, ide konkrétne o hypnopediu a jej možnosti skúmajú vedci už dlhší čas. Prvú štúdiu z tejto oblasti publikovala ešte v roku 1914 nemecká psychologička Rosa Heine. Tej sa podarilo zistiť, že ak si študent učivo na skúšku zopakuje večer tesne pred spaním, na ďalší deň poznatky ľahšie vyloví z pamäti. Od tých čias bolo vykonaných mnoho ďalších štúdií a zistilo sa, že spánok je kľúčovým elementom pri vytváraní dlhodobých spomienok a ukotvenie poznatkov.

Foto: unsplash

Vyžarujem lásku

Poznatky sa na svojej ceste dostávajú najprv do časti mozgu zvanej hipokampus. Odtiaľ sú počas spánku distribuované na ďalšie miesta v mozgu. Tieto poznatky sa pokúšali využiť nielen vedci, ale aj obchodníci. Vytvorili napríklad zariadenie s názvom Psycho-fón, ktorý počas spánku opakoval isté frázy, ako napríklad „vyžarujem lásku“. Človek sa mal po takejto noci prebudiť pozitívne naladený a plný lásky k svetu.

Podvedomá forma učenia

Okolo roku 1950 sa však začal využívať EEG prístroj, ktorý monitoroval mozgové vlny a ukázalo sa, že Psycho-fón nie je príliš užitočný. Väčšinu účastníkov totiž podnety z neho zobudili a preto si ich pamätali, no nie preto, že by ich počúvali v spánku. Vedcom to však nedalo pokoj, začali sa preto možnosťou učenia v spánku zaoberať znova. Tentoraz však pracovali s tou najjednoduchšou, podvedomou formou učenia, nie náročnou, akou je napríklad učenie sa nového jazyka.

Podmieňovanie

Aj keď pre mnohých možno takéto učenie sa nie je zaujímavé, ak sa nenaučíte na skúšku do školy, vedci tvrdia, že má značný potenciál. Napríklad by sa vďaka nemu mohli ľudia ľahšie zbaviť rôznych zlozvykov, ako napríklad fajčenia. Forme učenia, ktorá funguje na podvedomej úrovni, sa hovorí podmieňovanie. Možno ste počuli o Pavlovovi a jeho psoch, ktoré podvedome začali slintať vždy, keď začuli zvonenie zvonca, pretože očakávali prísun potravy. Metóda podmieňovania však dokáže pomôcť aj s fóbiami či posttraumatickou stresovou poruchou.

Foto: unsplash

Skazené vajíčka

Okrem toho, izraelským vedcom sa podarilo zistiť, že v spánku sa dokážeme naučiť podvedome spájať zvuky a vône. Štúdia bola dokonca v roku 2012 publikovaná v časopise Nature Neuroscience. Účastníkom experimentu bol počas spánku súčasne pustený istý tón a v miestnosti bol uvoľnený zápach pokazených rýb. Keď boli účastníci prebudení, po zaznení tónu automaticky zadržali dych v očakávaní nepríjemného zápachu. Ako sa teda odnaučiť od cigariet? Vedci testovali v spánku kombináciu dymu z cigariet a skazených vajíčok.

Zázrak sa nekoná

Učenie sa jazyka si vyžaduje množstvo zámerného úsilia, potrebujete sa naučiť gramatiku, ale aj správne vyslovovať slová. Aj tu sa však dá podvedomé učenie využiť. Výskum z roku 2017 uverejnený v časopise Nature Communications hovorí, že ak človek v spánku danú reč počúva, dokáže si v bdelom stave potrebnú výslovnosť či celé slovo o niečo ľahšie vybaviť. Nedá sa však hovoriť o zázračnom učení, pri ktorom by ste si zapamätali všetko.

Foto: unsplash

Radšej sa dobre vyspite

Vedci však varujú, že snaha o učenie sa v spánku môže negatívne ovplyvniť jeho kvalitu, odporúčajú preto venovať mu trochu času pred spaním a počas noci si radšej dopriať kvalitný odpočinok. Okrem toho, ako sme spomínali, kvalitný spánok predsa učeniu napomáha tak či onak.

livescience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov