Aj vám behá z tejto fotografie po chrbte mráz?

Guillaume Duchenne bol francúzskym neurológom, ktorý sa v roku 1862 rozhodol uskutočniť naozaj “zaujímavý” experiment. Brutálnym spôsobom sa totiž pokúsil overiť teóriu, ktorá tvrdila, že tvár človeka a jej výrazy sú neoddeliteľne prepojené s jeho dušou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Guillaume Duchenne v tom čase už mal skúsenosti s aplikáciou elektrošokov pacientom, ktorí trpeli depresiou. Elektrošoky sa však rozhodol použiť aj pri tomto svojom zvrátenom experimente.

Jeho cieľom bolo aplikovať elektrošoky ľuďom priamo na tvár, čím chcel aktivovať ich tvárové svaly. Priebeh celého svojho experimentu samozrejme dôsledne fotografoval, tak vznikla aj táto snímka, ktorá v 2. polovici 19. storočia pobúrila širokú verejnosť.

Síce nie jediným, no zato dosť závažným nedostatkom jeho experimentu bolo to, že fyzické reakcie sa na tvárach ľudí elektrošokmi síce aktivovali veľmi rýchlo, no svalové kontrakcie sa zároveň vzápätí uvoľnili. Jeho fotoaparát tak nestihol odfotiť moment, ktorý potreboval mať Duchenne zachytený najviac.

Duchennovi preto skvele “poslúžil” starý, chudobný obuvník, ktorého našiel v jednej nemocnici. Tento muž trpel Bellovou obrnou, čo znamenalo, že výraz jeho tváre zostal nemenný až po dobu niekoľkých minút od aplikovania elektrošoku.

wikipedia.org

Duchenn podrobil tohto trpiaceho muža zhruba 100 sedeniam, počas ktorých mu elektródy umiestňoval na najrôznejšie miesta jeho tváre. Jeho cieľom bolo získať celú škálu “emócií jeho duše”, vyjadrenými výrazmi jeho tváre. Samozrejme, výraz tohto úbohého muža svedčí o všetkom.

Z tohto monštruózneho experimentu však predsa len vzišlo jedno zaujímavé zistenie. Duchenn počas neho totiž skúmal ľudské tváre naozaj dôkladne a zistil, že isté svaly sa na našej tvári aktivujú len v prípade, že je náš úsmev úprimný. Ak je falošný, tieto svaly ostanú v pokoji.

Práve z tohto zistenia vzišiel pojem tzv. “Duchennov úsmev”, teda autentický alebo úprimný úsmev. Zistilo sa tiež to, že ľudia, ktorí svaly aktivované pri tomto úsmeve nepoužívajú vôbec nikdy, vykazujú väčšinou príznaky sociopatie alebo psychopatie.

Pozri aj: Šialenstvo menom LOBOTÓMIA: Toto je 10 zákrokov, na ktoré svet nikdy nezabudne

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov