Kam až sú ľudia schopní zájsť? Žiaľ, ešte ďalej, než by ste si možno mysleli…

Srbka Marina Abramović bola a je celosvetovo uznávanou umelkyňou. Dnes už síce má 70 rokov, no v minulosti sa preslávila svojím jedinečným, šokujúcim a pre mnohých až poburujúcim pôsobením na poli performance art a body art. Medzi jej najznámejšie performance patria napríklad Lips of Thomas z roku 1975 či The Artist is Present z roku 2010. Jej nepochybne najkontroverznejším a najviac poburujúcim bol však počin z roku 1974, ktorý dostal názov Rhythm 0.

Marina Abramović považovala Rhythm 0 za performance art, pokojne ho však môžeme označiť aj za sociálny experiment. Žiaľ, jeho výsledky nie sú ničím príjemným.

Experiment prebehol nasledovne. Marina vošla do miestnosti, v ktorej bol stôl so 72 predmetmi. Medzi nimi boli napríklad aj ruža, pierko, hrozno či med, no rovnako sa na stole nachádzali aj prezervatív, bič, skalpel, pištoľ a jeden náboj.

Okrem stolu s predmetmi a Mariny sa v miestnosti nachádzali aj ľudia. Inštrukcia, ktorú dostali, bola veľmi jednoduchá. Po dobu 6 hodín mohli použiť ktorýkoľvek z predmetov a s Marinou mohli robiť, čo len chceli. Jej úlohou bolo byť celých 6 hodín úplne pasívnou a podriadiť sa všetkému, čo sa ľudia rozhodnú robiť. Čo si myslíte, ako to všetko dopadlo?

Všetko sa začalo úplne nevinne. Ľudia Marinu hladili, jemne šteklili a kŕmili jedlom, ktoré bolo na stole. Po pár minútach ich však táto nevinnosť prestala baviť a ako samotná umelkyňa hovorí, nasledovalo viac než 5 hodín skutočnej hrôzy.

Marine najprv ľudia strhli všetko oblečenie. Ružu, ktorá bola položená na stole sa rozhodli použiť na to, aby Marinu jej tŕňmi dorezali. Následne použili skalpel, na viacerých miestach jej rozrerali pokožku a niektorí z nich začali piť jej krv.

psygod.ru

Ak si myslíte, že nič horšie od tohto sa už nestalo, žiaľ, ste na omyle. Jeden z prítomných mužov si nasadil prezervatív a pokúsil sa do Mariny vniknúť. Našťastie ho jeden z ďalších mužov zastavil. Následne niekto vložil do zbrane náboj, nabil ju, podal ju Marine a prikázal jej, aby si pištoľ priložila k hlave.

Zaujímavé však bolo aj to, čo sa udialo po uplynutí nekonečných 6 hodín. Marina totiž po uplynutí tejto doby “ožila”. Vstala a začala chodiť pomedzi svojimi trýzniteľmi. Z očí jej tiekli slzy – ako z fyzickej, tak i psychickej ujmy. Na tele mala množstvo otvorených rán, z ktorých jej tiekla krv.

Čo si myslíte, ako sa zachovali ľudia, ktorí boli ešte pred pár minútami hrdinami? Pokiaľ bola Marina pasívna, vybili si na nej všetky svoje zvieracie pudy. Akonáhle sa pomedzi nimi však začala prechádzať a každému z nich sa pozrela do očí – utiekli. Áno, čítate dobre. Ľudia začali jeden po druhom z “miesta činu” utekať. Nedokázali totiž čeliť tomu, čo spravili.

Nikto by nezhrnul tento sociálny experiment lepšie, než samotná Marina. Po jeho skončení sa vyjadrila nasledovne: “Zistila som, že ak prenecháte ľuďom moc nad vami, sú vás schopní zabiť. Pokúsili sa ma znásilniť, celú ma dorezali a nakoniec ma chceli aj zabiť. Po 6 hodinách, keď som sa medzi nimi začala prechádzať, nikto z nich sa mi nedokázal pozrieť do očí. Boli zahanbení.”

Rhythm 0 so sebou priniesol viacero znepokojivých zistení. Jedným z nich je určite aj to, čoho sú ľudia schopní, keď majú čo i len na chvíľu nad niekým moc…


Pozri aj: Táto fotografia pobúrila v roku 1862 celý svet. Zobrazuje zvrátený experiment, ktorého cieľom bolo dokázať prepojenie duše a tváre

awarenessact
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov