Existuje posmrtný život? Otázka stará ako ľudstvo samo. Určite ste si ju už niekedy položili aj vy...

Ak ste sa niekedy počas svojho života museli vyrovnať so smrťou niekoho z vašich najbližších, určite viete, aká trpká je myšlienka, že po smrti náš už nečaká nič. Tomu, že predsa len existuje „niečo“ aj po nej si však nemyslia už len veriaci. Mnoho ľudí sa dnes zaoberá myšlienkou, ako môžu tým, že naše fyzické telo prestane pracovať, v momente zmiznúť všetky myšlienky, skúsenosti, spomienky či vnímanie, nehovoriac o energii, ktorá je súčasťou všetkého, teda aj ľudského tela. Aj napriek tomu, že táto otázka sa rieši už tisícročia, odpoveď na ňu je stále jednou veľkou neznámou. Poďme sa však spoločne pozrieť na niektoré najzaujímavejšie teórie, ktoré sa zaoberajú práve tým, čo bude po smrti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Život po smrti, áno alebo nie?

Výskum, ktorý skúmal zážitky ľudí, ktorí prežili klinickú smrť

Najrozsiahlejšia štúdia, ktorá sa venovala tomu, čo zažívajú ľudia pri klinickej smrti dokázala, že vedomie človeka ostáva zachované ešte aj niekoľko minút po jeho smrti. Autor tejto štúdie, doktor Sam Parnia z New Yorku, strávil 6 rokov skúmaním 2060 prípadov pacientov z Európy a USA. Všetkých z nich postihla zástava srdca. V dôsledku resuscitácie prežilo 330 z nich. 40% z týchto ľudí potvrdilo, že aj po svojej klinickej smrti boli ako keby pri vedomí, aj keď ich vnímanie bolo zmenené.

Títo pacienti si pamätali udalosti, ktoré sa diali pri ich resuscitácii. Dokázali podrobne popísať celý jej priebeh, ale aj slová, ktoré vychádzali z úst lekárov a zdravotníckeho personálu. Štúdia takisto skúmala to, čo títo pacienti počas tohto zážitku pociťovali. Prekvapivé je, že ich odpovede boli takmer totožné. Pacienti pociťovali: nevysvetliteľný pocit pokoja, skreslené vnímanie času, záblesk jasného svetla a pocit oddelenia od svojho fyzického tela.

Smrť a kvantová fyzika

Robert Lanza, odborník na regeneratívnu medicínu a autor teórie biocentrizmu verí, že naše vedomie sa po smrti presunie do iného vesmíru.

Doktor Lanza tvrdí, že smrť nie je nič iné, ako pretrvávajúca ilúzia, ktorá má svoje korene v tom, že ľudia sa vnímajú v prvom rade prostredníctvom svojho fyzického tela. Podľa neho však v skutočnosti naše vedomie existuje mimo času a priestoru, rovnako ako aj naše telo. To však znamená, že fyzická smrť je preňho jednoducho nemožná.

Lanza sa toto tvrdenie pokúša dokázať pomocou kvantovej fyziky, ktorá tvrdí, že častice môžu byť súčasne prítomné na viacerých miestach naraz. Verí, že existuje viacero vzájomne prepojených vesmírov a naše vedomie má schopnosť medzi nimi „migrovať“. Znamená to, že ak zomrieme v jednom vesmíre, v niektorom z ďalších stále existujeme.

pinterest.com

Zákon zachovania energie

Tento zákon najlepšie pochopíme vďaka vysvetleniu génia Alberta Einsteina, ktoré bolo nasledovné: „Energia nemôže byť vytvorená alebo zničená. Môže sa len zmeniť z jednej formy na inú.“

Zákon zachovania energie ďalej definuje, že v izolovanom systéme zostáva celková energia vždy konštantná. To znamená, ako povedal samotný Einstein, že energiu nemožno ani vytvoriť, ani zničiť.

Ak teda vnímame ľudskú dušu, ľudské vedomie alebo naše telo ako energiu, znamená to, že nemôže ani zomrieť, ani zmiznúť. Po fyzickej smrti sa len zmení na inú formu. Samozrejme, neexistuje odpoveď na otázku, čo tou inou formou je. Rovnako ako nepoznáme odpoveď na otázku, či posmrtný život vlastne existuje.

Všetko v prírode je cyklické, aj život po smrti

Ak budete mať trochu času, všimnite si a zamyslite sa nad tým, že každý jeden proces, ktorý sa odohráva v prírode, sa vyvíja v cykloch. Deň sa premieňa na noc, ročné obdobia sa pravidelne striedajú, stromy a rastliny každú jeseň stratia listy, aby sa na jar vrátili opäť k životu…

Prečo by teda aj živé bytosti, akými sú ľudia a zvieratá, nemohli po svojej fyzickej smrti prejsť do inej formy existencie? Podľa tejto teórie totiž na jeseň svojho života čelíme nevyhnutnej smrti len preto, aby sme sa mohli opäť narodiť. Áno, tušíte správne, toto vnímanie dokonale rezonuje s myšlienkou reinkarnácie.

Pojem reinkarnácie je veľmi úzko spätý s budhizmom, no existujú aj jeho iné vysvetlenia. Konkrétne toto hovorí o tom, že ľudské vedomie je vlastne len formou energie, ktorá telo opustí v momente fyzickej smrti a následne sa voľne rozptýli v prostredí. Uvoľnená energia mŕtveho sa tak stane súčasťou vesmíru, až pokým sa opäť niekde nezoskupí  a nestane sa súčasťou inej, novonarodenej bytosti. Na rozdiel od budhistického ponímania sa tak v jednej novonarodenej bytosti môžu zoskupiť energie aj od viacerých ľudí.

pinterest.com

Takže – existuje posmrtný život? Tento článok vám nemal na túto otázku odpovedať, práve naopak. Mal vo vás vyvolať ešte viac otázok o tom, čo sa s nami stane po smrti. Sme niečo viac, ako len fyzické telo? Nájde niekedy veda skutočný dôkaz, ktorý by hovoril o existencii posmrtného života? A hlavne – aký je váš názor na tieto otázky?

Pozri aj: Ľudia nedokážu prestať zdieľať príspevok, ktorý zverejnil tento 20-ročný chlapec tesne pred smrťou. Jeho posolstvo vás nenechá chladnými

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov