Všimli ste si už niekedy, čo sa deje s vašou pamäťou, keď prejdete dvermi nejakej miestnosti?

Pravdepodobne ste to už niekedy zažili. Sedeli ste v nejakej miestnosti, napríklad v obývačke, no spomenuli ste si, že potrebujete niečo zo svojej pracovne. Vstali ste, no hneď, ako ste prekročili prah obývačky ste zabudli, pre čo ste vlastne išli… Táto „záhada“ sa nestáva len vám. Pravidelne sa s ňou stretávame všetci a má dokonca svoje vlastné meno: „efekt prekročenia prahu“.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskum totiž dokázal, že keď prekročíte prah nejakej miestnosti, váš mozog si začne „spisovať“ všetky spomienky, ktoré zaznamenal, kým ste sa v tejto miestnosti nachádzali. Keďže mozog v tejto chvíli pracuje naplno a je vyťažený, pripomenutie si toho, čo ste práve chceli spraviť môže byť sťažené.

Autor štúdie Gabriel Radvanský vysvetľuje tento efekt nasledovne: „To, že do nejakej miestnosti vstúpite, alebo z nej vystúpite, považuje váš mozog za akúsi hranicu udalostí, ktorá oddeľuje jednotlivé epizódy vášho dňa. Preto môže byť pripomenutie nejakého rozhodnutia, ktoré ste vykonali v inej miestnosti náročné.“

pixabay.com

Pre potvrdenie tohto tvrdenia uskutočnili autori štúdie aj výskum. Jeho účastníci v ňom prechádzali sériou virtuálnych miestností a dverí. Výsledky jasne preukázali, že prekročenie prahu má na ľudskú pamäť naozaj zlý vplyv.

„Efekt prekročenia prahu“ tak jasne dokazuje, ako silne sú naše myšlienky prepojené s miestom, kde sa aktuálne nachádzame. Napríklad, ak sa vrátite do svojej starej školy, myseľ vám zaplavia spomienky z vašich školských čias. Ak sa ocitnete na nejakom mieste, kde ste roky neboli, ihneď sa vám začnú vynárať spomienky viazané naňho, aj keď na nepomysleli už naozaj dlho.

Samozrejme to neznamená, že ak chcete byť maximálne produktívni, po celý deň by ste nemali opustiť prah svojej pracovne. Predtým, ako si  napríklad odídete spraviť šálku kávy, alebo odídete na obed, sa však odporúča zapísať si dôležité poznámky na papier.

Pozri aj: KRÁTKODOBÁ PAMÄŤ, EMOČNÁ INTELIGENCIA ČI MULTITASKING – V KTOROM VEKU ICH STRÁCAME A KEDY SÚ NAJSILNEJŠIE?

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov